«Πάντα εκκαλύπτων ο χρόνος εις το φως άγει» / «Ο χρόνος αποκαλύπτει τα πάντα και τα φέρνει στο φως» - Σοφοκλής, 496-406 π.Χ.

27/3/12

Δωρεά πολεμικής Ποντιακής στολής στο στρατιωτικό μουσείο Κομοτηνής από τον σύλλογο «Τραπεζούντα»


Ταξίαρχος Θ. Πανάς: «Έχουμε αλησμόνητες και όχι χαμένες πατρίδες»

Με ένα πιστό αντίγραφο στολής πόντιου μαχητή της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας (1461), δωρεά του ομώνυμου Συλλόγου Ποντίων Ροδόπης, εμπλουτίστηκε το Στρατιωτικό Μουσείο Κομοτηνής.

Η παράδοση του νέου εκθέματος έλαβε χώρα σε μια λιτή και σεμνή τελετή, την οποία όμως ο Διοικητής της 21ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, Ταξίαρχος Θεόδωρος Πανάς χαρακτήρισε «εθνικά σημαντική», εξηγώντας:
«η απόκτηση της στολής ποντίου πολεμιστή μας τιμάει και μας υπενθυμίζει ότι έχουμε αλησμόνητες πατρίδες. Όχι χαμένες αλλά αλησμόνητες. Θα πρέπει να αγωνιστούμε και να αποτελέσουν φάρο για μας για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να ζήσουμε σαν έθνος. Κι όταν έρχονται ξενιτεμένοι στη μητροπολιτική Ελλάδα, να μην τους κάνουμε να νοιώθουν ξένοι, είναι πιο Έλληνες από ’μας».


Η φορεσιά αποτελείται από την αρματωσιά της δερμάτινης ζώνης με τις σφαίρες, τον κεφαλόδεσμο ή κουκούλα, το πουκάμισο, το γιλέκο, τη βράκα, τα μέστα (επιγονατίδες), και τα τσάπουλα (υπόδημα αντίστοιχο του τσαρουχιού).

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Ροδόπης «Η Τραπεζούντα» Γιάννης Νικολαΐδης, σημείωσε: «Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τον εν Θράκη αλλά και τον απανταχού Ποντιακό Ελληνισμό η παρουσία ενός παραδοσιακού κοστουμιού πολεμιστή του Πόντου στο στρατιωτικό μουσείο Κομοτηνής, το οποίο έλειπε από την περιοχή, αποτελεί πόλο έλξης με μεγάλη επισκεψιμότητα, και θεωρώ ότι θα πρέπει να μπει σε όλους τους ταξιδιωτικούς οδηγούς ως ένα ακόμη κομμάτι της πόλης που δεν κάνει περήφανους μόνο τους Θρακιώτες αλλά όλους τους Έλληνες».


Η ποντιακή στολή θα καταλάβει περίοπτη θέση στις προθήκες του μουσείου, του οποίου η συλλογή συνεχίζει να εμπλουτίζεται σημαντικά, αφού και προ ημερών έγινε κάτοχος μιας αυθεντικής στολής Μακεδονομάχου, δωρεά του Συλλόγου Μακεδονομάχων Θεσσαλονίκης, ενώ ανάλογες κινήσεις αναμένονται και από Κυπριακά και Κρητικά Σωματεία.

Στις 14 Μαΐου το μουσείο συμπληρώνει έναν χρόνο λειτουργίας. Σε σχετική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί, περιλαμβάνεται αφιέρωμα στη Γενοκτονία των Ποντίων.

Η επισκεψιμότητά του αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Μόνο τους τελευταίους δυο μήνες, το έχουν επισκεφθεί περισσότερα από 1.200 άτομα.

1 σχόλιο:

  1. ε ναι αφου διεταζαν στελεχοι και εφεδρους να δινουν το παρων μετα το περας του ωραριου για να φαινετε οτι εχει κινηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή