«Πάντα εκκαλύπτων ο χρόνος εις το φως άγει» / «Ο χρόνος αποκαλύπτει τα πάντα και τα φέρνει στο φως» - Σοφοκλής, 496-406 π.Χ.

14/11/11

Γ. Πεταλωτής: «Σε λίγο χρονικό διάστημα θα έχουμε τη μελέτη του νέου Νοσοκομείου».


Συνάντηση εργασίας με τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Παύλο Δαμιανίδη, είχε ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων –Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής, στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, με θέμα την αλληλοενημέρωση και παρακολούθηση θεμάτων αφορούν σε σημαντικά αναπτυξιακά ζητήματα της περιοχής.


Οδικό δίκτυο & ανάπτυξη ορεινού όγκου
Αρχικά έγινε αναφορά στον ορεινό όγκο της Ροδόπης. Πιο συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε η υπογραφή της σύμβασης για τον δρόμο Δαρμένης – Ραγάδας, ενώ η υλοποίηση των δρόμων Μυρτίσκης – Άνω Βυρσίνης και  Κέχρου – Χλόης, όπως και του άξονα Ιάμπολη – Πάτερμα, χαρακτηρίστηκαν από τον κ. Πεταλωτή «έργα μεγάλης σημασίας» τα οποία θα αρχίσουν να υλοποιούνται με την υπογραφή της σύμβασης. Όπως σημείωσε ο κ. Πεταλωτής, «ο ορεινός όγκος της Ροδόπης έχει μεγάλη σημασία, όχι μόνο για τους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών, που δικαιούνται καλύτερη εξυπηρέτηση στις οδικές τους ανάγκες, αλλά και γιατί είναι ένα τμήμα του Νομού Ροδόπης άγνωστο σε πολλούς, που επιδέχεται ανάπτυξη, από την οποία θα ωφεληθεί ολόκληρη η Ροδόπη». Όπως συμπλήρωσε, δε, «αν δεν δημιουργήσουμε τις κατάλληλες υποδομές, δεν μπορούν να υπάρχουν και προοπτικές για την ανάπτυξη σε πολλά επίπεδα».
Αναφορά έγινε και στον δρόμο Κομοτηνή – Ίασμος – Αμαξάδες – Όρια Ν. Ξάνθης, για τον οποίο τονίστηκε πως «ενώ υπάρχει πλήρης ωριμότητα και το έργο θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ (που σημαίνει ότι υπάρχει χρηματοδότηση) εμφανίζονται  γραφειοκρατικά προβλήματα σε σχέση με τον ΟΣΕ». Όπως όμως επισημάνθηκε, «αυτά θα λυθούν σε επικείμενες συναντήσεις του κ. Πεταλωτή, του κ. Δαμιανίδη, και των αρμοδίων παραγόντων του ΟΣΕ, στην Αθήνα».

Κόμβοι Εγνατίας Οδού
Αναφορικά με την κατασκευή και ολοκλήρωση των κόμβων σύνδεσης της Εγνατίας Οδού με  τη Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής καθώς και με τη Διώνη, ο κ. Πεταλωτής τόνισε μεταξύ άλλων, ότι σε επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Εταιρείας κ. Μουρατίδη, ενημερώθηκε πως «η μελέτη σκοπιμότητας είναι έτοιμη και ειδικά η σκοπιμότητα του κόμβου Εγνατίας –ΒΙ.ΠΕ.ΚΟ., αποτελεί ζήτημα υψηλής προτεραιότητας για την «Εγνατία Οδό», δεσμεύτηκε ωστόσο να εργαστεί και για την κατασκευή του κόμβου της Διώνης.

Φράγμα Ιασίου
Για το μεγάλο έργο του Φράγματος Ιασίου, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Πεταλωτής, «έχουν ήδη πληρωθεί περίπου 18 εκ. ευρώ και υπολείπονται ακόμα 4,5 εκ. Ευρώ, ενταγμένα πλέον στο ΕΣΠΑ, ενώ απαιτούνται επιπλέον εθνικοί πόροι από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, η εξεύρεση των οποίων θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης σε συναντήσεις με τα αρμόδια υπουργεία». Ο Υφυπουργός υπογράμμισε πως «είναι ένα έργο που θα αλλάξει τον χαρακτήρα της περιοχής, εφόσον συμπληρωθεί και με τα δίκτυα ύδρευσης και τα υπόλοιπα έργα υποδομής. Τα χρήματα είναι αρκετά, και ειδικά σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, είναι  σημαντικό να δημιουργήσουν και εργοταξιακή δραστηριότητα που διοχετεύει οικονομική ενίσχυση στην τοπική αγορά με την απασχόληση εργαζομένων».

Αναδασμοί
Στην συνάντηση των κυρίων Πεταλωτή και Δαμιανίδη, τέθηκε και το θέμα των αναδασμών, οι οποίοι είχαν παγώσει επί ΝΔ λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Όπως δήλωσε ο κ. Πεταλωτής, «η Περιφέρεια ΑΜ-Θ έχει ετοιμάσει τη μελέτη και εργάζεται στην κατεύθυνση του να λύσει το θέμα της χρηματοδότησης», συμπληρώνοντας πως προσπαθεί να συμβάλλει και ο ίδιος, «ώστε οι δικαιούχοι να παραλάβουν τα νέα χωράφια που προκύπτουν μετά από τον αναδασμό στις περιοχές της Γρατινής, του Ανθοχωρίου, του Θρυλορίου, και σε ένα μέρος της Καλλιθέας». Όπως γνωστοποίησε ο κ. Πεταλωτής, ήδη έχει ενημερώσει και συναντήσει νέους παραγωγούς, με τους οποίους συμφώνησε «ότι οι αναδασμοί είναι ο μόνος τρόπος για να παραμείνουν οι νέοι αγρότες στις περιοχές αυτές». Εξάλλου, ανέφερε και την εμπειρία του στους αναδασμούς, αφού όταν ήταν νομαρχιακός σύμβουλος επί ημερών στη θέση του Νομάρχη του κ. Σταυρόπουλου, «υπήρξε ρεκόρ αναδασμών στη Ροδόπη».

Αλάν Κουγιού & «Πράσινο Ταμείο»
Σχετικά με το θέμα της απαλλοτρίωσης του Αλάν Κογιου, ο κ. Πεταλωτής τόνισε πως «με συγκεκριμένες ενέργειες μαζί με τον Δήμο Κομοτηνής, βρέθηκε χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών με την άμεση μεσολάβηση του κ. Σώκου και του κ. Καστανίδη, οι οποίοι κατανόησαν την σημασία του προβλήματος». «Το σημαντικό», επισήμανε «είναι η ένταξή του στο «Πράσινο Ταμείο», ενώ ανακοίνωσε, πως «κλιμάκιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, με επικεφαλής την Γενική Γραμματέα κυρία Καλτσά, θα επισκεφθεί σε λίγες μέρες την περιοχή προκειμένου να εντοπιστούν οι χώροι που μπορούν να ενταχθούν στο «Πράσινο Ταμείο» και αφορούν σε ολοκληρωμένες πρότυπες οικιστικές λύσεις».

Νέο νοσοκομείο Κομοτηνής
Όσον αφορά το νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής, ο κ. Πεταλωτής δήλωσε πως σε επικοινωνία που είχε τις προηγούμενες ημέρες με τον πρόεδρο της ΔΕΠΑΝΟΜ κύριο Φωτάκη, ενημερώθηκε «για την ολοκλήρωση  της μελέτης προσαρμογής άλλου νοσοκομείου στα στάνταρς της Ροδόπης, που σημαίνει ότι σε λίγο χρονικό διάστημα θα έχουμε τη μελέτη του νέου Νοσοκομείου». Χαρακτηριστικά δε, επισήμανε: «Δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση, είναι ένα σημαντικό έργο για την περιοχή, που θα αφήσει σφραγίδα στον υγειονομικό μας χάρτη. Η σπουδαιότητά του είναι αυτονόητη».

Γηροκομείο & παλαιό Δικαστικό Μέγαρο
Τέλος, ο κ. Πεταλωτής, ενημερώθηκε για το Γηροκομείο Κομοτηνής, το οποίο χαρακτήρισε «σημαντικό έργο πρόνοιας για το οποίο υπάρχει δέσμευση για ένταξη στο ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ προκειμένου να ολοκληρωθεί και να εξοπλιστεί καταλλήλως η νέα πτέρυγα και να ανακαινιστεί η παλιά», ενώ παράλληλα, σχετικά με την πορεία της προμελέτης για την επισκευή του παλαιού Δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής, σημείωσε πως «η έγκρισή της είναι απαραίτητη και η ολοκλήρωση της είναι ένα χρονίζον ζήτημα που στις μέρες μας εμφανίζει ουσιαστική πρόοδο για την επίλυση του».

Κάθοδος στην Αθήνα
Τούτων δοθέντων, ο κ. Πεταλωτής προανήγγειλε σειρά συναντήσεων του ιδίου και του κ. Δαμιανίδη στην Αθήνα, στα αρμόδια Υπουργεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου