«Πάντα εκκαλύπτων ο χρόνος εις το φως άγει» / «Ο χρόνος αποκαλύπτει τα πάντα και τα φέρνει στο φως» - Σοφοκλής, 496-406 π.Χ.

8/12/11

Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής (πλήρες ρεπορτάζ) – Αποχώρηση Δαπέργολα – Απάντηση Δημάρχου.(PHOTOS)


Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου Κομοτηνής για την τριετία 2012-2014, από το Δημοτικό Συμβούλιο. Πιο συγκεκριμένα, υπερψηφίστηκε από την παράταξη της συμπολίτευσης και την κ. Μουσταφάογλου, καταψηφίστηκε από την παράταξη του κ. Κοτσάκη, τον κ. Μαρούδα και τον κ. Φακιρίδη, ενώ στην έναρξη της συζήτησης, αποχώρησε ο κ. Δαπέργολας, προβαίνοντας σε καταγγελία περί μη έγκαιρης ενημέρωσης των συμβούλων.


Κατά τη σύντομη εισήγησή του ο Δήμαρχος τόνισε πως «η διαβούλευση που προηγήθηκε ήταν πραγματική και ανοιχτή», επισήμανε πως «το υλικό των προτάσεων των φορέων και των υπηρεσιών είναι στη διάθεση του οποιουδήποτε», και υπογράμμισε: «Το επιχειρησιακό σχέδιο δεν είναι στατικό. Είναι ένα εργαλείο που μπορεί να εμπλουτίζεται και να τροποποιείται, αλλά δεν μπορεί να αλλάξει συνολικά, και κυρίως δεν μπορούν να αλλάξουν οι στοχεύσεις του».

Δ. Κοτσάκης: «Να κάνουμε έξυπνες κινήσεις που να φέρουν έσοδα στον Δήμο»
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης μίλησε με ιδιαίτερη έμφαση και απαισιοδοξία για το μέλλον, προειδοποιώντας τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου: «Οι άστεγοι και οι πεινασμένοι των συσσιτίων θα αυξηθούν και πρέπει να προλάβουμε αυτές τις καταστάσεις. Έρχονται πολύ δύσκολες μέρες, δεν έχουμε δει τίποτα. Θα πρέπει να βάλετε αυξημένα κοινωνικά κονδύλια. Κόψ’ τε απ’ όπου θέλετε και θα τα ψηφίσουμε κι εμείς. Αν θα λείψει ο Δήμος, το επόμενο στάδιο των δημοτών θα είναι να τινάξουν τα μυαλά τους στον αέρα. Δεν υπάρχει φράγκο και με αυτό το δεδομένο θα πρέπει να δουλέψουμε. Θα με θυμηθείτε, δεν θα μας δίνουν λεφτά ούτε για τους μισθούς των υπαλλήλων. Και να πατήσουμε και πόδι, να πιέσουμε την κεντρική διοίκηση. Είδατε με το χαράτσι στη ΔΕΗ, ότι έγινε, έγινε από “παλαβούς” Δημάρχους και τον Φωτόπουλο». Μάλιστα, απευθυνόμενος προς τον Δήμαρχο, του είπε: «Εσάς θέλω να βοηθήσω, η πίεση πάνω σας θα είναι τεράστια. Προτείνω να δώσετε έμφαση στο κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου για να σας προστατέψω, σε σας θα πέσει ο κόσμος». Αναφορικά με τα θέματα των αναπτυξιακών υποδομών, ο κ. Κοτσάκης τόνισε: «Μιλάω για έξυπνες κινήσεις που θα μπορούσαν να μας πάνε μπροστά. Εμείς είχαμε βάλει στο επιχειρησιακό τις ανεμογεννήτριες, ακόμη και μέσω ιδιωτικών κεφαλαίων, που μπορούν να μας φέρουν έσοδα 3-4 εκ. τον χρόνο, όσο είναι και οι ΚΑΠ. Είχαμε και μελέτη 6μηνης μέτρησης του αέρα. Όσο για το νερό, υπάρχουν δύο πηγές, να προχωρήσουμε σε εμφιάλωση νερού. Το φράγμα Συμβόλων είναι το πιο ώριμο έργο της περιφέρειας. Να δούμε αν μπορεί να γίνει και παραγωγής ηλεκτρισμού». Τέλος, πρότεινε επίσης, «να κάνουμε ένα χωροταξικό και να μπορούμε να δώσουμε σε νέα παιδιά να έναν χώρο με βιολογικό καθαρισμό να κάνουν κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις».

Επίθεση Σ. Μαρούδα στο ΔΠΘ
Με τη φράση «κουραφέξαλα τα περί δημοκρατικότητας» ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο κ. Μαρούδας, σχολιάζοντας την τοποθέτηση του κ. Φακιρίδη, και εκτίμησε πως δεν υπάρχει καμία ουσιαστική στόχευση του επιχειρησιακού σχεδίου προς την κατεύθυνση της ανακούφισης κοινωνικών αναγκών των ανέργων, των νέων, των γυναικών, των αμεα, των περιθωριοποιημένων. «Το επιχειρησιακό δεν απορρέει από τη συμμετοχή του κόσμου, δεν καταγράφει και δεν εκφράζει τις πραγματικές ανάγκες του, και το καταψηφίζω», πρόσθεσε, και συνάμα επετέθη στο ΔΠΘ, τονίζοντας: «Ας σταματήσει αυτή η καραμέλα. Μας βλέπουν σαν μεγάλη μπριζόλα. Είναι δυνατόν ένα πανεπιστήμιο με 13.000 φοιτητές να βρίσκεται δίπλα στον Ήφαιστο και στο Αλάν Κουγιού; Ενδιαφέρθηκε ποτέ κάποιος πανεπιστημιακός παράγοντας να αναβαθμίσει αυτόν τον τόπο; Τους παρακαλάμε, τους εκθειάζουμε, έρχονται, παίρνουν τις μισθάρες τους και φεύγουν! Ή πρέπει να κινήσουμε το ενδιαφέρον τους με άλλο τρόπο ή να ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε κάποια βοήθεια. Δεν έχει κάνει τίποτα το πανεπιστήμιο για τα σοβαρά κοινωνικά ζητήματα».

Ν. Φακιρίδης: «Να διεκδικήσουμε δωρεάν σύστημα υγείας και όχι να φτιάχνουμε δημοτικά ιατρεία»
«Αυτές οι διαδικασίες δεν είναι ουσιαστικά αλλά κατ’ επίφαση δημοκρατικές», υποστήριξε ο κ. Φακιρίδης, και πρόσθεσε: «Εντάσσονται σε ένα πλαίσιο συζήτησης που είναι θεσμοθετημένο με τον Καλλικράτη, που είναι εργαλείο αποτελεσματικότερης προώθησης, χωρίς πολλές αντιδράσεις, των κρατικών κυβερνητικών σχεδίων, τα οποία είναι αποτέλεσμα της συναίνεσης και συναπόφασης των κυβερνήσεων με τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και το επιχειρησιακό σχέδιο δεν ξεφεύγει από αυτόν τον κανόνα, αφού δεν τολμά να μιλήσει για την καπιταλιστική κρίση η οποία είναι αποτέλεσμα της συσσώρευσης του κεφαλαίου και της υπερπαραγωγής προϊόντων. Είναι μια κρίση που για να αντιμετωπιστεί πρέπει να καταστραφεί η εργατική τάξη, κάτι που ήδη συμβαίνει με την ανεργία άνω του 20%, αλλά και μέρος του κεφαλαίου με το κούρεμα, που όμως οι τράπεζες που καλούνται να χάσουν ένα μέρος από τα τεράστια υπερκέρδη και τις επιχορηγήσεις δισεκατομμυρίων, μειώνουν τις αποδοχές των αργαζομένων τους κατά 13% και προτείνουν 4ωρη εργασία. Αυτά δεν υπάρχουν στο κείμενο του επιχειρησιακού και γι’ αυτό καταψηφίζουμε. Εμείς λέμε να διεκδικήσουμε από την κεντρική διοίκηση χρηματοδοτήσεις για τα συμφέροντα των πολιτών και όλους τους παρακρατηθέντες πόρους. Να διεκδικήσουμε δωρεάν σύστημα υγείας και όχι να φτιάχνουμε δημοτικά ιατρεία». Τέλος, σχολίασε την αποχώρηση από την αίθουσα του κ. Δαπέργολα, λέγοντας: «Κατά τη γνώμη μου μερικές φορές είναι ευκολότερο να διαμαρτυρηθείς και να αποχωρήσεις για διαδικαστικά θέματα, από το να τοποθετηθείς επί της ουσίας σε ζητήματα που δεν είναι άγνωστα, όπως ο επιχειρησιακός σχεδιασμός».

Χ. Μέτιος: «Υπερφιλόδοξο και μη ρεαλιστικό το σχέδιο»
Παρέμβαση έκανε και ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστος Μέτιος: «Ουσιαστικά θέλω να συμπληρώσω μερικά πράγματα στη βάση της τοποθέτησης του κ. Κοτσάκη», σημείωσε, και χαρακτηρίζοντας «υπερφιλόδοξο» το επιχειρησιακό πρόγραμμα, εξήγησε: «Το τριετές επιχειρησιακό σχέδιο έχει προϋπολογισμό 86,5 εκ. ευρώ εκ των οποίων 8.198.000 αναφέρονται σε ίδιους πόρους. Τι εκτιμάτε ότι θα υλοποιηθεί; Ναι, θα έπρεπε να είναι φιλόδοξο το επιχειρησιακό, έχουμε το ΕΣΠΑ και άλλα προγράμματα και σε λίγο θα μας παρακαλάνε να απορροφήσουμε πόρους, δεν υπάρχει όμως καμιά περίπτωση να πιάσουμε τον στόχο των ιδίων πόρων. Έχω πολλές επιφυλάξεις, εκτιμώ πως δεν είναι ρεαλιστικό σχέδιο».

Γ. Πετρίδης: «Εμείς είμαστε η παράταξη των έργων κι όχι των εντυπωσιασμών ή των λόγων»
«Το πρόγραμμα δεν είναι υπερφιλόδοξο, όταν ήδη στην πρώτη χρονιά έχουμε εντάξεις έργων 27 εκατομμυρίων», σχολίασε κατ’ αρχήν στη δευτερολογία του ο Δήμαρχος, και σχετικά με το αιολικό πάρκο, σημείωσε πως «για την αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού της περιοχής μας έχουμε ξεκινήσει μια συζήτηση για ανεμεογεννήτριες, καταλήγουμε μάλλον στην πρόσληψη τεχνικού συμβούλου για τη διαπραγμάτευση, συζητάμε την περίπτωση να είναι οι ίδιοι που ασχολήθηκαν με την προμελέτη». Όσο για την πρόταση της μείζονος αντιπολίτευσης περί εμφιάλωσης του νερού της περιοχής, εξέφρασε τη διαφωνία του: «Δεν μπορούμε να βάλουμε σε επιχειρηματική περιπέτεια τον Δήμο. Όσες φορές συνέβη αυτό στο παρελθόν ήταν τραυματικό. Έχουμε κάνει μια σοβαρή προσπάθεια με τα σφαγεία να τα καταστήσουμε βιώσιμα και δυναμικά, αισιοδοξούμε, είμαστε σε ικανοποιητικό επίπεδο, αλλά ο δήμος δεν μπορεί να είναι επιχειρηματίας, ειδικά απέναντι σε ισχυρά συμφέροντα. Εδώ η “Βεργίνα” έκανε χρόνια αγώνα για να μπει στα σούπερ μάρκετ. Που θα πάει να ανταγωνιστεί ο Δήμος; Θα ανοίξουμε μια ακόμα πληγή». Αναφερόμενος στο φράγμα των Συμβόλων, είπε πως υπάρχει κατεύθυνση προς την Περιφέρεια, και εξήγησε το γιατί: «Η μελέτη που ολοκληρώθηκε κοστολογεί το έργο χωρίς τα υποστηρικτικά δίκτυα 50 εκ. ευρώ. Υπολογίστε ΦΠΑ και ιδία συμμετοχή αν πούμε ότι το κάνει η ΔΕΥΑΚ…Που θα βρεθεί ο ΦΠΑ και η ιδία συμμετοχή; Γι’ αυτό το πάμε περιφερειακά, μιλάμε με την περιφέρεια, να το αναλάβει, γιατί είναι και διαδημοτικού και περιβαλλοντικού περιεχομένου, καθώς εμπλουτίζει τον υδροφόρο ορίζοντα. Είμαστε λοιπόν σε συζήτηση με την περιφέρεια, δεν το έχουμε αφήσει δηλαδή». Απαντώντας στις αιτιάσεις της μείζονος αντιπολίτευσης περί κοινωνικής πολιτικής, υπογράμμισε: «Η κοινωνική πολιτική θέλει πόρους. Δεν μπορείς να κάνεις κοινωνικό παντοπωλείο, και δεν το λέω αντιπολιτευτικά αυτό, και η προηγούμενη διοίκηση αν το ξανασχεδίαζε θα το απέφευγε, και να φτάνεις σε σημείο για να καλύψεις μέρος των προϊόντων να αφήνεις απλήρωτο το προσωπικό και το ΙΚΑ»

Αποχώρηση Δαπέργολα – απάντηση Δημάρχου
Κατά την αποχώρησή του στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, ο κ. Δαπέργολας τόνισε μεταξύ άλλων: «Τίθενται προς συζήτηση τεράστια ζητήματα, όπως το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την επόμενη τριετία, και ειδοποιούμαστε δύο μόλις ημέρες πριν, κι ερχόμαστε αντιμέτωποι μ’ ένα πραγματικά τεράστιο σε όγκο αλλά και σε σημασία υλικό, το οποίο καλούμαστε μέσα σε απειροελάχιστο χρόνο να μελετήσουμε και να αξιολογήσουμε. Υπονομεύετε και κατ’ ουσίαν ακυρώνετε το δικαίωμά μας να ασκήσουμε επί ίσοις όροις το αντιπολιτευτικό μας δικαίωμα, τη δυνατότητά μας να ασκήσουμε ολοκληρωμένη κριτική. Έχω πει ότι οι τέσσερις ημέρες που έχουμε για να προετοιμάσουμε την παρουσία μας εδώ μέσα είναι πολύ λίγες. Και αντί να καταβληθεί μια προσπάθεια, ώστε αυτό το πασιφανώς δίκαιο αίτημα να ικανοποιηθεί, όχι μόνο δεν έγινε τίποτε, αλλά φτάνουμε στο σημείο οι τέσσερις ημέρες να γίνονται δύο, όσον αφορά μάλιστα - επαναλαμβάνω - μείζονος όγκου και σημασίας ζητήματα. Όλα αυτά δείχνουν ξεκάθαρα με ποιους ακριβώς τρόπους η νυν δημοτική αρχή αντιλαμβάνεται δυστυχώς τον ρόλο της, αλλά και τον ρόλο της αντιπολίτευσης. Λυπάμαι πολύ κύριε Δήμαρχε, αλλά η στάση σας μαρτυρά προφανή έλλειψη σεβασμού απέναντι στην αντιπολίτευση και τον θεσμικό της ρόλο και - τολμώ να πω - ακόμη και έλλειμμα δημοκρατικής συνείδησης».

Απαντώντας ο Δήμαρχος, αρχικά σημείωσε «δέχομαι ότι ο ακτιβισμός είναι μια μορφή πολιτικής πάλης, μια μορφή έκφρασης πολιτικής άποψης», και αναρωτήθηκε ρητορικά: «Έλλειψη δημοκρατικότητας και διαφάνειας αυτή η διοίκηση, που και εσάς προσωπικά και τις παρατάξεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης, τις καλεί ανελλιπώς από την αρχή της θητείας της στις συνεδριάσεις της οικονομικής επιτροπής, της επιτροπής ποιότητας ζωής, των νομικών προσώπων;». Κατόπιν, πρόσθεσε: «Η ανάλυση του επιχειρησιακού σχεδίου δεν είναι μια διαδικασία η οποία εξαντλείται σε μια, δυο, τρεις ώρες συζήτησης σε ένα δημοτικό συμβούλιο, ούτε στη μελέτη των κειμένων του που σας έχουν σταλεί και ηλεκτρονικά». Ταυτόχρονα υπογράμμισε: «Οφείλετε να γνωρίζετε ότι το επιχειρησιακό σχέδιο είναι αποτέλεσμα διαρκούς διαβούλευσης πέντε δημόσιων συνεδριάσεων σε αυτόν τον χώρο, και όχι μίας που ορίζει ο νόμος. Σε αυτές τις συνεδριάσεις, δεν αναπτύχθηκε μόνο η άποψη του Δήμου ή των υπηρεσιακών παραγόντων ή των πολιτικών στελεχών της διοίκησης, αλλά και η άποψη της κοινωνίας από τους φορείς και τα πρόσωπα που συμμετείχαν». Συνεχίζοντας, διαφώνησε με τη στάση του κ. Δαπέργολα, εκφράζοντας την άποψη ότι «πραγματικό ενδιαφέρον για την αξία και τη σημασία του επιχειρησιακού σχεδίου, θα εκδηλωνόταν όχι με μια ακτιβίστικη ενέργεια διαμαρτυρίας, αλλά τουλάχιστον με τη συμμετοχή και τη συνδρομή σε αυτή τη διαδικασία». Ολοκληρώνοντας την απάντησή του ο Δήμαρχος, έψεξε εμμέσως όχι μόνο τον κ. Δαπέργολα, λέγοντας: «Ζητήθηκε εγγράφως εδώ και τρεις-τέσσερις μήνες απ’ όλες τις παρατάξεις να καταθέσουν τις θέσεις και τις απόψεις τους για το επιχειρησιακό. Όμως μόνο η παράταξη της κυρίας Μουσταφάογλου ανταποκρίθηκε και αρκετά από τα στοιχεία που προτάθηκαν εκ μέρους της, ενσωματώθηκαν».
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου