«Πάντα εκκαλύπτων ο χρόνος εις το φως άγει» / «Ο χρόνος αποκαλύπτει τα πάντα και τα φέρνει στο φως» - Σοφοκλής, 496-406 π.Χ.

10/11/11

Εποικοδομητικότατη εκπαιδευτική επίσκεψη του 4ου Γυμνασίου Κομοτηνής στο σχολείο Vela Blagoeva της πόλης Velico Tarnovo της Βουλγαρίας.


Εκπαιδευτική επίσκεψη στο σχολείο Vela Blagoeva της πόλης Velico Tarnovo της Βουλγαρίας, πραγματοποίησε από τις 23 έως τις 28 Οκτωβρίου 2011 το 4ο Γυμνάσιο Κομοτηνής,
στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «European Children On the Same Stage» («Παιδιά της Ευρώπης στην ίδια σκηνή»), στο οποίο συμμετέχουν σχολεία με ανταλλαγές επισκέψεων, από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Τουρκία, τη Βουλγαρία, τη Σλοβενία, τη Ρουμανία και την Πολωνία.

Τα Ελληνόπουλα, επισκέφθηκαν μεταξύ άλλων το χωριό Arbanasi όπου είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν μία ορθόδοξη εκκλησία του 15ου αιώνα, το ιστορικό κάστρο της πόλης Velico Tarnovo, που διατέλεσε πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, το Δημαρχείο της πόλης, ένα ιδιωτικό αμερικανικό σχολείο, στου οποίου τους χώρους διδασκαλίας, άθλησης, σίτισης, μελέτης και αναψυχής των μαθητών ξεναγήθηκαν και ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα και τον τρόπο λειτουργίας του.

Παράλληλα, η ελληνική αποστολή συμμετείχε σε φολκλορική εκδήλωση όπου χόρεψαν και τραγούδησαν ελληνικούς χορούς και τραγούδια, ενώ είχαν εποικοδομητικές συζητήσεις με τους μαθητές της Βουλγαρίας για θέματα που τους αφορούν τους σύγχρονους εφήβους.

Ακόμη πραγματοποίησαν συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων για το θεατρικό έργο που από κοινού οι μαθητές όλων τρων χωρών θα ανεβάσουν στην Ισπανία, και στο οποίο η κάθε χώρα θα παρουσιάσει την δική της πράξη. Το έργο, θα πραγματεύεται την καθημερινότητα των εφήβων, τα προβλήματα  που αντιμετωπίζουν, τα όνειρα που κάνουν, καθώς και την ελπίδα να ξεφύγουν από το τέλμα στο οποίο βυθίζονται λόγω της υπερβολικής ενασχόλησής τους (σε σημείο εθισμού) με τους υπολογιστές και το διαδίκτυο μέσω παιχνιδιών ή σελίδων κοινωνικής δικτύωσης.

Επίσης, ταξίδεψαν στις πόλεις της περιοχής Gabrovo και Triavna. Στην πόλη Gabrovo επισκέφθηκαν το μοναδικό εκπαιδευτικό μουσείο στην Ευρώπη όπου είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε εκπαιδευτικά μοντέλα άλλων εποχών. Στην πόλη Triavna, επισκέφθηκαν το λαογραφικό μουσείο που ήταν ένα αρχοντικό σπίτι γεμάτο με ξυλόγλυπτα από προσωπικότητες αλλά και διάφορα χρηστικά αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν κυρίως τον 18ο αιώνα.

Τέλος, φιλοξενήθηκαν σε ένα μπαλκόνι με θέα το κάστρο του λόφου Τσάρεβιτς, όπου παρακολούθησαν το θέαμα «ήχος και φως», που παρουσιάζει την ιστορία του τόπου μέσα από ένα μαγευτικό πρόγραμμα εναλλαγής φώτων και επιβλητικής μουσικής υπόκρουσης.

Η επίσκεψη, αποδείχθηκε πολύ εποικοδομητική, τόσο για τους μαθητές όσο και για τους καθηγητές.

Τα άμεσα οφέλη για τους μαθητές ήταν:
- Προαγωγή του αισθήματος της Ευρωπαϊκής συνείδησης.
- Ανάπτυξη δεσμών φιλίας.
- Εξάλειψη του αισθήματος της ξενοφοβίας.
- Βελτίωση της γνώσης των ξένων γλωσσών.
- Ολοκλήρωση της προσωπικότητας με την ανάπτυξη της  αυτοπεποίθησης, αφού μόνοι τους κατάφεραν να επικοινωνήσουν και να ενσωματωθούν στην οικογένεια αλλά και στο σχολείο.
- Γνωριμία με τα ήθη και έθιμα και τον πολιτισμό της χώρας.

Η αποστολή του ελληνικού σχολείου, αποτελούνταν από τις μαθήτριες και τους μαθητές: Αγκήρ Χασάν Γκιζέμ, Αθανασιάδη Βασίλη, Αποστολίδου Αλεξία, Νούτσου Θεοδώρα, Τσερκεζίδου Γεωργία, Τσερκεζίδη Νίκο και Τσουρέκα Κωνσταντίνα. Επικεφαλής, ήταν ο Δ/ντής του σχολείου Ματθαίος Μαθιουδάκης, πλαισιωμένος από τις καθηγήτριες Παντελίδου Δόμνα και Γακίδου Άννα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου