Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην έδρα της Περιφέρεια ΑΜ-Θ, στην Κομοτηνή, πραγματοποίησαν οι κτηνοτρόφοι Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας, στο πλαίσιο πανελλαδικών, ανά Περιφέρεια κινητοποιήσεων.
«Τα προβλήματά μας ολοένα και οξύνονται και ξεπερνούν κάθε όριο, ειδικά τώρα με την κρίση, και είμαστε εκτεθειμένοι οικονομικά και έχουμε γίνει πλέον αφερέγγυοι στους προμηθευτές μας», τόνισε ο Πρόεδρος των κτηνοτρόφων Ροδόπης Μαργαρίτης Θεολόγου, και συμπλήρωσε: «Τα προβλήματα έχουν ονοματεπώνυμο, τις πολιτικές και των προηγούμενων και των σημερινών κυβερνώντων, που “αγαπάνε” την κτηνοτροφία μόνο στα λόγια ενώ εμείς θέλουμε έργα».
Οι κτηνοτρόφοι υποστηρίζουν πως η συνεχιζόμενη για δεύτερη χρονιά αύξηση της τιμής των ζωοτροφών, των καυσίμων, αλλά και όλων των εφοδίων που συντελούν στο κόστος παραγωγής των προϊόντων των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, τους έχει φέρει σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση, σε σημείο μάλιστα να κάνουν λόγο για «κίνδυνο αφανισμού του κλάδου», και ζητούν:
- Πάγωμα όλων των δανείων για το 2011.
- Ενίσχυση της προμήθειας ζωοτροφών μέσω άτοκων δανείων με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.
- Διευκόλυνση της εμπορικής δραστηριότητας και άρση των τελωνειακών τελών, για να τονωθεί η εξαγωγική κίνηση προς την Τουρκία, που τη φετινή χρονιά έδωσε ανάσα στην ελληνική κτηνοτροφία.
Ταυτόχρονα, εγκαλούν τις γαλακτοβιομηχανίες: «Μετά την αυθαίρετη μείωση από πολλές γαλακτοβιομηχανίες της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος, οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν και την άρνηση των εταιρειών να τους εξοφλούν τακτικά για το γάλα που παραδίδουν, σε σημείο να μένουμε απλήρωτοι μέχρι και πέντε μήνες», σημείωσε ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Καβάλας Νίκος Δημόπουλος, και αναφέρθηκε σε περαιτέρω αιτήματα:
- Να υπάρχει υπό την εποπτεία του ΕΛΟΓΑΚ υποχρεωτική σύναψη συμβολαίου για την αγοραπωλησία μεταξύ παραγωγού και γαλακτοβιομηχανίας, με υποχρεωτική αναγραφή της τιμής βάσης του προϊόντος, και της ημερομηνίας εξόφλησης.
- Υποχρεωτική εξόφληση από τα καταστήματα λιανικής, εντός ενός μήνα.
- Ταυτόχρονη δειγματοληψία για ανάλυση του γάλακτος από τη γαλακτοβιομηχανία και τον παραγωγό, και παράλληλη ανάλυση των δειγμάτων από τον ΕΛΟΓΑΚ.
- Αυστηρή τήρηση και έλεγχος του ισοζυγίου εισροών και εκροών, στις τις γαλακτοβιομηχανίες, στους κρεατέμπορους και στα κρεοπωλεία για την αποτροπή των ελληνοποιήσεων.
Επίσης, στα οικονομικά αιτήματα των κτηνοτρόφων, περιλαμβάνονται οι άμεσες πληρωμές των επιδοτήσεων, η μείωση του ΦΠΑ και η αύξηση των τιμών σε γάλα και κρέας.
Σε ότι αφορά τις θεσμικές αξιώσεις τους, αυτές αφορούν τη δημιουργία ΕΛΓΑ ζωικής παραγωγής, την ανασύσταση του ΕΛΟΓΑΚ και τη συγχώνευσή του με τον ΕΦΕΤ, και τη συνδικαλιστική οργάνωση των κτηνοτρόφων.
Ταυτόχρονα, με στόχο την αύξηση του ζωικού κεφαλαίου, ζητούν την επιδότηση ή πριμοδότηση των θηλυκών ζώων, με 20 ευρώ ανά άτομο.
Οι τιμές του γάλακτος που πωλούν οι παραγωγοί της Περιφέρειας ΑΜ-Θ στις γαλακτοβιομηχανίες, ανέρχονται στα 82 λεπτά περίπου, δηλαδή 20-25 λεπτά χαμηλότερα από τις τιμές στην υπόλοιπη χώρα.
Γ. Ούστογλου: «Η Περιφέρεια και ο ίδιος ο Περιφερειάρχης είναι στο πλευρό των κτηνοτρόφων μας»
«Δεν υπάρχει σημείο στο οποίο μπορεί να αμφισβητήσει κανείς τα αιτήματα που έχουν θέσει οι κτηνοτρόφοι», σχολίασε ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ που συναντήθηκε με τους διαμαρτυρόμενους κτηνοτρόφους, και προανήγγειλε εμμέσως ενεργοποίηση της Περιφέρειας στην κατεύθυνση της διευθέτησης των ζητημάτων που σχετίζονται με τις γαλακτοβιομηχανίες: «Αυτό που πρέπει να κάνουμε ως Περιφέρεια, είναι να ζητήσουμε μια άμεση συνάντηση με τις γαλακτοβιομηχανίες, ώστε να συζητηθεί το οικονομικό ζήτημα», είπε συγκεκριμένα, ενώ για όλα τα υπόλοιπα αιτήματα, «που δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας», κατέθεσε την πρόθεση της Περιφέρειάς «να τα διεκδικήσουμε, είτε από το υπουργείο ανάπτυξης είτε από το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης & τροφίμων». Για το προσεχές Σάββατο μάλιστα, ορίστηκε ραντεβού με τον Περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη, με θέμα την ανάληψη πρωτοβουλίας για δρομολόγηση συναντήσεων με τις γαλακτοβιομηχανίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου