«Πάντα εκκαλύπτων ο χρόνος εις το φως άγει» / «Ο χρόνος αποκαλύπτει τα πάντα και τα φέρνει στο φως» - Σοφοκλής, 496-406 π.Χ.

3/9/12

Πλούσια προβλέπεται και η φετινή σεζόν για τον Μορφωτικό Σύλλογο των εν Θράκη διαβιούντων Σαρακατσαναίων

Συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε στην Πολιτιστική Στέγη του Μορφωτικού Συλλόγου των εν Θράκη διαβιούντων Σαρακατσαναίων, από τον πρόεδρο του συλλόγου Γεώργιο Νάκο και τον υπεύθυνο της Σχολής χορού του συλλόγου και χοροδιδάσκαλο  Στέφανο Κούκλαρη, με θέμα τις δράσεις του συλλόγου για τη νέα σεζόν έως και τον Αύγουστο 2013, και την έναρξη των εγγραφών και των μαθημάτων στη σχολή χορού που διατηρεί ο σύλλογος.
Νάκος Γεώργιος-πρόεδρος
«Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, υποχρέωση του συλλόγου μας είναι...
...η ενημέρωση του κόσμου της Ροδόπης μέσω των τοπικών ΜΜΕ για τις δράσεις του που θα λάβουν χώρα στη νέα σεζόν που ξεκινάνε το Σεπτέμβριο του 2012 και τελειώνουν των Αύγουστο του 2013.
Τον Σεπτέμβριο ξεκινάνε οι  εγγραφές στη σχολή χορού και ο καθιερωμένος αγιασμός καθορίστηκε στις 28 Σεπτεμβρίου, στην Πολιτιστική Στέγη του συλλόγου μας.
Τον Οκτώβριο έχουμε τη έναρξη των μαθημάτων της σχολής χορού και τη συμμετοχή μας στις επετειακές εκδηλώσεις του «ΟΧΙ» την 28η Οκτωβρίου.
Τον Νοέμβριο ο σύλλογός μας θα συμμετέχει στην εθελοντική αιμοδοσία που διοργανώνει ο σύλλογος εθελοντών αιμοδοτών Ροδόπης, είναι η 2η χρονιά, και θεωρούμε υποχρέωση των μελών του συλλόγου μας να συμμετέχουμε στην προσφορά αίματος, προσφορά ζωής στους συνανθρώπους μας. Επίσης, τον ίδιο μήνα, ο σύλλογός μας θα πραγματοποιήσει εκδρομή στο Σαμοκόβ της Βουλγαρίας με χορευτικό και μέλη, στη «Γιορτή του Φλάμπουρα», που διοργανώνει η Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων της Βουλγαρίας.
Τον Δεκέμβριο θα πραγματοποιήσουμε εθιμοτυπικές επισκέψεις σε διάφορα ιδρύματα της περιοχής στο πλαίσιο των εορτών των Χριστουγέννων. Επίσης τον ίδιο μήνα θα πραγματοποιήσουμε τις βραβεύσεις των αριστούχων Σαρακατσάνων μαθητών της Ροδόπης, καθώς και αυτών που πέτυχαν την εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια της χώρας μας.
Τον Ιανουάριο θα πραγματοποιήσουμε τον ετήσιο χορό μας όπου θα έχουμε την ευκαιρία όλοι οι Σαρακατσάνοι της Ροδόπης να ανταμώσουμε και να ευχηθούμε από κοντά καλή χρονιά και υγεία σε όλους.
Τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο, έχουμε προγραμματίσει να γίνουνε σεμινάρια σαρακατσάνικων ζυμωμάτων από το τμήμα γυναικών του συλλόγου, οι οποίες θα δείξουνε στους νεότερους πως παρασκευάζονται τα σαρακατσάνικα εδέσματα.
Τον Μάιο θα συμμετέχουμε με το χορευτικό μας συγκρότημα στα «Ελευθέρια Θράκης», στην παρέλαση και στην παρουσίαση των χορευτικών τμημάτων στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής.
Τον Μάιο και τον Ιούνιο έχουμε προγραμματίσει σεμινάρια για την παρασκευή τυροκομικών προϊόντων, ένα από τα πλέον συνηθέστερα για τους Σαρακατσάνους ήταν η Παρασκευή του τυριού, της μυτζήθρας, το κουσμάρι, το στουμποτύρι, το πιπεροτύρι και άλλα είδη.
Τον Ιούνιο έχουμε τη συμμετοχή μας στο Πανελλήνιο Αντάμωμα συλλόγων Σαρακατσαναίων στο Περτούλι Τρικάλων με το χορευτικό μας και απλά μέλη, και την πραγματοποίηση των «Καλογγιανίων» στο παραδοσιακό μουσειακό σαρακατσάνικο οικισμό του συλλόγου στο Γλυκονέρι Ροδόπης.
Τον Ιούλιο θα συμμετέχουμε με το χορευτικό μας σε διάφορα Ανταμώματα Σαρακατσαναίων και σε εκδηλώσεις που θα δεχτούμε πρόσκληση να συμμετέχουμε, εντός και εκτός Ροδόπης.
Τον Αύγουστο θα συμμετέχουμε όπως κάθε χρόνο εδώ και 21 χρόνια στο Αντάμωμα των Συλλόγων Σαρακατσαναίων της Βουλγαρίας στην περιοχή του Σλίβεν στο ύψωμα Καραντίλα, δίνοντας έτσι χαρά στα αδέρφια μας που μένουν στη Βουλγαρία.
Ο σύλλογός μας είναι ανοιχτός σε προτάσεις για συνεργασίες από πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς της Ροδόπης, με σκοπό την ανάδειξη της πολιτιστικής μας παράδοσης, όλων των κοινωνικών ομάδων».
Οι κύριοι Νάκος και Κούκλαρης
Στέφανος Κούκλαρης-χοροδιδάσκαλος και υπεύθυνος σχολής χορού
«Αρχικά θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου για τη συνεργασία που είχαμε τα τελευταία χρόνια και την απόφαση να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία για 5η συνεχή χρονιά, ως υπεύθυνος της Σχολής χορού και χοροδιδάσκαλος.
Στη Σχολή μας ήδη έχουμε σε λειτουργία 4 τμήματα, το παιδικό, το εφηβικό, το τμήμα ενηλίκων και το τμήμα επιδείξεων που συμμετέχει σε εκδηλώσεις εντός και εκτός νομού Ροδόπης.
Φέτος περιμένουμε καινούργια άτομα, όλων των ηλικιών, να γίνουν νέες εγγραφές, και να καταρτιστούν και τα αντίστοιχα τμήματα προχωρημένων και αρχαρίων, αλλά περιμένουμε και τους φοιτητές Σαρακατσάνους που πέτυχαν σε σχολές της Ροδόπης να έρθουν και να ενισχύσουνε τη σχολή χορού και να φτάσουμε ένα καλό επίπεδο.
Οι εγγραφές θα πραγματοποιούνται καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή, 18:00 με 20:00 στην Πολιτιστική Στέγη του συλλόγου μας (Αγίου Γεωργίου 23, Κομοτηνή) και στο τηλέφωνο 2531026861 τις ίδιες ώρες. Οι εγγραφές είναι δωρεάν και τα μηνιαία  δίδακτρα είναι 10 ευρώ για κάθε μαθητή και 15 ευρώ για τα αδέρφια.
Θα ήθελα να κάνω ένα γενικό κάλεσμα στους Σαρακατσάνους της Ροδόπης να φέρουν τα παιδιά τους στο σύλλογο και στη σχολή χορού, για να γνωρίσουν μέσω του συλλόγου και του χορού τη Σαρακατσάνικη παράδοση, διότι είναι ο μόνος τρόπος ώστε να διαφυλαχτεί, να διασωθεί και να διαδοθεί η σαρακατσάνικη παράδοση από τους παλαιότερους στις νεότερες γενιές.
Ο βασικός κορμός αυτή τη στιγμή της σχολής χορού είναι γύρω στα 60 άτομα, αλλά έχουμε και πολλά ντόπια παιδιά τα οποία έχουνε περάσει σε σχολές πανεπιστημίων σε άλλες πόλεις της Ελλάδος και μας βοηθάνε όποτε μπορούνε και αυτό είναι ευχάριστο διότι με ένα τηλέφωνο έρχονται και μας στηρίζουνε στις εκδηλώσεις και έχουμε πολλά παιδιά που είναι μαθητές στις τελευταίες τάξεις του Λυκείου, που και αυτά με τη σειρά τους, μας βοηθάνε όποτε μπορούνε ενεργά, και με ικανοποιεί πάρα πολύ που με μία ειδοποίηση βρίσκουν λίγο ελεύθερο χρόνο για να έρθουν να συμβάλλουν και αυτά στις διάφορες εκδηλώσεις που καλούμαστε να παρουσιαστούμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου