«Πάντα εκκαλύπτων ο χρόνος εις το φως άγει» / «Ο χρόνος αποκαλύπτει τα πάντα και τα φέρνει στο φως» - Σοφοκλής, 496-406 π.Χ.

7/11/11

Και Κομοτηναίες συμμετείχαν στον Πανελλαδικό ταυτόχρονο θηλασμό.


Με σύνθημα «Ο θηλασμός είναι μεταδοτικός», θηλάζουσες μητέρες στην Κομοτηνή, συμμετείχαν την Κυριακή 6 Νοεμβρίου, στη δράση του πανελλαδικού ταυτόχρονου θηλασμού σε είκοσι πόλεις της Ελλάδος.

Στόχος της πρωτοβουλίας, που οργανώθηκε διαδικτυακά, ήταν η υποστήριξη και η προώθηση του μητρικού θηλασμού, ειδικά εκτός σπιτιού.
«Δεν είναι ντροπή, είναι δώρο της φύσης», επισήμαναν οι μητέρες. Εξάλλου, σήμερα, υπάρχουν και τα κατάλληλα εξαρτήματα (μάρσιπος) αλλά και τα ειδικά για την περίσταση ενδύματα, που επιτρέπουν σε μια μητέρα να θηλάσει σε εξωτερικό χώρο χωρίς καν να γίνεται αντιληπτή.
«Θηλασμός σημαίνει μητρότητα», υποστηρίζουν οι θηλάζουσες μητέρες, και όπως λένε, κόντρα στην παραπληροφόρηση, «αφ’ ενός κανένα εμπορικό γάλα δεν μπορεί να υποκαταστήσει το μητρικό, αφ’ ετέρου δεν υπάρχει μάνα χωρίς γάλα».

Τα κυριότερα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού για τις μητέρες, είναι η μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης καρκίνου του μαστού και του ενδομητρίου, καθώς και η προστασία από την οστεοπόρωση.

Τα βασικότερα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού για τα παιδιά, είναι η μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης καρκίνου, οι σημαντικά λιγότερες γαστρεντερικές διαταραχές, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού απέναντι σε λοιμώδεις νόσους, η μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης άσθματος και εκζεμάτων, η γενικώς υγιέστερη ανάπτυξή τους, ενώ συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση του δείκτη νοημοσύνης.

Το μητρικό γάλα είναι ιδιαίτερα εύπεπτο (χωνεύεται σε 2-3 ώρες), και ικανοποιεί πλήρως τις ανάγκες του βρέφους σε τροφή και υγρά. Έχει πάντα τη σωστή θερμοκρασία, ενώ η βιομηχανική επεξεργασία του εμπορικού γάλακτος, καταστρέφει τα ζωντανά κύτταρα και τα αντισώματά του.

Συνάμα, ο μητρικός θηλασμός, συμβάλλει στο συναισθηματικό δέσιμο μητέρας-παιδιού, ενώ είναι και οικονομικός – στοιχείο σημαντικό ιδιαίτερα στις μέρες μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου