«Πάντα εκκαλύπτων ο χρόνος εις το φως άγει» / «Ο χρόνος αποκαλύπτει τα πάντα και τα φέρνει στο φως» - Σοφοκλής, 496-406 π.Χ.

25/4/12

Κρίση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για το νεκροταφείο στο Κοπτερό Κομοτηνής


Σε άρθρο με τίτλο «Κρίση νεκροταφείου με την Ελλάδα» που δημοσίευσε στο διαδίκτυο η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», αναφέρει ότι μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας επικρατεί κρίση αναφορικά με την ιδιοκτησία των οθωμανικών νεκροταφείων στη Δυτική Θράκη.

Το άρθρο της Χουριέτ έχει ως εξής:


«Το ελληνικό δικαστήριο αποφάσισε ότι το νεκροταφείο που βρίσκεται στο χωριό Κοπτερό της Κομοτηνής είναι κρατικό ακίνητο το οποίο παραχωρήθηκε για χρήση από το κοινό κατά την εποχή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, και στα πλαίσια της συνέχειας του κράτους η ιδιοκτησία αυτή έχει περάσει στην Ελλάδα. Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ισχυριζόμενο ότι η απόφαση αντιτίθεται στη συνθήκη της Λοζάνης άσκησε έφεση.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών κος Νταβούτογλου, απάντησε ως εξής σε ερωτήσεις του Βουλευτή Κωνσταντινούπολης του CHP, Οσμάν Κορουτούρκ:

“Σύμφωνα με τη συνθήκη της Λοζάνης, η τουρκική κυβέρνηση παρέχει προστασία στις Εκκλησίες, τις Συναγωγές, τα νεκροταφεία, και τους άλλους θρησκευτικούς θεσμούς των μειονοτήτων. Τα δικαιώματα που αναγνωρίζει η Τουρκία στις μη μουσουλμανικές μειονότητες αναγνωρίζονται και από την Ελλάδα στη μουσουλμανική μειονότητα που βρίσκεται στη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό, η Συνθήκη της Λοζάνης θέτει υπό εγγύηση την προστασία των νεκροταφείων της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη. Παρ’ όλ’ αυτά, τον τελευταίο καιρό, στα πλαίσια της διαφωνίας που ξέσπασε αναφορικά με την ιδιοκτησία της Ροδόπης, έλαβε απόφαση ισχυριζόμενο ότι η ιδιοκτησία του ακινήτου αυτού πέρασε στην Ελλάδα. Συνεχίζεται η έφεση που ασκήθηκε για την απόφαση αυτή, η οποία περιέχει στοιχεία αντίθετα με τη συνθήκη της Λοζάνης και τις διατάξεις του νόμου περί Βακουφίων. Η δική παρακολουθείται στενά”».

Περιοδικό Αζινλίκτσα 24-4-2012

Πηγή: tourkikanea

Επιμέλεια: komotinipress.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου