«Πάντα εκκαλύπτων ο χρόνος εις το φως άγει» / «Ο χρόνος αποκαλύπτει τα πάντα και τα φέρνει στο φως» - Σοφοκλής, 496-406 π.Χ.

9/11/11

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΠΑΜ-Θ ΣΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ «COMMONS».


Με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης πραγματοποιήθηκε, στις 24 και 25/10/2011, στην Κορσική (έδρα του Επικεφαλή Εταίρου), το τελικό συνέδριο (Final Conference) του έργου Commons. Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος διακρατικής εδαφικής συνεργασίας INTERREG IVC και είχε ως στόχο:


 τη βελτίωση των τοπικών πολιτικών και στρατηγικών και την ανταλλαγή εμπειρίας και καλών πρακτικών για περιοχές περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος που αντιμετωπίζουν υποβάθμιση, εξαιτίας της αλλαγής χρήσης και της εγκατάλειψης παραδοσιακών πρακτικών. Ο άξονας που κινήθηκε το πρόγραμμα ήταν η επαναξιολόγηση των κοινών εκτάσεων γης,  η προώθηση και διατήρηση των φυσικών πόρων και η αξιοποίηση των περιοχών περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, με στόχο τη διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς και τη μείωση του φαινομένου της ερημοποίησης.

Στο συνέδριο συμμετείχαν  εκπρόσωποι φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης και ερευνητικών ιδρυμάτων από  χώρες της Ε.Ε. (Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Σλοβακία, Ρουμανία, Σουηδία και Ελλάδα), ενώ τον Έλληνα Εταίρο εκπροσώπησε o κ. Φώτιος Καραλίδης, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ξάνθης, η κ. Δήμητρα Γώγου, ειδική σύμβουλος Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ξάνθης, τα μέλη της Ομάδας Έργου και υπάλληλοι της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης Δρ. Χαραλαμπίδου Κυριακή και κ. Τσιάνης Δημήτριος, καθώς και κ. Αργυροπούλου Κυριακή (εκπρόσωπος του αναδόχου για το έργο).

Οι συμμετέχοντες εταίροι παρουσίασαν διαχειριστικά σχέδια για τις κοινές εκτάσεις γης σε τέσσερις τομείς (1. Διαχείριση βοσκοτόπων, 2. Διοίκηση, 3. Διαχείριση δασικών εκτάσεων και βιοποικιλότητα και 4. Τουριστική ανάπτυξη). Ο έλληνας εταίρος, εκπροσωπώντας και τους εταίρους της Περιφέρειας της Σικελίας (Ιταλία),  του Δήμου της Νίτρα (Σλοβακία) και του Πανεπιστημίου  Κλουζ Ναπόκα (Ρουμανία), παρουσίασε τον τομέα της τουριστικής ανάπτυξης σε κοινές εκτάσεις γης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου