«Πάντα εκκαλύπτων ο χρόνος εις το φως άγει» / «Ο χρόνος αποκαλύπτει τα πάντα και τα φέρνει στο φως» - Σοφοκλής, 496-406 π.Χ.

13/11/11

Ερώτηση Στυλιανίδη: Γιατί η υλοτόμηση των καμένων δασικών εκτάσεων ανατέθηκε μόνο στους συνεταιρισμούς του Έβρου;


ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΘΕΜΑ: «ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΚΑΜΕΝΗΣ ΞΥΛΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ»

Η μεγάλη οικολογική καταστροφή που υπέστη η Θράκη από την πυρκαγιά του Αυγούστου του 2011 άφησε πίσω της χιλιάδες στρέμματα καμένης δασικής έκτασης.
Ο όγκος της καμένης ξυλείας ανέρχεται σε περίπου 200.000 τόνους. Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω επιβάρυνση του περιβάλλοντος και να διευκολύνει την διαδικασία αναγέννησης του δάσους αποφάσισε την άμεση υλοτόμηση της ξυλείας από τους συνεταιρισμούς της περιοχής.

Η αρχική συμφωνία συμπεριελάμβανε την ανάθεση της υλοτόμησης σε συνεταιρισμούς του Έβρου, της Ροδόπης και της Ξάνθης, με στόχο την αποφυγή περιβαλλοντικών συνεπειών για την περιοχή. Η ανάθεση της υλοτόμησης σε συνεταιρισμούς και των τριών Νομών της Θράκης θα εγγυάτο την γρήγορη απομάκρυνση της καμένης ξυλείας, βοηθώντας στην αναγέννηση του δάσους, αλλά ταυτόχρονα θα βοηθούσε και αναπτυξιακά την περιοχή καθώς θα έδινε δουλειά και θα συντηρούσε θέσεις εργασίας στους υλοτομικούς συνεταιρισμούς ολόκληρης της Θράκης.

Επιπλέον, με τον τρόπο αυτό, η ξυλεία θα τροφοδοτούσε όλα τα εργοστάσια επεξεργασίας ξύλου της περιοχής, τα οποία δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση, συμβάλλοντας αποφασιστικά στη βιωσιμότητα της βιομηχανίας που έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα από την ύφεση. Επίσης, θα βοηθούσε σε μεγάλο βαθμό και την τοπική οικονομία καθώς η ζήτηση σε καυσόξυλα λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης είναι μεγάλη.

Δυστυχώς η ανάθεση της υλοτόμησης των καμένων δασικών εκτάσεων, ανατέθηκε τελικώς μόνο στους συνεταιρισμούς του Έβρου, με συνέπειες για το περιβάλλον, καθώς είναι αδύνατον να απομακρυνθεί έγκαιρα η καμένη ξυλεία, αλλά και με συνέπειες στην ήδη δοκιμαζόμενη οικονομία της περιοχής, αφού οι υλοτομικοί συνεταιρισμοί της υπόλοιπης Θράκης και κατ’ επέκταση οι βιομηχανίες της περιοχής, ουσιαστικά αποκλείονται από την εκμετάλλευση της ξυλείας.

Για τον λόγο αυτό,

Ε Ρ Ω Τ Ω Ν Τ Α Ι
οι κ.κ. Υπουργοί


- Για ποιο λόγο η απομάκρυνση της καμένης ξυλείας δεν ανατέθηκε στους συνεταιρισμούς ολόκληρης της Θράκης, συμβάλλοντας τόσο στην γρηγορότερη αναγέννηση του δάσους όσο και στη διατήρηση θέσεων εργασίας στην περιοχή, διασφαλίζοντας παράλληλα την βιωσιμότητα και των βιομηχανιών που δοκιμάζονται;
- Προτίθεται η Κυβέρνηση να τροποποιήσει την αρχική της απόφαση;

Αθήνα 04 / 11 / 2011

Ο ερωτών Βουλευτής

Ευριπίδης Σ. Στυλιανίδης
Βουλευτής Ροδόπης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου