«Πάντα εκκαλύπτων ο χρόνος εις το φως άγει» / «Ο χρόνος αποκαλύπτει τα πάντα και τα φέρνει στο φως» - Σοφοκλής, 496-406 π.Χ.

22/4/12

Συνάντηση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για το Μεταναστευτικό


«Οι ιατρικές και ανθρωπιστικές ανάγκες των μεταναστών, έχουν πλέον επιπτώσεις σε ολόκληρο τον πληθυσμό»

Συνάντηση με θέμα τις «ευρωπαϊκές και εθνικές στρατηγικές περιορισμού του μεταναστευτικού: ιατρικοί και ανθρωπιστικοί προβληματισμοί», πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με τη συμμετοχή ευρωπαϊκών και διεθνών οργανώσεων...
...του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Διεθνούς Αμνηστίας, οργανώσεων για μετανάστες και πρόσφυγες από δώδεκα χώρες της Μεσογείου και της δυτικής Ευρώπης (Ουκρανία, Βουλγαρία, Τουρκία, Αίγυπτος, Ισραήλ, Μαρόκο, Τυνισία, Αλγερία, Ιταλία, Μάλτα, Ελλάδα, Γαλλία), καθώς και μελών των αποστολών των Γιατρών Χωρίς Σύνορα από το Μαρόκο, την Αίγυπτο, την Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία.   

Βασικός στόχος της συνάντησης, κατά την οποία συζητήθηκαν οι ιατρικές και ανθρωπιστικές συνέπειες των περιοριστικών στρατηγικών για το μεταναστευτικό ζήτημα, ήταν η εμβάθυνση στην κατανόηση και η περαιτέρω ανάλυση του ζητήματος, στη βάση της ανταλλαγής εμπειρίας και πληροφορίας, όπως επίσης και η εξεύρεση τρόπων βελτίωσης της δράσης στο πεδίο της άσκησης πίεσης στους ιθύνοντες για την κάλυψη των σοβαρών ιατρικών και ανθρωπιστικών αναγκών που έχουν επιδεινωθεί από την οικονομική κρίση τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση, με συνέπειες για ολόκληρο τον πληθυσμό.

Συζητήθηκαν επίσης η πρόσφατη κρίση στη Λιβύη και ιδιαίτερα η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στους πληθυσμούς που εκτοπίστηκαν από τις συρράξεις της «Αραβικής Άνοιξης», καθώς επίσης οι κύριες προκλήσεις στην περιοχή σήμερα αλλά και στο άμεσο μέλλον. 

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, παρέχουν ιατρική και ανθρωπιστική περίθαλψη σε μετανάστες σε όλο τον κόσμο, διευκολύνοντας την πρόσβασή του στην περίθαλψη και προσφέροντας ψυχοκοινωνική φροντίδα σε όσους έχουν πληγεί από το βίαιο ξεριζωμό, τις δύσκολες συνθήκες ταξιδιού και τις κακές συνθήκες διαβίωσης στη χώρα υποδοχής. Επίσης, ασκούν πιέσεις στις αρχές για να εξασφαλίσουν την παροχή βασικής ιατρικής περίθαλψης σε όλους τους μετανάστες, τη βελτίωση των απάνθρωπων συνθηκών διαβίωσης τους, συχνά και εντός των κέντρων κράτησής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου