«Πάντα εκκαλύπτων ο χρόνος εις το φως άγει» / «Ο χρόνος αποκαλύπτει τα πάντα και τα φέρνει στο φως» - Σοφοκλής, 496-406 π.Χ.

27/1/12

«Αντί για τον χρυσό να προωθήσουμε τον τουρισμό και τη βιοκαλλιέργεια»

Απολογιστική συνέντευξη Τύπου του επικεφαλής του Περιφερειακού Συνδυασμού «Οικολογία – Αλληλεγγύη», Θανάση Μακρή που πρόκειται να παραιτηθεί

Συνέντευξη Τύπου με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου αιρετής Περιφέρειας και τον έναν χρόνο του συνδυασμού «Οικολογία – Αλληλεγγύη» στο περιφερειακό συμβούλιο της ΑΜ-Θ, παραχώρησε ο επικεφαλής του συνδυασμού Αθανάσιος Μακρής, προβαίνοντας σε απολογισμό των κινήσεων του συνδυασμού, και γνωστοποιώντας πως εντός του 2012 θα παραιτηθεί. «Είχα δεσμευθεί...
...ότι στα μέσα της θητείας θα παραιτηθώ και θα γίνει εναλλαγή, καθώς πιστεύω στην πολιτική των πολιτών που δεν πρέπει να δενόμαστε με θέσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά, και ξεκαθάρισε πως δεν σκοπεύει να είναι υποψήφιος βουλευτής στις ερχόμενες εκλογές.

Φιλοσοφία βασισμένη στην περιβαλλοντική, κοινωνική, οικονομική βιωσιμότητα
«Το δικό μας κέντρο προσοχής ήταν ο περιφερειακός σχεδιασμός σε τρεις άξονες: την περιβαλλοντική, την κοινωνική, και την οικονομική βιωσιμότητα. Θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό ότι όλες οι πολιτικές πρέπει να έχουν αυτές τις διαστάσεις. Δεν μας εκφράζει εμάς μια πολιτική η οποία θα είναι μονοδιάστατη, ακόμα κι αν είναι περιβαλλοντική, διότι δεν είναι βιώσιμη αν έχει μονοδιάστατα την περιβαλλοντική διάσταση. Είναι εξαιρετικά σημαντικό οι πολιτικές να έχουν και την οικονομική βιωσιμότητα, αλλά το σημαντικότερο είναι να έχουν την κοινωνική βιωσιμότητα, γι’ αυτό και δώσαμε εκεί το βάρος μας», σημείωσε περιγράφοντας τη φιλοσοφία του συνδυασμού, και δήλωσε ικανοποιημένος «που μετά από δύο επερωτήσεις που κάναμε και δεν απαντήθηκαν για την περιφερειακή επιτροπή διαβούλευσης, και δύο επερωτήσεις για τον περιφερειακό σχεδιασμό, προγραμματίστηκε συνεδρίαση στις 25/1 αλλά δυστυχώς λόγω μη απαρτίας δεν έγινε». Κατά τη γνώμη του μάλιστα, «αυτή η συνεδρίαση θα έπρεπε να γίνει πριν περίπου από εννέα μήνες», αφού ο «Καλλικράτης» προβλέπει ότι η περιφερειακή επιτροπή διαβούλευσης πρέπει να συνεδριάζει μία φορά κάθε τρίμηνο. «Τώρα είμαστε στο πέμπτο τρίμηνο και καταλαβαίνετε πόσες φορές δεν έχει γίνει συνεδρίαση αυτής της επιτροπής», συμπλήρωσε.

«Πρέπει να διερευνηθεί η υπόθεση με το εξασθενές χρώμιο»
Παράλληλα, έψεξε την περιφερειακή αρχή, καθώς όπως είπε «δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την αντιμετώπιση που είχαμε από την Περιφέρεια ως παράταξη. Καταθέσαμε επτά επερωτήσεις από τις οποίες καμία δεν συζητήθηκε, παρ’ ότι είναι νομική υποχρέωση να συζητηθούν. Καταθέσαμε επίσης πέντε ερωτήσεις από τις οποίες απαντήθηκαν οι δύο. Η πιο πρόσφατη έχει να κάνει με το εξασθενές χρώμιο, όπου στην απάντηση μας λένε ότι βρήκαν χρώμιο αλλά δεν εξετάσανε αν υπάρχει εξασθενές, παρ’ ότι εγκύκλιος του υπουργείου έχει ζητήσει να γίνει έλεγχος των νερών για εξασθενές χρώμιο. Και ενώ το χρώμιο είναι στα επιτρεπτά όρια, εάν αυτό το ολικό χρώμιο που βρέθηκε είναι τρισθενές και όχι εξασθενές, έχουμε υπέρβαση 500 φορές του αποδεκτού διεθνούς ορίου για τον άνθρωπο, γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία να διερευνηθεί αυτή η υπόθεση».
Οι επερωτήσεις αφορούσαν τα απορρίμματα και την καύση τους, την επιτροπή διαβούλευσης, τον περιφερειακό σχεδιασμό, και τον έλεγχο του Περιφερειάρχη για τη στήριξή του στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Ψωμιάδη όταν αυτός εξέπεσε του αξιώματός του.
Οι ερωτήσεις αφορούσαν τη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων, την τοπική οικονομία, και τον κανονισμό λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, καθώς αυτός καθυστέρησε πάρα πολύ.

«Μας αποκλείσανε από τις Επιτροπές»
Ο κ. Μακρής μέμφθηκε την περιφερειακή αρχή και για το γεγονός «του αποκλεισμού μας από τις Επιτροπές. Παρανόμως μας αποκλείσανε από την ψηφοφορία, αν και η διαδικασία που προβλέπει ο Νόμος είναι διαδικασία ορισμού των επιτροπών με βάση τη δύναμη των παρατάξεων. Υπήρξε δέσμευση ότι θα υπάρξει «θεραπεία» αυτού του αποκλεισμού, αλλά εδώ και επτά μήνες είμαστε ακόμα αποκλεισμένοι από τις Επιτροπές».
Επίσης, εγκάλεσε τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργο Παυλίδη, καθώς όπως «με ευθύνη του δεν δόθηκε στην ελάσσονα αντιπολίτευση η θέση του γραμματέα πού είθισται να πηγαίνει στην ελάσσονα αντιπολίτευση. Τη θέση την  πρότεινε μόνο στις παρατάξεις της Αριστεράς, εμάς δεν μας πρότεινε, δεν έχει βέβαια ουσιαστική σημασία αλλά συμβολική».

«Τώρα ανακάλυψαν την πρόβλεψη για καύση των σκουπιδιών»
Αναφερόμενος στο ζήτημα των απορριμμάτων, υπογράμμισε: «Ένα άλλο θέμα που μας απασχόλησε και δώσαμε μάχη και νομίζω ότι παίξαμε έναν ρόλο, ήταν το θέμα των σκουπιδιών και του εργοστασίου καύσης. Μόλις χθες από τη Διαχειριστική Αρχή μου είπαν ότι δεν είχαν δει ότι υπήρχε στη μελέτη πρόβλεψη για καύση. Το ίδιο μας είχε πει και ΔΙΑΑΜΑΘ, οπότε ο αγώνας που δώσαμε το καλοκαίρι ώστε να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν πρέπει να ψηφίζουμε πράγματα χωρίς να τα μελετάμε, δικαιώθηκε, και υπήρξε τώρα η διασφάλιση ότι δεν θα πάμε σε μια τέτοια λύση».

«Μετά από δική μας μάχη συστάθηκε η Επιτροπή αντιμετώπισης της κρίσης»
Δικαιωμένος ο κ. Μακρής δήλωσε για τη σύσταση επιτροπής αντιμετώπισης της κρίσης. «Δώσαμε μάχη για να συζητήσουμε για τον τρόπο που μπορεί αντιμετωπιστούνε οι συνέπειες τις κρίσης», τόνισε, και συμπλήρωσε ότι «στόχος δεν ήταν μόνο η συζήτηση, αλλά να φτάσουμε και σε πολιτικές, και μετά από έξι μήνες, αφού πείσαμε το Περιφερειακό Συμβούλιο και έγινε η συζήτηση, δημιουργήθηκε η επιτροπή και ευτυχώς άρχισε να λειτουργεί και να εφαρμόζει πολιτικές, αφού ήδη έχουν γίνει δύο συναντήσεις – στην Καβάλα και στη Δράμα – στο πλαίσιο του ενός από τους άξονες που έχουμε θέσει, της κοινωνικής αλληλεγγύης, και τώρα θα γίνει σύσκεψη και στον Έβρο».

«Οι περισσότεροι χρυσορύχοι δεν προλαβαίνουν να συνταξιοδοτηθούν»
Σε ότι αφορά το θέμα του χρυσού, εξέφρασε την κατανόησή του απέναντι στους πολίτες που αναζητούν εργασία, όμως επισήμανε με έμφαση: «Εγώ εξαρχής είχα πει ότι η πολιτική είναι απάντηση στην πράξη, και η πρωτοβουλία που θα πάρω πιο συγκεκριμένα και πρέπει να ενεργοποιηθεί και να υπάρξει σχεδιασμός για θέσεις εργασίας για τον πολύ στενό τόπο που αναφέρονται τα ορυχεία, τα χωριά που είναι εκεί γύρω στην περιοχή, που νοιώθουν το εναλλακτικό της απασχόλησης και της δουλειάς άμεσο και σημαντικό. Θέλω να συνεχιστεί η συζήτηση για τον χρυσό και να κάνουμε συγκεκριμένα σχέδια που θα απαντήσουν στο ζήτημα της απασχόλησης, και νομίζω ότι είναι εφικτό. Μερικές φορές δεν βλέπουν τις λύσεις που μπορούν να δημιουργηθούν μπροστά τους, αλλά χρειάζεται δικιά τους κινητοποίηση». Ταυτόχρονα, υπογραμμίζοντας με νόημα ότι «οι περισσότεροι χρυσορύχοι δεν συνταξιοδοτούνται», πρότεινε: «Να ξεκινήσουν από το πιο απλό, από την πρωτογενή παραγωγή, να βάλουν μπροστά βιοκαλλιέργειες που μπορούν να δώσουν εισόδημα. Να βάλουν μπρος μικρές κοινοπρακτικές επιχειρήσεις τουρισμού. Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν και δεν έχουν γίνει. Έχουν υπάρξει αποτελέσματα από αυτές τις συζητήσεις και όλοι απορούν πως τόσο διάστημα δεν γίνονταν τέτοιες συζητήσεις. Με την συνεννόηση μπορεί να υπάρξουν αποτελέσματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου