«Πάντα εκκαλύπτων ο χρόνος εις το φως άγει» / «Ο χρόνος αποκαλύπτει τα πάντα και τα φέρνει στο φως» - Σοφοκλής, 496-406 π.Χ.

20/4/12

Μ. Κοππά: «Ανθρωπιστική κρίση ευρωπαϊκής ευθύνης το μεταναστευτικό στην Ελλάδα»


«Το μεταναστευτικό ζήτημα στην Ελλάδα θα βρει απάντηση μόνο αν αντιμετωπιστεί όπως πραγματικά είναι: ένα ευρωπαϊκό ζήτημα που ζητά ευρωπαϊκές λύσεις». Αυτό τόνισε η επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά...
...κατά τη σχετική συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου.  

Ειδικότερα, η κ. Κοππά, τόνισε:

«Η κατάσταση των μεταναστών στην Ελλάδα πρέπει να ιδωθεί ως μια ανθρωπιστική κρίση όπου όλοι μαζί ως Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να δώσουμε μια ενιαία λύση. Η χώρα μου δέχεται ετησίως κατά τα τελευταία χρόνια πάνω από 150.000 παράτυπους μετανάστες, ποσοστό που πλησιάζει το 1,5% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.

Οι άνθρωποι αυτοί προσπαθούν να γλιτώσουν από τις διώξεις, τον πόλεμο και την πείνα. Δικαιούνται να είναι κάτι παραπάνω από ένα στατιστικό στοιχείο και να τύχουν ανθρώπινης και αξιοπρεπούς μεταχείρισης.

Όμως η Ελλάδα, η Ελλάδα της κρίσης, δεν μπορεί μόνη της να διαχειριστεί μεταναστευτικές ροές τέτοιου μεγέθους. Η Ελλάδα υποδέχεται σχεδόν το 90% των μεταναστών που επιχειρούν να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Δουβλίνο ΙΙ τους εγκλωβίζει στη χώρα. Φυσικά, τα προβλήματα στην υποδοχή και φύλαξη των παράτυπων μεταναστών είναι μεγάλα, και η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου δεν είναι ακόμη, παρά τις βελτιώσεις  των τελευταίων δύο χρόνων, όσο σύντομη θα έπρεπε να είναι.

Είναι όμως υποκριτικό να μας συγκρίνουν με άλλες χώρες της Ευρώπης στο επίπεδο προστασίας και τους όρους υποδοχής, δεδομένου ότι δεν υπάρχει σύγκριση στη μεταναστευτική πίεση που δέχεται η Ελλάδα. Το μεταναστευτικό ζήτημα στην Ελλάδα θα βρει απάντηση μόνο αν αντιμετωπιστεί όπως πραγματικά είναι: ένα ευρωπαϊκό ζήτημα που ζητά ευρωπαϊκές λύσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου