«Πάντα εκκαλύπτων ο χρόνος εις το φως άγει» / «Ο χρόνος αποκαλύπτει τα πάντα και τα φέρνει στο φως» - Σοφοκλής, 496-406 π.Χ.

27/11/11

Ως τον Ιούνιο έτοιμος ο φράχτης του Έβρου οι εργασίες κατασκευής του οποίου ξεκινούν τις προσεχείς εβδομάδες / Από πολιτικό επιστημονικό προσωπικό θα στελεχωθούν οι υπηρεσίες πρώτης υποδοχής. (ανανεωμένο – αναλυτικό ρεπορτάζ)


Χρονοδιάγραμμα
Εντός των προσεχών εβδομάδων αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή του φράχτη στον Έβρο, με στόχο τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης.
 Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μανώλης Όθωνας, βρέθηκε στην περιοχή, όπου είχε συναντήσεις με τους επιτελείς των τοπικών αστυνομικών αρχών. «Σε λίγες εβδομάδες, και μετά τον προσυμβατικό έλεγχο της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, θα εγκατασταθεί η ανάδοχος εταιρεία για να ξεκινήσει το έργο του τεχνητού εμποδίου στη χερσαία ζώνη. Ο χρόνος αποπεράτωσης σύμφωνα με τη σύμβαση είναι πέντε μήνες, επομένως βάσιμα μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι το έργο θα έχει ολοκληρωθεί περί το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2012», σημείωσε ο κ. Όθωνας, προσθέτοντας πως «έτσι η επιτήρηση των συνόρων μας θα παρουσιάσει σημαντική και ουσιαστική βελτίωση».


Επαναπροώθηση λαθρομεταναστών / κέντρα φύλαξης και σε άλλες περιοχές της χώρας / πολιτικό προσωπικό στις υπηρεσίες πρώτης υποδοχής
Την ίδια ώρα, και στο πλαίσιο του νέου ολοκληρωμένου επιχειρησιακού σχεδίου αντιμετώπισης του προβλήματος το οποίο χρηματοδοτείται από την Ε.Ε., προβλέπεται η άμεση επαναπροώθηση των λαθρομεταναστών που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις παροχής ασύλου. «Επειδή η ελληνική κοινωνία είναι φανερό ότι έχει εξαντλήσει κάθε περιθώριο αφομοίωσης μεταναστών, πρέπει να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, είτε εθελοντικά είτε με διαδικασίες απέλασης, και αυτό θα γίνει», διαβεβαίωσε ο κ. Όθωνας, συμπληρώνοντας πως για την αποσυμφόρηση των Ειδικών Χώρων Παραμονής Αλλδαπών (Ε.Χ.Π.Α.) του Έβρου, σχεδιάζεται η φύλαξή τους και σε άλλες περιοχές. «Μέχρι να ολοκληρωθούν οι σχετικές με την επαναπροώθησή τους διαδικασίες, πρέπει να υπάρχουν και άλλες περιοχές της χώρας με κατάλληλα κέντρα φιλοξενίας – κράτησής τους», επισήμανε, τονίζοντας ακόμη, ότι σύμφωνα με το νέο εθνικό σχέδιο διαχείρισης του ζητήματος, «οι υπηρεσίες πρώτης υποδοχής (εξακρίβωση στοιχείων, υγειονομικός και ιατρικός έλεγχο), πρόκειται σύντομα να αποαστυνομικοποιηθούν και να στελεχωθούν με εξειδικευμένο επιστημονικό πολιτικό προσωπικό».


«Υπερβάλλουν και παριστάνουν τους ανήξερους οι εταίροι μας»
Επίσης, με αυστηρό ύφος τόνισε, ότι οι Ευρωπαίοι αδικούν την Ελλάδα όταν την επικρίνουν για το θέμα: «Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας σε μεγάλο βαθμό καθ’ υπερβολή και καθ’ υποκρισία επιτιμούν την Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε «χρήσιμη», προφανώς για ευνόητους λόγους, την παρουσία της Frontex στον Έβρο. Όπως με νόημα είπε, «η παρουσία της Frontex, που εμείς ως χώρα επιδιώξαμε, είναι χρήσιμη παράμετρος, για να έχουν οι Ευρωπαίοι ιδία και προσωπική αντίληψη για το τι καλείται να διαχειριστεί η χώρα μας δεχόμενη αυτό το τεράστιο κύμα παράνομων μεταναστών».


Όλο και πιο κοντά η αναθεώρηση του «Δουβλίνου ΙΙ»
Ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στη Συνθήκη «Δουβλίνο ΙΙ», υπενθυμίζοντας πως όταν η Ελλάδα έθεσε θέμα αναθεώρησής της ήταν μόνη, και υπογραμμίζοντας πως «πλέον σήμερα έχει διαμορφωθεί ένας πλειοψηφών συσχετισμός στο ευρωκοινοβούλιο και ένας υπολογίσιμος συσχετισμός στο συμβούλιο των αρμοδίων υπουργών, που δημιουργούν τη βάσιμη προσδοκία και αισιοδοξία ότι σε εύλογο χρόνο θα υπάρξει θετική κατάληξη».


Ανέγερση νέου Αστυνομικού Μεγάρου Αλεξανδρούπολης
Τέλος, ο κ. Όθωνας, θίγοντας το θέμα της ανάγκης ανέγερσης νέου αστυνομικού μεγάρου στην Αλεξανδρούπολη, εμφανίστηκε σχετικά αισιόδοξος, σημειώνοντας: «Η παρατεταμένη οικονομική ύφεση που επηρεάζει τη χρηματοδότηση τόσο από το τραπεζικό σύστημα όσο και από τις κατασκευάστριες εταιρείες, δυσχεραίνει την υλοποίηση μιας σειράς έργων στέγασης των αστυνομικών υπηρεσιών μέσω ΣΔΙΤ, όπως της Αστυνομικής Δ/νσης Αλεξανδρούπολης που στεγάζει επιχειρησιακές υπηρεσίες που σχετίζονται άμεσα με τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Ωστόσο, αφού υπάρχει και διαθέσιμο οικόπεδο, το οποίο είναι και πολεοδομικά τακτοποιημένο, θα διερευνηθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης του έργου από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων».


Ο κ. Όθωνας, επισκέφθηκε τα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης Φερών και Τυχερού, το υπό ανέγερση νέο Τμήμα Φερών, τον Ειδικό Χώρο Παραμονής Αλλοδαπών Φυλακίου, το άτυπο Κέντρο πρώτης υποδοχής Πόρου, την Αστυνομική Δ/νση Αλεξανδρούπολης, καθώς και την τοποθεσία όπου θα τοποθετηθεί ο φράχτης.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου