«Πάντα εκκαλύπτων ο χρόνος εις το φως άγει» / «Ο χρόνος αποκαλύπτει τα πάντα και τα φέρνει στο φως» - Σοφοκλής, 496-406 π.Χ.

21/6/12

Ο Συνήγορος του Πολίτη για τους πρώην πελάτες των εταιρειών Hellas Power και Energa Power Trading


«Να βρεθεί άµεσα λύση για τους πρώην πελάτες των Hellas Power και Energa Power Trading που πλήρωσαν μεν το χαράτσι, ωστόσο απειλούνται µε διακοπή ηλεκτροδότησης».

Η Πολιτεία οφείλει να λάβει άµεσα µέτρα για να µη διακοπεί...
...η παροχή ρεύµατος προς πρώην πελάτες των εταιρειών Hellas Power και Energa Power Trading, επισηµαίνει ο Συνήγορος του Πολίτη.

Πρόκειται για πολίτες οι οποίοι αν και έχουν εξοφλήσει το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούµενων ∆οµηµένων Επιφανειών (ΕΕΤΗ∆Ε), αδυνατούν να υπογράψουν συµβόλαιο παροχής ηλεκτρικού ρεύµατος µε νέο προµηθευτή, καθώς οι αρµόδιες ∆ΟΥ δεν µπορούν να τους χορηγήσουν βεβαίωση εξόφλησης του τέλους.

Σε επιστολή του προς το υπουργείο Οικονοµικών,  τον ∆ιαχειριστή του Ελληνικού ∆ικτύου ∆ιανοµής Ηλεκτρικής Ενέργειας (∆Ε∆∆ΗΕ) και τη ∆ΕΗ, ο Συνήγορος του Πολίτη ζητά να αποσυνδεθεί πλήρως το δικαίωµα σύναψης συµβολαίου παροχής
ηλεκτρικής ενέργειας από την υποχρέωση εξόφλησης της φορολογικής
υποχρέωσης των πολιτών.

Η ανεξάρτητη αρχή υποστηρίζει ότι η απαγόρευση σύναψης συµβολαίου µε προµηθευτή ηλεκτρικού ρεύµατος,  εάν δεν έχει εξοφληθεί το τέλος,  πολύ δε περισσότερο αν δεν µπορεί να αποδειχθεί η εξόφλησή του,  συνεπάγεται στέρηση αγαθού ζωτικής σηµασίας για την αξιοπρεπή διαβίωση των πολιτών. Τονίζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων πρόκειται για πολίτες, οι οποίοι ήταν απόλυτα συνεπείς στη φορολογική τους υποχρέωση,  αλλά υφίστανται τις
συνέπειες των παραλείψεων των προµηθευτών ηλεκτρικού ρεύµατος.
Ο Συνήγορος ζητά να βρεθεί άµεσα λύση και να αποσυνδεθεί πλήρως το δικαίωµα σύναψης συµβολαίου παροχής ηλεκτρικής ενέργειας από την υποχρέωση εξόφλησης της φορολογικής υποχρέωσης των πολιτών. 

Οι πρώην πελάτες των εταιρειών Hellas Power  και Energa Power Trading  έπρεπε εντός τριών µηνών από τις 25  Ιανουαρίου 2012  να επιλέξουν νέο προµηθευτή ηλεκτρικού ρεύµατος.  Όσοι δεν υπέγραψαν συµβόλαιο προµήθειας,  συνεχίζουν, µέχρι και την 24η Ιουνίου 2012,  να εξυπηρετούνται από τη ∆ΕΗ στο πλαίσιο των αρµοδιοτήτων της ως προµηθευτή καθολικής υπηρεσίας.  Σε περίπτωση που οι πολίτες δεν υπογράψουν συµβόλαιο,  ο διαχειριστής δικτύου,  χωρίς περαιτέρω ενηµέρωσή τους,  θα εκκινήσει τη διαδικασία διακοπής της ηλεκτροδότησης των εγκαταστάσεών τους.  Προκειµένου να υπογράψουν συµβόλαιο,  τους ζητείται η προσκόµιση βεβαίωσης από τις αρµόδιες ∆ΟΥ για την εξόφληση του ειδικού τέλους. Ωστόσο,  το πληροφοριακό σύστηµα του υπουργείου Οικονοµικών δεν έχει ενηµερωθεί για τις καταβολές των πολιτών, καθώς οι εταιρείες έχουν καθυστερήσει να στείλουν τις σχετικές καταστάσεις.

Πληροφορίες:
Τζαβάρα Καλιρρόη τηλ.210 7289610
Παραγυιός Πέτρος τηλ 210 7289625 κιν. 6977366424

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου