«Πάντα εκκαλύπτων ο χρόνος εις το φως άγει» / «Ο χρόνος αποκαλύπτει τα πάντα και τα φέρνει στο φως» - Σοφοκλής, 496-406 π.Χ.

19/8/12

Βαρυσήμαντες ομιλίες στο 9ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών


Από τις περιεκτικές ομιλίες του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης, του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ, και του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης, οι οποίοι τόνισαν εμφατικά την επιτακτική ανάγκη αναπτυξιακής υποστήριξης της περιοχής από την Κεντρική Διοίκηση του Κράτους, χαρακτηρίστηκε το 9ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών που πραγματοποιείται στις Φέρρες του Έβρου.

Ενδεικτικά, μεταξύ άλλων, οι τρεις άνδρες επισήμαναν:


Μητροπολίτης Άνθιμος
«Το Μειονοτικό ζήτημα νομίζω ότι πρέπει να το δούμε χωρίς ψευδαισθήσεις· κατάματα. Ας μην κοροϊδευόμαστε. Για μας οι μουσουλμάνοι Θράκες είναι η καθημερινότητά μας και θεωρούμε υποχρέωσή μας να φροντίζουμε την ισοπολιτεία τους. Συζούμε μαζί τους αρμονικά και οι σχέσεις μας θα μπορούσαν να αποτελέσουν μοντέλο συνύπαρξης. Όμως παρατηρούμε:
• υπέρβαση του ρόλου του Προξενείου,
• πολιτικά μνημόσυνα που επωάζουν εχθρότητα,
• πολυμελείς πυροδοτικές επισκέψεις πρωτοκλασσάτων της γείτονος,
• αυθαίρετη σημαία των Τούρκων της Δυτικής Θράκης,
• ανύπαρκτο εθνικό τους ύμνο, κ.λπ.
Όλα αυτά δημιουργούν ανασφάλεια, και αν συνεχιστούν, είναι βέβαιο ότι θα φέρουν πολύ γρήγορα σπασμωδικές ενέργειες κατά της μειονότητος και βέβαιη ανατροπή του κλίματος ισορροπίας, κάτι που δεν το θέλουμε».

Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, Άρης Γιαννακίδης
«Γνωρίζετε ενδεχομένως οι περισσότεροι ότι τις τελευταίες μέρες η Θράκη μπήκε στη δίνη κάποιων επιλογών που προσπάθησαν να δημιουργήσουν τετελεσμένα. Να ποτίσουν τις συνειδήσεις των φιλήσυχων Θρακών με την άποψη ότι κάποιοι άλλοι αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς, και πως αυτή η αντιδημοκρατική νοοτροπία μπορεί να γίνει αποδεκτή χωρίς αντιδράσεις, χωρίς κόστος. Και τότε μίλησε η ψυχή μας. Νιώθω ιδιαίτερα συγκινημένος φέροντας στο νου μου τα λόγια του πεφωτισμένου Ιεράρχη, Σεβασμιωτάτου Αλεξανδρουπόλεως στην Κομοτηνή, που οριοθέτησε τη νέα γραμμή άμυνάς μας τοποθετώντας στη βάση της την Νέα Ενότητα. Αυτή η Νέα Ενότητα που προσδιορίζεται πλέον ως μία αυτοπραγματούμενη αναπτυξιακή  πορεία στην οποία δεν χωρούν αποκλεισμοί, σκοταδισμοί και μισαλλοδοξίες».

Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Ευάγγελος Λαμπάκης
«Αν ανατρέξουμε στην ιστορία, θα δούμε ότι το μεγαλύτερο τμήμα της Θράκης βρίσκεται στη σημερινή Βουλγαρία και Τουρκία. Ας προσέξουμε όλοι, και ιδιαίτερα η Αθήνα, αυτόν τον χώρο από τον βόρειο Έβρο μέχρι την Ξάνθη. Ας σκύψει ο κρατικός μηχανισμός και οι ιθύνοντες κατά τι περισσότερο, έστω, για να δείξουν ότι αντιλαμβάνονται την ευαισθησία της Θράκης και των ισορροπιών της, όχι μόνο λεκτικά, αλλά και εν τη ουσία. Ας «ανακαλύψουν επιτέλους την Αμερική»  με την ψήφιση ενός νέου  αναπτυξιακού νόμου με εξειδικευμένα μέτρα μόνο για τη Θράκη. Αλλιώς, δεν ακούω κανέναν και δεν πιστεύω κανέναν όταν μιλάει για τη Θράκη.
Προξενείο Κομοτηνής: Πρέπει να πάρει το μήνυμα ότι Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι είμαστε πάνω απ’ όλα Έλληνες και ζούμε αγκαλιασμένοι, γιατί έτσι θέλουμε, ως πρότυπο μοντέλο συμβίωσης που από μόνο του αποτελεί τροχοπέδη κοινωνικής ανισορροπίας στην ήδη για πολλούς λόγους ευαίσθητη περιοχή της Θράκης μας.
Ας ξεσηκωθούμε, ας δούμε τους αληθινούς  αντιπάλους μας, ας ξυπνήσει μέσα μας ο αληθινός, δημιουργικός Θρακιώτης, για να κάνουμε τη Θράκη πάλι δυνατή, γιατί μόνο αυτό  αξίζει στη Θράκη μας και σε μας τους Θρακιώτες, γιατί μόνον έτσι θα δημιουργήσουμε μια δυνατή Ελλάδα».

* Σε επόμενες αναρτήσεις ακολουθούν τα πλήρη κείμενα των ομιλιών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου