«Πάντα εκκαλύπτων ο χρόνος εις το φως άγει» / «Ο χρόνος αποκαλύπτει τα πάντα και τα φέρνει στο φως» - Σοφοκλής, 496-406 π.Χ.

11/12/11

Συνέντευξη Πεταλωτή στο «Ράδιο Χρόνος».


Συνέντευξη Υφυπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ν. Ροδόπης, Γιώργου Πεταλωτή στο ρ/σ ¨ΧΡΟΝΟΣ¨ και στον δημοσιογράφο Δ. Μπακιρτζάκη (08.12).


Δ. ΜΠΑΚΙΡΤΖΑΚΗΣ: Καλησπέρα κ. Πεταλωτή, σας βγάλαμε λίγο από το πρόγραμμα…

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Έχουμε μια συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, δίνουμε στη δημοσιότητα το Πολυνομοσχέδιο που μεγάλες ανατροπές που αφορούν σε μικρά αλλά δραστικά ζητήματα της Δικαιοσύνης.

Δ. ΜΠΑΚΙΡΤΖΑΚΗΣ: Αυτό έπρεπε να το κάνουν πολλές φορές οι υπουργοί. Τα μικρά αυτά ζήτημα τα γιατί πιανόμαστε όλα από τα μεγάλα, συνήθως δεν μπορούμε να λύσουμε τα μεγάλα, η κατάσταση είναι δραματική. Πολλές φορές μικρές πράξεις, να σας φέρω ένα παράδειγμα όπως το παιδικό γάλα που πρόεκυψε από τη διαμάχη του κ.Ξυνίδη με τον κ.Λοβέρδο, να το παίρνουμε από το σουπερ μάρκετ. Ένα απλό παράδειγμα της καθημερινότητας που μπορεί να λυθεί με απλές υπουργικές αποφάσεις .

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Έτσι είναι. Και το θέμα είναι ότι οι Υπουργοί έρχονται και παρέρχονται, δυστυχώς οι πολίτικες δεν ορίζονται από τη δημόσια Διοίκηση, ορίζονται και υλοποιούνται μόνο όσο υπάρχουν Υπουργοί με συγκεκριμένες απόψεις. Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει κάποτε να τελειώσει. Πρέπει κάποτε η πολιτεία να παίρνει αποφάσεις ανεξάρτητα από το ποιος είναι Υπουργός και ποιος υλοποιεί. Αποφάσεις που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα μας.

Δ. ΜΠΑΚΙΡΤΖΑΚΗΣ: Μάλιστα. Πάμε να αφήσουμε στο τέλος τα του ΠΑΣΟΚ γιατί απ ότι βλέπουμε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με συγκυβέρνηση μάλλον ασχολούμαστε με τα ελάσσονα προβλήματα και όχι με τα μείζονα όσο αναφορά τα εσωκομματικά σας και τα εσωκομματικά του άλλου μεγάλου κόμματος. Έχουμε κάποια ζητήματα και προβλήματα που έχουν σχέση με την περιοχή μας όπως η αποχώρηση της Βουλγαρίας από τον Αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, δεν έχουμε και καμία επίσημη ενημέρωση για την απόφαση του βουλγαρικού υπουργικού συμβουλίου, τι γίνεται, τέλειωσε αυτό το σχέδιο;

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το θέμα του αγωγού Μπουργκάς –Αλεξανδρούπολη, ήταν ένα σημαντικό θέμα και για τη χώρα μας, γιατί σπάει το μονοπώλιο της πετρελαϊκής οδού μέσω του Βοσπόρου, που σημαίνει ότι θα υπήρχε και μια άλλη οδός για να διοχετεύεται πετρέλαιο προς την Ευρώπη. Ήταν ένα ζήτημα που θέσαμε από την αρχή ως κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Φαινόταν ότι η  Βουλγαρία, εδώ και 2 χρόνια, έδειχνε απροθυμία στην υλοποίηση του έργου, όπως και από την πλευρά της Ρωσίας, όταν το είχε θέσει ο κ. Παπανδρεου στον κ. Πούτιν, όπου ήμουν παρών, έριχναν το βάρος στη βουλγαρική πλευρά. Φαινόταν ότι υπήρχαν τεχνικές και οικονομικές δυσκολίες και ίσως, συμφέροντα που ήθελαν να υπηρετήσουν με πολιτικό τρόπο αυτά τα κράτη. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι η Ελλάδα θέλει τον αγωγό, όχι μόνο για οικονομικούς και αναπτυξιακούς λόγους , αλλά και γεωστρατηγικούς και για πολλούς ακόμα. Υπάρχει όμως μια συνισταμένη εθνικών - πολιτικών συμφερόντων η οποία δεν μπορεί να λειτουργήσει σε αυτή τη φάση. Πιο σοβαρή και πιο επίκαιρη ενημέρωση δεν έχω, άκουσα και εγώ τον Βούλγαρο υπουργό Οικονομικών να αναφέρει, ότι δεν ενδιαφέρεται πλέον για το έργο. Η αλήθεια είναι ότι το έχει ξαναπεί και στο παρελθόν…

Δ. ΜΠΑΚΙΡΤΖΑΚΗΣ.: Έβρισκε προσκόμματα να κάνει περιβαλλοντικές μελέτες …να έγινε αυτό να γίνει εκείνο …Τώρα όμως το λένε ξεκάθαρα κ. Πεταλωτή.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ελπίζω να το προσδιορίσουν περισσότερο έτσι ώστε να δούμε και εμείς, ως χώρα, τι μπορούμε να κάνουμε. Έξαλλου υπάρχει σύμβαση μεταξύ των τριών κρατών, η οποία βέβαια μπορεί να λυθεί με συγκεκριμένους πολιτικούς τρόπους και με αποζημιώσεις. Άποψη μου είναι ότι - τηρούμενων των περιβαλλοντικών όρων - αυτό το έργο θα ήταν καλό για την περιοχή και για τη χώρα μας για πολλούς λόγους. Ελπίζω η Βουλγαρία να το ξανασκεφτεί, εάν είναι όμως ειλημμένη  η θέση της και η απόφαση, δεν νομίζω ότι έχουμε περιθώριο να κάνουμε κάτι διαφορετικό.

Δ. ΜΠΑΚΙΡΤΖΑΚΗΣ: Τώρα όσον αφορά στο φράχτη του Έβρου. Πολλά ειπώθηκαν, υπήρχε ο αρχικός σχεδιασμός με ιδίους πόρους φτάσαμε σε ένα πρόγραμμα της Ε.Ε. χρηματοδότηση που θα έφθινε κάποια εκατομμύρια ευρώ. Απ ότι φαίνεται το πράσινο φως σταμάτησε από πλευράς Ε.Ε., προσανατολίζεται υποτίθεται σε άλλες λύσεις, έρχεται τώρα ο κ. Παπουτσής και λέει ότι ο φράχτης τελικά μπορεί να γίνει αλλά αυτή τη φορά με το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που σημαίνει ότι χάσαμε ένα πρόγραμμα 278 εκατομμυρίων ευρώ περίπου και πάμε πάλι σε ένα πρόγραμμα 5,5 εκατομμυρίων ευρώ;

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η Ε.Ε  δείχνει να αντιλαμβάνεται τα τελευταία χρόνια ότι είναι ευρωπαϊκό το πρόβλημα της αθρόας εισροής λαθρομεταναστών από τη χώρα μας. Αυτό ως χώρα το είχαμε παραμελήσει αρκετά για δεκαετίες.
Και μόνο που υπάρχει η FRONTEX σημαίνει κάτι. Το θέμα του φράχτη είναι ένα θέμα που δεν απέκλεισε ποτέ η Ε.Ε. Παρακολούθησα και εγώ την αρμόδια επίτροπο εσωτερικής ασφάλειας της Ε.Ε. η οποία είπε ότι το μέσο του φράχτη δεν είναι αυτό που επιλέγει η Ε.Ε. να χρηματοδοτήσει. Η Ε.Ε. χρηματοδοτεί συγκεκριμένες δράσεις, με συγκεκριμένο σκεπτικό. Εγώ θα συναντηθώ, κατά πάσα πιθανότητα, με την κ. Αρμστρονγκ την Τρίτη και την Τετάρτη που θα βρίσκομαι στις Βρυξέλλες, για το συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών. Άρα, κατά πάσα πιθανότητα, θα έχω την ευκαιρία να συζητήσω και αυτό το θέμα. Από τη στιγμή όμως που η Ε.Ε δεν χρηματοδοτεί το φράχτη γιατί δεν είναι στις επιλογές της αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης, ο κ. Παπουτσής δήλωσε ότι υπάρχει το Πρόγραμμα Δημοσιών Επενδύσεων και θα φροντίσει, ώστε να κατασκευαστεί ο φράχτης. Όταν άκουσα πριν 1,5 χρόνο περίπου τη λέξη “φράχτης” και εγώ, όπως και πολλοί άλλοι, αισθανθήκαμε άσχημα διότι δεν θέλαμε τείχη στην περιοχή μας. Υπάρχει όμως αδήριτη να ανάγκη να αντιμετωπιστεί το θέμα. Νεότερα στοιχεία των τελευταίων μηνών δεν έχω, ξέρω όμως ότι κάθε μέρα εισέρχεται, ως πληθυσμός μεταναστών, ένα ολόκληρο “χωριό”.

Δ. ΜΠΑΚΙΡΤΖΑΚΗΣ: Παρόλο που έχουμε και FRONTEX.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η FRONTEX βοηθάει και υποστηρίζει τεχνικά και είναι σημαντικό το να υπάρχει, για πολλούς λόγους. Από κει και πέρα δεν μπορούμε να κάνουμε ότι δεν βλέπουμε το πρόβλημα και γι’ αυτό οι όποιες αντιδράσεις, θεμιτά και λογικά υπάρχουν, θα πρέπει να επιλέξουμε. Ή αφήνουμε την κατάσταση και θέλουμε να κάνουμε έργα που πραγματικά θα προστατέψουν ή να έχουμε τη Βέννα, όπως είναι σήμερα και κάποια στρατόπεδα προσφύγων, τα οποία είναι αποθήκες που τους πετάνε μέσα, τους φυλάνε συνοριοφύλακες και αστυνομικοί οι οποίοι κινδυνεύουν με την ίδια τους τη ζωή και πολλές φορές βρίσκονται στα Δικαστήρια. Δεν μπορεί να υπάρξει σωστή φύλαξη. Δική μου επιλογή είναι να γίνουν χώροι υποδοχής και να μην αντιδρούμε για κάτι το οποίο θα εξευρωπαΐσει και θα εκσυγχρονίσει την κατάσταση και θα δημιουργήσει πόλους ανάπτυξης στις τοπικές κοινωνίες.

Δ. ΜΠΑΚΙΡΤΖΑΚΗΣ: Θα ήθελα το σχόλιο σας για τις ελεύθερες οικονομικές ζώνες. Αύριο πραγματοποιείται στην Αλεξανδρούπολη το αντίστοιχο οικονομικό φόρουμ για τις ελεύθερες οικονομικές ζώνες, θα παραστεί μάλιστα και κ ο Χρυσοχοίδης. Από την πλευρά των επαγγελματιών εκφράζονται αντιρρήσεις πολλές φορές γιατί δεν γνωρίζουν επίσημα τι λέει η ελληνική πολιτεία. Δεν έχει τεθεί ποτέ το θέμα έτσι σε δημόσιο διάλογο αν τελικά θα γίνουν αυτές οι ζώνες και αν θα έχουμε επιχειρηματικότητα δυο ταχυτήτων; Αυτό σημαίνει επιχειρήσεις ξένες που δραστηριοποιούνται σε ένα άλλο καθεστώς και επιχειρήσεις ελληνικές οι οποίες θα έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Δεν πρέπει  να ξεκαθαρίσει αυτό το ζήτημα;

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι ένα ζήτημα το οποίο πραγματικά είναι της μόδας. Το ζήτημα έχει πολλές διακυμάνσεις. Πρώτον, ξεκινάει από το να είναι μια σοβαρή αναπτυξιακή πρόταση, αντίστοιχη με άλλες ελεύθερες οικονομικές ζώνες. Χθες είχα μια συνάντηση με τον κ. Σελέκο ο οποίος είναι επιστημονικός συνεργάτης Εμπορικού Δικαίου του τμήματος Νομικής της Θράκης και Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης. Τον κάλεσα στο γραφείο μου για μα με ενημερώσει και είχαμε μια εξαιρετική συζήτηση, για το ποια είναι η κατάσταση στην Ευρώπη, τι συμβαίνει, γιατί είναι στρεβλή η εικόνα που υπάρχει. Τι σημαίνει ελεύθερη οικονομική ζώνη, ένα κινδυνεύουν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, δεν μπορούμε να έχουμε εργαζομένους δύο ταχυτήτων.
Για τους εργαζόμενους είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούμε κάτι τέτοιο και η Ευρωπαϊκή Ένωση - στην οποία γίνεται ακόμη συζήτηση - δεν υπάρχουν ακόμα αποφάσεις. Από κει και πέρα, το να βγαίνουμε και να προτείνουμε, ελαφρά την καρδία, να δημιουργηθεί τέτοια ζώνη στην περιοχή της Θράκης ή της Ανατολικής Μακεδονίας, μάλιστα τώρα τη σκυτάλη την παίρνει η Ήπειρος.

Δ. ΜΠΑΚΙΡΤΖΑΚΗΣ: Μάλιστα το κρατούσαμε κρυφό γιατί ήταν κάτι καλό για εμάς….

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ναι αλλά δεν είμαστε εμείς οι “μάγκες”. Υπάρχει μία ολόκληρη χώρα, η οποία έχει ένα τεράστιο πρόβλημα και κάθε περιοχή θεωρεί ότι είναι πιο αδικημένη από τις άλλες. Μέχρι να ξεκαθαρίσουν μέχρι που μπορεί να γίνει αποδεκτό από την Ε.Ε., δεν είναι κάτι το απλό, καμία περιοχή δεν είναι γη της επαγγελίας στην Ευρώπη για να έχει διαφορετικό status, και πρέπει να διαφυλάξουμε, ότι δεν θα γίνουμε πάλι μια περιοχή θαλασσοδανείων και επιδοτήσεων, που μπαίνουν από την πόρτα και βγαίνουν από το παράθυρο, είμαι επιφυλακτικός και θα υποστηρίξω κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια.
Ξεκίνησε στρεβλά το θέμα. Ξεκίνησε ως προϊόν κάποιων πολιτικών υποσχέσεων, αλλά αυτή η συζήτηση για να είναι σοβαρή πρέπει να γίνει με σοβαρά κριτήρια και όχι με κριτήρια του κάθε βουλευτή. Γι’ αυτό είμαι επιφυλακτικός και μόνο θεσμικά συζητάω το θέμα. Έχω παρακαλέσει τον κ. Σελέκο, τον Γενικό Γραμματέα των Στρατηγικών Επενδύσεων, να επισκεφθεί την περιοχή μας, ώστε να γίνει μια ενημέρωση και της κοινής γνώμης και των θεσμικών οργάνων για να ξεκινήσει ένας διάλογος και όχι να λεμέ τι θέλουμε να γίνει, αλλά τι μπορεί να γίνει. Εάν γίνει σωστή δουλειά, προϋποθέσεις υπάρχουν. Κανείς δεν μας εγγυάται ότι εάν κάνουμε σοβαρό διάλογο, όμως, ότι θα επιλεγεί - εάν επιλεγεί - μια άλλη περιφέρεια της χώρας μας. Ο καθένας έχει το προνόμιο να θέλει για την περιοχή του να γίνει η γη της επαγγελίας.

Δ. ΜΠΑΚΙΡΤΖΑΚΗΣ: Επιφυλάξεις για τον Κάθετο Άξονα Νυμφαία- Κίρτζαλι υπάρχουν; Εγκαίνια θα κάνουμε;

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εγκαίνια έτσι όπως το εννοείται εσείς δεν θα κάνουμε. Δεν έχω πει ποτέ για εγκαίνια. Προσωπικά, μεταφέρω κάθε φορά την ενημέρωση που έχω από το Υπουργείο Υποδομών. Γνωρίζω ότι ένα μεγάλο μέρος, τουλάχιστον ως προς το δύσβατο κομμάτι Πάνδροσος-Σύνορα, έχει ολοκληρωθεί. Αυτό που μπορώ να κάνω είναι να πιέζω προς κάθε κατεύθυνση για την επιτάχυνση ολοκλήρωσης αυτού του έργου. Ελπίζω σύντομα να ταξιδεύουμε σε αυτόν τον άξονα. Προτού όμως ξεκινήσουμε να ταξιδεύουμε, είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι για το τι χαρακτήρα θέλουμε να δώσουμε σε αυτή τη διασύνδεση, όχι απλώς ως ένα δρόμο, αλλά ως μια λεωφόρο διασύνδεσης με τα Βαλκάνια. Είναι πρόκληση και για την Περιφέρεια και για το Δήμο Κομοτηνής.

Δ. ΜΠΑΚΙΡΤΖΑΚΗΣ: Κατατέθηκε ένα νομοσχέδιο, με αυστηρές ποινές, που είναι θέματα της αρμοδιότητας σας, πως το κρίνετε αυτό το νομοσχέδιο και γιατί τόσες αυστηρές ποινές; Είναι επιταγή της Ε.Ε;

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι οδηγία της Ε.Ε την οποία έπρεπε να έχουμε ενσωματώσει προ πολλού. Έχουμε καθυστερήσει ως πολιτεία και την ενσωματώνουμε μέσα από αυτό το νομοσχέδιο και φυσικά εμπλουτίζουμε και συμπληρώνουμε συγκεκριμένα ζητήματα, τα οποία ως κυβέρνηση έχουμε επιλέξει διότι σε μια  περίοδο κρίσεως και σε μία περιοχή όπως είναι η χώρα μας που οι αλλοδαποί και οι μετανάστες είναι ένα μεγάλο μέρος πλέον. Ο ρατσισμός δεν αφορά μόνο τις εθνότητες αφορά στον σεβασμό της διαφορετικότητας του άλλου σε επίπεδο κάθε προσανατολισμού, εκεί πρέπει να έχουμε συγκεκριμένα standards, διότι πρέπει να αποδεικνύουμε ότι ζούμε σε μια κοινωνία η οποία είναι κοινωνία του πολιτισμού και του σεβασμού του συνανθρώπου μας. Για το λόγο αυτό το νομοσχέδιο ήταν και της κυβέρνησης Παπανδρέου και της κυβέρνησης Παπαδήμου. Την Τρίτη το συζητάμε στην αρμόδια επιτροπή και σύντομα θα πάει στη Ολομέλεια.

Δ. ΜΠΑΚΙΡΤΖΑΚΗΣ: Τελικά για την κρίση κ. Πεταλωτή δεν έφταιγαν οι τεμπέληδες, ούτε η κακιά ΝΔ, ούτε το πιο κακό πριν ΠΑΣΟΚ διότι η κρίση αυτή είναι συστημική η κρίση η οποία αγγίζει την Ε.Ε, σενάρια που μας φέρνουν εκτός ευρώ και ευρωζώνης, σενάρια που κάνουν τον Έλληνα πολίτη να στέκεται  μουδιασμένος και να λέει τι μου ξημερώνει αύριο. Με χιλιάδες ανέργους και επαγγελματίες που έχασαν τη δουλειά τους. Τι έγινε, η διακυβέρνηση Παπανδρέου των δύο χρόνων μας οδήγησε σε όλο αυτό; Δεν τα λέμε εμείς αυτά , τα λένε και οι υπουργοί σας , τα λένε και κάποιοι καρατομούν εύκολα τον Παπανδρέου τώρα ενώ τον είχαν εικόνισμα;

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπάρχουν πολλά ζητήματα. Πρώτα απ όλα η κρίση είναι συστημική, μια κρίση σε όλη την Ευρώπη. Σε αυτή την κρίση όμως εμείς από το 2009 μπήκαμε τελείως αθωράκιστοι. Το χρέος της πολιτείας και αυτό της κυβέρνησης Καραμανλή ήταν όχι να αποκρύπτει ότι έρχεται αυτή η κρίση, εφοδιάζοντας με πλαστά στοιχεία την Ε.Ε, αλλά έπρεπε να προετοιμάζει αυτό το κράτος με όλες τις παθογένειες και τα μοντέλο ανάπτυξης που είχαμε στην κρίση που ερχόταν. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν έγινε Ως κοινωνία ήμασταν τελείως απροετοίμαστοι, διότι όταν οι παραγωγικές διαδικασίες είναι τέτοιες που δεν παράγεται κανένα ωφέλιμο και ουσιαστικό προϊόν εξαγώγιμο, λέγαμε ότι ήταν κρίση που θα περάσει σε 2-3 μήνες. Μπήκαμε αθωράκιστοι, η κυβέρνηση Καραμανλή μας έλεγε ψέματα, οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ δεν φρόντισαν να κάνουν εκείνες τις αλλαγές που έπρεπε. Το οικοδόμημα που στηριζόταν η ελληνική οικονομία ήταν σαθρό. Αναπτύχθηκε ένα μοντέλο το οποίο κάποτε θα κατέρρεε. Είπατε πριν για μαγαζιά, μπορούσαν κ. Μπακιρτζακη να σταθούν στην Κομοτηνή μαγαζιά με 3.000 και 4.000 και 6.000 ευρώ ενοίκιο το μήνα; Όλο αυτό ήταν τόσο επίπλαστο. Οι πολιτικές των προηγούμενων χρόνων είχαν μια μεγάλη ευθύνη, όμως προσπαθήσαμε αυτά τα 2 χρόνια να κάνουμε σημαντικές αλλαγές και η κυβέρνηση Παπανδρέου και η κυβέρνηση Παπαδήμου.

Δ. ΜΠΑΚΙΡΤΖΑΚΗΣ:Εδώ έρχονται υπουργοί σας που διαφωνούν με τις πολιτικές του Παπανδρέου.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αν κάποιοι ανακαλύπτουν την Αμερική σήμερα όντας υπουργοί της κυβέρνησης Παπαδήμου για δικούς τους λόγους είναι κάτι το οποίο κρίνει ο απλός Έλληνας πολίτης. Προσωπικά, βρίσκω άκρως υποκριτικό και την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ να κόπτεται σήμερα γιατί δεν υπάρχει ανάπτυξη στην περιοχή μας, στη χώρα μας. Το ίδιο υποκριτικό βρίσκω και για υπουργούς οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να αναδείξουν αυτά τα ζητήματα. Αυτό όμως που δεν μπορώ να δεχτώ και να ανεχτώ είναι πρώην, νυν υπουργοί οι οποίοι γνώριζαν και γνωρίζουν να φτάνουν  σήμερα σαν αλεξιπτωτιστές στη χώρα μας και να λένε γιατί δεν έγινε και γιατί δεν γίνεται. Άρα σε αυτό το γκρεμισμένο που υπάρχει, πρέπει να δώσουμε εμείς, με όποιο κόστος, κατευθύνσεις στην κοινωνία, στην ανάπτυξη στην οικονομία ώστε να μπορούμε να σχεδιάσουμε για τα τι ανάπτυξη θέλουμε. Η κρίση θα ξεπεραστεί. Δεν ξέρω σε πόσο καιρό αλλά θα ξεπεραστεί. Αν δεν σχεδιάσουμε εμείς σήμερα και αν δεν συνεχίσουμε να φερόμαστε με τον ίδιο παραγοντίστικο και λαϊκίστικο τρόπο που μάθαμε τα προηγούμενα χρόνια, ακόμη και να ξεπεραστεί η κρίση πάλι τις ίδιες φούσκες θα δημιουργούμε, πάλι θα έχουμε ένα στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης και αυτή τη φορά θα είμαστε ασυγχώρητοι.

Δ. ΜΠΑΚΙΡΤΖΑΚΗΣ: Τώρα ο Πεταλωτής ψηφίζει Παπανδρέου, Λοβέρδο, Βενιζέλο, Χρυσοχοϊδη, Διαμαντοπούλου, Ραγκούση τι ψηφίζει;

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Για υπηρεσιακούς λόγους σήμερα είχα επαφή και με τον κ.  Χρυσοχοϊδη, σε λίγο θα έχω με τον κ. Λοβέρδο για θέματα των υπουργείων, χθες μίλησα και με τον κ. Βενιζέλο. Αυτή τη στιγμή εμείς δουλεύουμε και πρέπει να δουλεύουμε σαν κυβέρνηση. Υποψηφίους εγώ δεν ξέρω, μόνο του Χρυσοχοϊδη που δήλωσε ότι όταν ανοίξει το θέμα θα είναι υποψήφιος, ούτε δέχομαι όλα αυτά περί ρυθμιστών ή μη ρυθμιστών. Όλοι μας έχουμε μια διαδρομή, οι πιο νέοι μικρότερη, οι παλιότεροι μεγαλύτερη. Έχουν κριθεί οι πάντες.

Δ. ΜΠΑΚΙΡΤΖΑΚΗΣ: Εσείς συντάσσεστε με την άποψη που λέει ότι πρέπει να φύγει ο Παπανδρέου από το κόμμα;

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Προσωπικά πιστεύω πως εάν ανοίξουν διαδικασίες θα πρέπει να ανοίξουν με συγκεκριμένο τρόπο. Εάν κάποιοι πιστεύουν ότι το πρόβλημα ήταν ο Παπανδρέου πραγματικά πλανώνται οικτρά. Ο Παπανδρέου έδωσε μάχες, έφυγε και παρέδωσε την πρωθυπουργία για να διευκολύνει και να μη βουλιάξουμε, τελευταία στιγμή, ως χώρα. Άρα το να έχουμε προτάσεις για τη δημιουργία καλύτερων προϋποθέσεων ανάπτυξης της χώρας θα τις δεχθώ. Μόνο με εκείνες τις προτάσεις θα συνταχθώ. Στην ανθρωποφαγία και τον κανιβαλισμό, όμως, κατά του Παπανδρέου που ξεκίνησαν ακόμη και “πράσινα” στελέχη και έπιασαν το νήμα μεγάλα ΜΜΕ που τον ανεβοκατέβαζαν προδότη έως ψυχοπαθή τον Παπανδρέου, σε τέτοιες συλλογικές σίγουρα δεν θα συνταχθώ ποτέ.

Δ. ΜΠΑΚΙΡΤΖΑΚΗΣ: κ. Πεταλωτή σας ευχαριστώ πολύ.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Εγώ σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου