«Πάντα εκκαλύπτων ο χρόνος εις το φως άγει» / «Ο χρόνος αποκαλύπτει τα πάντα και τα φέρνει στο φως» - Σοφοκλής, 496-406 π.Χ.

10/4/12

Συνέντευξη Πεταλωτή στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ: «Θα πρέπει να στηρίξουμε μια σοβαρή διακυβέρνηση της χώρας».


Συνέντευξη στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ και στους δημοσιογράφους Γ. Παντελάκη και Β. Μπεσκένη έδωσε ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γιώργος Πεταλωτής. Σχολιάζοντας μεταξύ άλλων ο κ. Πεταλωτής την προεκλογική στάση του Α. Σαμαρά, τόνισε πως «όποιος μιλά για αυτοδυναμίες...
...και για επαναλαμβανόμενες εκλογές, για αυξήσεις μισθών και συντάξεων και για όλα αυτά τα άκρως ανεύθυνα και επικίνδυνα, απλά δεν έχει συνειδητοποιήσει τι γίνεται».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το κλίμα προβληματισμού το εισπράττετε από τους πολίτες;

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Το εισπράττω από τη στιγμή που ασχολούμαι με την πολιτική, εδώ και τέσσερα χρόνια. Προφανώς τώρα τα πράγματα είναι πιο έντονα και ο κόσμος πολύ πιο προβληματισμένος λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης. Και γενικά, όποιος είναι ικανός να κάνει τη στοιχειώδη ανάλυση της πραγματικότητας είναι προβληματισμένος, χωρίς να χρειάζεται να συζητήσει με κανένα. Οι πολίτες είναι ώριμοι, πιο ώριμοι από όσο κάποιοι πιστεύουν και αυτό έχει τη σημασία του.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό το συνδυάζετε με την δυνατότητα αυτοδυναμίας ενός από τα δύο μεγάλα κόμματα;

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Όχι, εννοώ την ωριμότητα που διαπιστώνω εδώ και δυόμισι χρόνια, στο πως αντιμετωπίζει την κατάσταση η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, την οικονομική κρίση στην οποία μπήκαμε, ως χώρα, πλήρως απροετοίμαστοι. Πολλά κόμματα και πολιτικοί μιλούν και αναλύουν την πραγματικότητα ανεύθυνα, σαν να μην έχουν καταλάβει τι έχει γίνει. Αντίθετα, αναλύσεις που γίνονται από πολίτες με εμπειρία στη ζωή, άσχετα με το μορφωτικό τους επίπεδο, υπερκαλύπτουν ως προς τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα τις πολιτικές αναλύσεις διάφορων. Το πως θα συμπεριφερθεί ο πολίτης στην κάλπη - που κι αυτό είναι ζήτημα ωριμότητας - θα εξαρτηθεί μέχρι τελευταία στιγμή από το τι θα παρουσιάσουν τα κόμματα. Όχι όμως με τα περί αυτοδυναμίας. Πιστεύω πως όποιος σήμερα μιλά για αυτοδυναμίες και για επαναλαμβανόμενες εκλογές, για αυξήσεις μισθών και συντάξεων και για όλα αυτά τα άκρως ανεύθυνα και επικίνδυνα, απλά δεν έχει συνειδητοποιήσει τι γίνεται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί το λέτε; Δεν είναι θεμιτός στόχος για το πρώτο κόμμα να επιδιώκει την αυτοδυναμία;

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Θεμιτός στόχος είναι αλλά να ξέρουμε και που βρισκόμαστε, όχι ο καθένας στον κόσμο του. Ο κ. Σαμαράς ήταν κατά του μνημονίου πριν από ένα χρόνο, έχει κάνει πολλές στροφές από τότε μέχρι τώρα, ακόμη και σήμερα όμως δεσμεύεται για αποκατάσταση των συντάξεων, των επιδομάτων, για κούρεμα των δανείων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί το θεωρείτε κακό αυτό; Αν βρει ισοδύναμα μέτρα και μαζέψει τα απαραίτητα χρήματα γιατί το θεωρείτε αρνητικό;

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν είναι από μόνο του αρνητικό. Πιστεύω όμως ότι αν έτσι πάμε στις εκλογές τότε αυτές θα είναι εκλογές εξαπάτησης του κόσμου. Πρέπει πρώτα να βρει τα ισοδύναμα ο κ. Σαμαράς, να τα πει και μετά να τάζει αύξηση των συντάξεων, των επιδομάτων, κούρεμα των δανείων και όλα τα άλλα που τάζει.  Δεν μπορούμε να πάμε σε αυτές τις εκλογές με τον τρόπο που πηγαίναμε σε προηγούμενες και λυπάμαι γιατί ο κ. Σαμαράς δείχνει ότι αυτό δεν το αντιλαμβάνεται. Και δεν περιορίζομαι στην κ. Σαμαρά, το λέω για όποιον διανοηθεί ότι μπορούμε να πάμε και να λέμε στον κόσμο τέτοια πράγματα. Δείχνει μια φοβερή αντίφαση και έλλειψη σεβασμού στον πολίτη τον οποίο, κατά τα άλλα, καλούμε να υποστεί θυσίες πρωτοφανείς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δύο θέματα έχουμε βάλει στο τραπέζι: Το ένα είναι αν είναι ανεύθυνα τα όσα λέει ο κ. Σαμαράς. Γιατί αυτό είναι ανεύθυνο και είναι υπεύθυνο αυτό που ακούστηκε από τον κ. Βενιζέλο ότι αυτό που λέει ο κ. Σαμαράς είναι τραγικά λίγο. Το δεύτερο ερώτημα είναι γιατί είναι περίεργο να μιλά η ΝΔ, που εμφανίζεται πρώτη στις δημοσκοπήσεις, για αυτοδυναμία και θεωρείται λογικό να μιλά το ΠΑΣΟΚ για πρωτιά.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η πρωτιά είναι ένα θέμα που δεν έχει να κάνει με το ύψος και το ποσοστό που δίνουν οι δημοσκοπήσεις, υπό την έννοια ότι η πρωτιά μπορεί να είναι και στο 20% ενός κόμματος, άρα είναι κάτι εφικτό και για ένα κόμμα που πάει στις εκλογές. Είναι αυτονόητο το να θέτει στόχο την πρωτιά ένα από τα μεγάλα κόμματα. Αυτό είναι κάτι που το θεωρώ εφικτό, χωρίς να αεροβατώ ή να εισάγω εκτιμήσεις που είναι μακριά από την πραγματικότητα. Όταν όμως ένα κόμμα  - σύμφωνα με αυτά που παρουσιάζουν οι δημοσκοπήσεις - όπως η ΝΔ γύρω στο 20% θεωρεί ότι μπορεί να μιλά για αυτοδύναμη κυβέρνηση, όταν γνωρίζουμε καλά ότι τα ποσοστά αυτοδυναμίας είναι πολύ ψηλότερα, τότε η ΝΔ βάζει στόχους που και ανέφικτοι είναι - δικαίωμά της να το κάνει φυσικά - αλλά και που δείχνουν ότι δεν αντιλαμβάνεται που βρίσκεται. Το ζήτημα δεν είναι τι στόχους βάζει κάθε κόμμα, είναι δικαίωμά του. Να εστιάζουμε όμως σε ζητήματα που άπτονται της σκληρής πραγματικότητας και όχι να θέτουμε στόχους που είναι εκτός αυτής. Ως προς το πρώτο ερώτημά σας, θεωρώ ότι είναι άκρως λαϊκιστικό, στη σημερινή κατάσταση που πλέον και η ΝΔ στηρίζει μια Κυβέρνηση και έχει πλήρη αντίληψη των οικονομικών στοιχείων της χώρας, να μιλά σήμερα, λίγο πριν τις εκλογές για αύξηση συντάξεων, επιδόματα και κούρεμα δανείων, όταν ξέρει πως δεν μπορεί να το κάνει. Μακάρι η επόμενη Κυβέρνηση να είναι σε θέση κάποια στιγμή να τα πράξει όλα αυτά. Εδώ που βρισκόμαστε όμως, με αυτά τα δεδομένα, οφείλει το κάθε κόμμα να πει αναλυτικά στους πολίτες, τον τρόπο με τον οποίο θα το κάνει. Αυτό ούτε το ακούσαμε από τη ΝΔ, ούτε και πρόκειται να το ακούσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υποθέτω ότι το ισοδύναμο που επικαλείται ο κ. Σαμαράς πρέπει να υπάρχει. Το έχει κοστολογήσει στα 150 εκατομμύρια ο κ. Σαμαράς. Αντιλαμβάνομαι γιατί μιλάτε για λαϊκισμό και το ότι πρέπει να πάμε στις κάλπες λέγοντας αλήθεια, αλλά πρόκειται για μία δέσμευση που την ακούμε εδώ και ένα χρόνο τουλάχιστον και γι’ αυτό δεν μπορώ να το συνδυάσω με τον λαϊκισμό του επικαλείστε

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Διαφωνώ σ’ αυτό που λέτε. Πριν από ένα χρόνο ο κ. Σαμαράς ήταν και “αντιμνημονιακός”. Τα δεδομένα του ίδιου έχουν αλλάξει, συνεπώς δεν μπορώ να ακολουθήσω το σκεπτικό αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Νομίζω πάντως ότι το μεγάλο προεκλογικό στοίχημα του πολιτικού προσωπικού σήμερα είναι αυτό που φαίνεται και ως παγιωμένη στάση των πολιτών, με πρώτο κόμμα τους αναποφάσιστους

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Έτσι είναι. Επιπλέον, φαίνεται πως πολλοί θα αποφασίσουν την τελευταία εβδομάδα και κάποιοι ακόμα και την ημέρα των εκλογών. Αυτό συμβαίνει γιατί ο πολίτης αμφισβητεί πλέον τα πάντα. Και αυτό είναι δείγμα υγείας στη σημερινή κατάσταση, όπου ο πολίτης πέρασε τόσα και είναι καχύποπτος και αμφισβητεί. Θέτω όμως και την παράμετρο, ξανά, της ωριμότητας των πολιτών και πιστεύω πως στο τέλος, οι πολίτες με τα δικά τους κριτήρια θα αποφασίσουν τι είναι αυτό που θα προσδώσει σταθερότητα και σοβαρότητα στην επόμενη μέρα. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα μια ειλικρινή απάντηση. Αφού υπάρχει η αίσθηση ότι κανείς δεν θα πετύχει την αυτοδυναμία. Έχετε υπ’ όψη σας ένα πρόγραμμα για το με ποιον θα συνεργαστείτε μετά τις εκλογές;

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Έχω πει πολλές φορές ότι προκαταβολικά, πριν τις εκλογές, πρέπει να σκεφτούμε, να αναλύσουμε και να δηλώσουμε στους πολίτες την πολιτική μας στο ζήτημα των συμμαχιών, που είναι μείζον ζήτημα εδώ και πολλά χρόνια. Πιστεύω όμως πως στη συγκεκριμένη συγκυρία, ό,τι και να πούμε με μια τόσο ρευστή κατάσταση, στο πως θα κυβερνήσουμε, με ποιους, ή αν θα συμμετέχουμε σε οποιαδήποτε κυβέρνηση, θα είναι ασκήσεις επί χάρτου γιατί ακριβώς υπάρχει αυτή η ρευστότητα. Θα πρέπει να στηρίξουμε μια σοβαρή διακυβέρνηση της χώρας. Υπάρχουν υγιείς δυνάμεις ακόμα και ανάμεσα σ’ αυτούς που στο παρελθόν έδειξαν να μην αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της κατάστασης. Και στη μετεκλογική εποχή θα υπάρξουν τέτοιες δυνάμεις που με συγκεκριμένους στόχους θα δείξουν την διάθεση να κυβερνηθεί η χώρα με την σοβαρότητα και την ευθύνη που απαιτούν οι περιστάσεις

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένα σύντομο σχόλιο για τη χθεσινή διαφοροποίηση του κ. Ραγκούση θα ήθελα για τα οικονομικά των κομμάτων.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η συζήτηση για την χρηματοδότηση των κομμάτων γίνεται εδώ και πολλά χρόνια, χωρίς να θίγεται σοβαρά. Τα κόμματα είναι συνταγματικά κατοχυρωμένοι θεσμοί που πρέπει να χρηματοδοτούνται, εφόσον αυτή είναι η συνταγματική επιταγή. Απαιτείται όμως να υπάρχει πλήρης διαύγεια στην διαχείριση. Απαιτεί όμως ο πολίτης να γνωρίζει που πήγαν αυτά τα χρήματα ως τώρα και που εξακολουθούν να πηγαίνουν και αυτό είναι υποχρέωσή μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου