«Πάντα εκκαλύπτων ο χρόνος εις το φως άγει» / «Ο χρόνος αποκαλύπτει τα πάντα και τα φέρνει στο φως» - Σοφοκλής, 496-406 π.Χ.

16/11/11

Παπαδημούλης για αφορολόγητες καταθέσεις Ελβετίας: «Με τη διμερή συμφωνία που ετοιμάζεται να υπογράψει η κυβέρνηση με την Ελβετία, επιτυγχάνεται μειωμένη φορολογία, ενώ διασφαλίζεται η ανωνυμία των φοροφυγάδων».


«Με τη διμερή συμφωνία που ετοιμάζεται να υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση με την Ελβετία για τη δυνατότητα φορολόγησης των καταθέσεων στην Ελβετία, επιτυγχάνεται μειωμένη φορολογία των καταθέσεων από εκείνη που προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία, ενώ διασφαλίζεται η ανωνυμία των φοροφυγάδων», τονίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Οικονομικών Ε. Βενιζέλο με θέμα την φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία, καθώς και τη λίστα των μεγαλο-οφειλετών του Δημοσίου.

Ο κ. Παπαδημούλης συμπληρώνει οτι «αυτό προκύπτει από την απάντηση σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή, του αρμόδιου κοινοτικού Επίτροπου Αλ. Σεμέτα ο οποίος επιπροσθέτως αναφέρει  ότι “η Κομισιόν είναι πεπεισμένη, ότι η Γερμανία, η Ελλάδα και τα λοιπά κράτη – μέλη, έχουν πλήρη επίγνωση της αρχής της υπεροχής του δικαίου της Ένωσης έναντι των διμερών συμφωνιών, και ως εκ τούτου, ότι και αν συμφωνήσουν με τρίτες χώρες, αυτό θα ισχύσει μόνο στον βαθμό που δεν έρχεται σε σύγκρουση με το δίκαιο της Ένωσης”».
Και προσθέτει ο κ. Παπαδημούλης: «Την ίδια στιγμή λοιπόν που οι ελληνικές καταθέσεις στο εξωτερικό παραμένουν ακόμη αφορολόγητες, ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος, έχει στα χέρια του λίστα 1.739 ονομάτων μεγαλο-οφειλετών προς το Δημόσιο με ποσά άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, και 751 ονομάτων μεγαλο-καταθετών σε τράπεζες του εξωτερικού με ποσά άνω των 100.000 ευρώ. Η συγκεκριμένη λίστα όμως βρίσκεται κλειδωμένη σε χρηματοκιβώτιο κάποιου γραφείου της Βουλής, και παρουσιάζεται στους βουλευτές μόνο τμηματικά και μόνο για ανάγνωση. Επίσης, δεν υπάρχει καμιά επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο οικονομικών για τις ενέργειες που γίνονται προκειμένου να εισπραχθούν τα οφειλόμενα ποσά, να φορολογηθούν οι  καταθέσεις στο εξωτερικό, και να ελεγχθεί η νομιμότητα του τρόπου απόκτησης τους.
Ερωτάται ο   κ. Υπουργός:
- Τι ενέργειες κάνει η κυβέρνηση προκειμένου τα εισπράξει τα ποσά που αναφέρονται στην λίστα των μεγαλο-οφειλετών; Τι έχει εισπραχθεί μέχρι σήμερα, τι αναμένεται να εισπραχθεί σαν σύνολο, και πότε;
- Για ποιον λόγο η κυβέρνηση δεν αξιοποιεί την κοινοτική νομοθεσία για την φορολόγηση των καταθέσεων στο εξωτερικό  – όπως αναφέρει και ο Επίτροπος Αλ. Σεμέτα – αλλά προωθεί μια διμερή συμφωνία με την Ελβετία που θα οδηγήσει σε υποφορολόγηση των καταθέσεων και ανωνυμία των φοροφυγάδων;
- Γνωρίζει η κυβέρνηση το ύψος και τη σύνθεση των καταθέσεων  ελληνικών στην Ελβετία; Έχει ζητηθεί και με την βοήθεια των ελληνικών τραπεζών διασταύρωση στοιχείων και σχετικός έλεγχος νομιμότητας;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου