«Πάντα εκκαλύπτων ο χρόνος εις το φως άγει» / «Ο χρόνος αποκαλύπτει τα πάντα και τα φέρνει στο φως» - Σοφοκλής, 496-406 π.Χ.

21/11/11

Παγώνουν οι χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ και του ΕΤΕΑΝ;


«Στον αέρα βρίσκονται οι υποσχέσεις στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις περί στήριξής τους με χρηματοδοτήσεις από το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ). Κι αυτό, διότι τα κεφάλαια του ΕΤΕΑΝ, που αποτελούνται κυρίως από ομόλογα του ελληνικού δημοσίου (1,7 δισ. ευρώ συνολικά κεφάλαια, από τα οποία 1,5 δισ. ελληνικά ομόλογα) θεωρούνται από την Κομισιόν «ακατάλληλα» να συγχρηματοδοτήσουν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, «αυτό προκύπτει με σαφήνεια, από απάντηση του Επιτρόπου Hahn, σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή».
Πιο συγκεκριμένα, κ. Χουντής στην ερώτησή του, ζητούσε να πληροφορηθεί τους λόγους για τους οποίους καθυστερεί η πλήρης αξιοποίηση του ΕΤΕΑΝ, σε μια περίοδο έντονης απουσίας ρευστότητας.
Στην απάντησή του ο Ευρωπαίος Επίτροπος αφήνει να εννοηθεί ότι ναι μεν κατ’ αρχήν είχαν γίνει δεκτά τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, ως προικοδότηση του ΕΤΕΑΝ, «προκειμένου να υπάρξει και η αντίστοιχη συνδρομή της Ε.Ε.», ωστόσο με έμφαση επισημαίνει, ότι «η πρόσφατη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του κράτους – μέλους (σ.σ. της Ελλάδας), καθώς επίσης και των ελληνικών τραπεζών, επηρέασε την περαιτέρω κινητοποίηση πιστώσεων που διατίθενται σε χρηματοπιστωτικούς μηχανισμούς όπως το ETEAN».
Αυτό, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, «σημαίνει ότι έχουν βαλτώσει όλα τα υποπρογράμματα που χρηματοδοτεί το ΕΤΕΑΝ και τα οποία επρόκειτο να δώσουν χρηματοδοτική στήριξη σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και ιδιωτικών τραπεζών».
Παράλληλα, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, «το γεγονός αυτό εξηγεί και το πάγωμα που παρατηρείται στις χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες έχει αναστείλει την εκταμίευση των δανείων που έχουν συναφθεί με ελληνικές τράπεζες, ιδιωτικές εταιρείες και το ελληνικό δημόσιο, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν έργα του ΕΣΠΑ, λόγω της χαμηλής πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας».
Η συγκεκριμένη εκτίμηση μάλιστα, προκύπτει, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, από απάντηση του Επιτρόπου Ρεν προς τον Ν. Χουντή, ο οποίος ρωτούσε εάν αληθεύουν οι παραπάνω πληροφορίες.
Ο Επίτροπος, στην απάντησή του, αφήνει να εννοηθεί ότι πράγματι έχουν παγώσει οι εκταμιεύσεις, αφού σημειώνει πως «οι όροι για την εκταμίευση των δανείων της ΕΤΕπ, συμφωνήθηκαν μεταξύ της ΕΤΕπ και των αντισυμβαλλομένων της, όταν υπεγράφησαν οι συμβάσεις χρηματοδότησης. Αυτοί οι όροι, οι οποίοι ήταν νομικά δεσμευτικοί μετά την υπογραφή της σύμβασης, ήταν συνεπώς γνωστοί στους αντισυμβαλλομένους της ΕΤΕ, πολύ πιο πριν από τις εκταμιεύσεις».
Τούτων δοθέντων, ο κ. Χουντής προέβη στην δήλωση: «Στις 27 Ιανουαρίου 2011, ο αρμόδιος Υπουργός Ανάπτυξης, υποσχόταν ότι θα δοθούν 1,6 δισ. ευρώ μέσω του ΕΤΕΑΝ στην αγορά, “ώστε να δημιουργηθεί ρευστότητα στην αγορά και αναθερμανθεί η οικονομία”. Λίγους μήνες μετά, αποδεικνύεται ότι η στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που κλείνουν καθημερινά κατά εκατοντάδες, πολλαπλασιάζοντας τις στρατιές των ανέργων, όπως και έργα που εκτελούνται μέσω του ΕΣΠΑ και έδιναν ελπίδες απασχόλησης σε χιλιάδες εργαζόμενους, είναι στον αέρα. Τα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί, δεν αποκαλύπτονται στην ελληνική κοινωνία, και το χειρότερο είναι ότι οι πολιτικές που ασκούνται με την απόλυτη καθοδήγηση της Τρόικα, όχι μόνο δεν προετοιμάζουν πολιτικές ανάπτυξης και στήριξης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, αλλά μέσω μιας τυφλής φοροεπιδρομής, επιταχύνουν τη διάλυση του παραγωγικού ιστού της χώρας. Καλούμε τον αρμόδιο Υπουργό να πει ξεκάθαρα που βρίσκεται και τι γίνεται με το ΕΤΕΑΝ, τι γίνεται με τις εκταμιεύσεις της ΕΤΕπ, και κυρίως τι προτάσεις έχει για την πραγματική στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου