«Πάντα εκκαλύπτων ο χρόνος εις το φως άγει» / «Ο χρόνος αποκαλύπτει τα πάντα και τα φέρνει στο φως» - Σοφοκλής, 496-406 π.Χ.

19/11/11

ΞΑΝΑ «ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΧΡΥΣΟ» ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΜ-Θ Ευ. Λαμπάκης: «Δεν χρειαζόμαστε την Αθήνα για να αναπτυχθούμε». Χρ. Τρέλλης: «Πληρωμένοι γενίτσαροι ΜΜΕ και δημοσιογράφοι» Γ. Τριανταφυλλίδης: «Ψέματα τα περί εκατοντάδων θέσεων εργασίας»


«Για μια ακόμη φορά το περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ, επιβεβαίωσε την άρνησή του στη μεταλλουργία χρυσού», σημείωσε ο Περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης, σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις που ακούστηκαν και οι οποίες οδήγησαν στη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής η οποία θα ενισχύσει την αρνητική υπηρεσιακή γνωμοδότηση επί της προκαταρκτικής περιβαλλοντικής εκτίμησης και αξιολόγησης που αφορά στο έργο «Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις στο Πέραμα Ν. Έβρου», της εταιρίας «ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ ΘΡΑΚΗΣ ΑΕ».


Χρήστος Τρέλλης: «Πληρωμένοι γενίτσαροι, μέσα ενημέρωσης και δημοσιογράφοι, στην υπηρεσία των χρυσοθήρων»
Δριμύτατη επίθεση σε όσους έχουν ταχθεί υπέρ της δράσης των εταιρειών χρυσού, εξαπέλυσε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο οποίος τονίζοντας πως «η εταιρεία χρησιμοποιεί όλα τα μέσα», έκανε λόγο για «δημιουργία πληρωμένων γενίτσαρων, μέσων ενημέρωσης, δημοσιογράφων και υπαλλήλων», προκειμένου όπως είπε «να επιβάλλει το πολυπόθητο γι’ αυτήν αποτέλεσμα, που δεν είναι άλλο από την καταλήστευση του ορυκτού πλούτου της περιοχής». Παράλληλα, υποστήριξε πως «το γεγονός ότι φτάσαμε στο σημείο να συζητάμε την προκαταρκτική περιβαλλοντική εκτίμηση και αξιολόγηση, σημαίνει ότι μπαίνουμε στην τελική ευθεία για το αν προχωρήσει ή όχι η συγκεκριμένη δραστηριότητα». Συνάμα, ορμώμενος από την αναφορά του περιφερειακού συμβούλου Δράμας και μέλους της Περιφερειακής Αναγέννησης Κώστα Καραβά, περί διεξαγωγής δημοψηφίσματος, σε αυστηρό τόνο και επιτιμητικό τόνο, κάλεσε τα μέλη του συμβουλίου που προέρχονται από τους νομούς Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας, «που δεν βιώνουν στο πετσί τους το θέμα, να σεβαστούν τα ψηφίσματα της Ροδόπης και του Έβρου». Καταλήγοντας, και υπενθυμίζοντας ότι «ο ΛΑΟΣ έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ των εξορυκτικών δραστηριοτήτων», καθώς και «τα μισόλογα από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ», υπογράμμισε την ευθύνη που φέρουν οι αποφάσεις του Σώματος: «Εδώ και τώρα το περιφερειακό συμβούλιο πρέπει να σηκώσει το ανάστημά του και να στείλει καθαρή απάντηση στην  συγκυβέρνηση».

Δημήτρης Χαρίτου: «Υπάρχουν και πολιτικά αφελείς»

«Εξόρυξη χωρίς κυάνιο δεν γίνεται», υποστήριξε για πολλοστή φορά ο επικεφαλής της Αριστερής Οικολογικής Συνεργασίας, τονίζοντας πως «ποσότητα μόλις 0,1 του γραμμαρίου της συγκεκριμένης ουσίας είναι θανατηφόρα για τον άνθρωπο», και προσθέτοντας πως «για να πάρουν 35 τόνους χρυσού, θα σηκώσουν πάνω από 20 εκατομμύρια τόνους πετρώματος το οποίο θα το επεξεργαστούν με κυάνιο». Παράλληλα, αναφέρθηκε στο φαινόμενο της όξινης απορροής και της έκλυσης στον υδροφόρο ορίζοντα, προβλέποντας πως «η εξόρυξη θα πάει και πιο βαθειά, στα θειούχα πετρώματα, η επεξεργασία των οποίων απαιτεί μεγαλύτερες ποσότητες κυανίου». Ακόμη, κ. Χαρίτου, διαμήνυσε πως «όσοι σχεδιάζουν τέτοιες δραστηριότητες στην περιοχή, σπιλώνοντας όσους εναντιώνονται στα σχέδιά τους, και υποστηριζόμενοι και από πολιτικά αφελείς, θα βρουν όλη την τοπική κοινωνία απέναντί τους», και καταλήγοντας, κατέθεσε την πρόταση – η οποία και έγινε δεκτή από τον Περιφερειάρχη και το Σώμα – συγκρότησης επιτροπής που θα τεκμηριώσει με πιο ολοκληρωμένο τρόπο την απάντηση της εισήγησης στην προμελέτη, ώστε να είναι σαφής η άποψη της Περιφέρειας.

Θανάσης Μακρής: «Οργανωμένη επικοινωνιακή εκστρατεία»

Ο επικεφαλής της Οικολογικής Αλληλεγγύης, παρατηρώντας πως πρόσφατα η εταιρεία διοργάνωσε ταξίδι στη Φινλανδία και όχι στην Τουρκία όπου έχει δικό της ορυχείο, και απαντώντας στην αναφορά περί δημοψηφίσματος, διερωτήθηκε ρητορικά: «Μήπως υπάρχει οργανωμένη επικοινωνιακή εκστρατεία για να χειραγωγηθεί το δημοψήφισμα; Γιατί να χρειάζεται το δημοψήφισμα όταν σύσσωμη η τοπική κοινωνία έχει ήδη εκφραστεί;». Τέλος, επανέλαβε με νόημα, ότι «χρυσορυχεία δεν υπάρχουν στην αναπτυγμένη δυτική Ευρώπη αλλά σε χώρες με οικονομική υστέρηση».

Στη συνεδρίαση μετείχαν και ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης, και ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Κομοτηνής, Αντιδήμαρχος Βασίλης Κυπριανίδης.

Ευάγγελος Λαμπάκης: «Μπορούμε να πάμε μπροστά, ακόμη και χωρίς τη βοήθεια της Αθήνας»

Η τοποθέτηση του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης προκάλεσε αίσθηση. Ο κ. Λαμπάκης, αναφέρθηκε σε πιέσεις που δέχεται, αποκαλύπτοντας ότι  «τις τελευταίες δέκα μέρες έχω δεχτεί δέκα παρεμβάσεις, από την Αθήνα μέχρι την Αλεξανδρούπολη, για να έρθω σε επαφή με διάφορους Καναδούς προκειμένου να με μεταπείσουν»!
Ωστόσο, με νόημα είπε ότι «δεν έχουμε τίποτα να πούμε με τους χρυσοθήρες», και κατήγγειλε το κοινωνικό προσωπείο των εταιρειών χρυσού που αναλαμβάνουν ρόλο χορηγού σε αθλητικά και πολιτιστικά σωματεία της περιοχής, κάνοντας λόγο για «εκμαυλισμό συνειδήσεων και πολιτική πάνω στην ανεργία και τον πόνο των ανθρώπων, μπαίνοντας μέσα στον πολιτισμό μας και τον αθλητισμό μας».
Επιμένοντας δε στην άποψή του ότι «είναι απολύτως βέβαιη και επιστημονικά αποδεδειγμένη η καταστροφή του τόπου, δεν υπάρχει ούτε μια χαραμάδα…», επιτέθηκε και κατά τοπικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, «πολλά εκ των οποίων έχουν ταχθεί ξαφνικά, από τη μια μέρα στην άλλη, υπέρ των χρυσορυχείων, και αυτό είναι αντιληπτό».
Παράλληλα, έθεσε τους περιφερειακούς και τους δημοτικούς συμβούλους Έβρου και Ροδόπης προ των ευθυνών τους, υπογραμμίζοντας: «Θα ήθελα να πάρετε όλοι τον λόγο, και να ακούσουμε τον τρόπο με τον οποίο υπερασπίζεστε το “όχι”. Γιατί ο τρόπος με τον οποίο υπερασπίζεται ο καθένας το “όχι” στα χρυσορυχεία, μετρά κατά πόσο έχουμε την αντίσταση για να αντέξουμε στην επίθεση των χρυσοθήρων. Και βέβαια, και αυτοί που χλιαρά αντιμετωπίζουν τη θέση του αυτοδιοικητικού ηγέτη, και αυτοί που χλιαρά εκφράζουν ένα “όχι” στα χρυσορυχεία – και φαίνεται ότι υπάρχει μια αναγκαστικότητα στην ομοφωνία – θα λογοδοτήσουν επίσης κάποια στιγμή. Ενδεχομένως υπάρχουν αυτοδιοικητικοί, ακόμη και στο Δημοτικό Συμβύλιο Αλεξανδρούπολης, δεν ξέρω, που δεν έχουν ισχυρές αντιστάσεις, ούτε αυτοδιοικητική συνείδηση, ώστε να υπερασπιστούν τα συμφέροντα του ντόπιου λαού και των τοπικών συμφερόντων. Τα λέω αυτά, και μη με κατηγορήσετε ότι υβρίζω, επειδή είδα όλα αυτά τα χρόνια κάποιους καθοριστικούς παράγοντες να αλλάζουν συμπεριφορά, είτε με χλιαρή στάση είτε άρδην, και έχω την αγωνία αυτή». Μάλιστα, εμμέσως πλην σαφώς, εγκάλεσε και όσους «μετά από δέκα τρία χρόνια κοινωνικών αγώνων λένε “θέλω να δω περισσότερα”», εκτιμώντας πως «το γεγονός ότι δεν έχει έρθει ούτε ένας επιστήμονας από την αντίθετη πλευρά ή ένας εκπρόσωπος της εταιρείας, σημαίνει ότι δεν έχουν να πουν τίποτα περισσότερο».
Συμπληρώνοντας τη σκέψη του, προειδοποίησε ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται σήμερα είναι ιστορικές, λέγοντας: «Καλούμαστε περισσότερο από κάθε άλλη φορά να δείξουμε τα ηγετικά μας προσόντα, την ευαισθησία μας και τη δυνατότητά μας να προασπίσουμε την αειφορία και τη βιωσιμότητα της ιδιαίτερης πατρίδος μας. Αν δεν το κάνουμε, αν αποτύχουμε, ακόμη και καταπληκτικοί να είμαστε σε όλους του άλλους τομείς, σε όλα τα άλλα, σε λίγα χρόνια θα μας βάλουν σε κάδρο και θα λένε “αυτοί ήταν που επέτρεψαν την καταστροφή της Θράκης”».
Τέλος, απευθυνόμενος προφανώς προς…πάσα κατεύθυνση, τόνισε εμφατικά: «Έχουμε τη δυνατότητα εδώ στη Θράκη να αναπτυχθούμε, αν όλοι μαζί ενωθούμε. Ακόμη και  χωρίς τη βοήθεια της Αθήνας, μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά αυτόν τον τόπο».   


Βασίλης Κυπριανίδης: «Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε να εγκατασταθούν αυτού του είδους οι επιχειρήσεις»
Την πεποίθηση ότι αν τελικά υλοποιηθούν τα σχέδια των χρυσοθήρων στο Πέραμα, τότε αυτό θα σημάνει την αρχή, εξέφρασε ο κ. Κυπριανίδης: «Ίσως είναι ώρα να πούμε το μεγάλο “όχι”, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, όποιο κι αν είναι το κόστος για μας. Θα πρέπει να πάρουν το μήνυμα ότι η τοπική κοινωνία θα αντισταθεί σε αυτού του είδους τις επενδύσεις. Το Πέραμα είναι το δέντρο, το δάσος είναι όλη η Ροδόπη, 300.000 στρεμμάτων. Μετά το Πέραμα θα αδειοδοτηθεί μια άλλη περιοχή, και μετά μια άλλη, κ.ο.κ., και θα δούμε να ξηλώνονται βουνά. Εδώ, σε αυτόν τόπο, δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε να εγκατασταθούν αυτού του είδους οι επιχειρήσεις».

Για το θέμα, τοποθετήθηκε και το ΤΕΕ Θράκης, καθώς και εκπρόσωποι της επιτροπής αγώνα κατά του χρυσού από την Χαλκιδική

Γιώργος Τριανταφυλλίδης: «Ψέματα τα περί εκατοντάδων θέσεων εργασίας»

Ο εκπρόσωπος της επιστημονικής ομάδας του ΤΕΕ Θράκης, πέρα από τις περιβαλλοντικές ενστάσεις του, εστίασε και σε δύο ακόμη σημεία.
1ον: Θέσεις εργασίας
Αμφισβητώντας τις υποσχέσεις της εταιρείας περί δημιουργίας…τριακοσίων (!) θέσεων εργασίας, τόνισε χαρακτηριστικά: «Για την ημερήσια εξόρυξη  και το άλεσμα τριών τόνων κυβικών μέτρων αδρανών υλικών, στο μεγαλύτερο λατομείο της Θεσσαλονίκης, απασχολούνται 26 άτομα. Για την κυάνωση και τη διαχείριση των τελμάτων, χρειάζονται λιγότερα άτομα, εμείς ας πούμε 25. Για έρευνα και διοικητική υποστήριξη, χρειάζονται άλλα 20-30 άτομα. Σύνολο δηλαδή, μιλάμε για 70-80 άτομα, δηλαδή όσες θέσεις εργασίας πρότεινε προ δεκαετίας η εταιρεία! Και κάποια στιγμή τις έκανε τριακόσιες, χωρίς να εξηγεί το πώς».

2ον: Κόστος – κέρδος
Τονίζοντας ότι το θέμα του κόστους του προϊόντος αποσιωπάται προκλητικά από το ΥΠΕΚΑ, κατέδειξε με απλά μαθηματικά το μηδενικό όφελος της εξόρυξης για το ελληνικό δημόσιο. Όπως εξήγησε «στην αγορά τα αδρανή υλικά κοστίζουν 7-9 ευρώ το κυβικό μέτρο, το οποίο έχει 1,6 τόνους, ο οποίος έχει 3,2 γραμμάρια χρυσού. Αν αυτά τα κάνουμε αναγωγή, προκύπτει 70 περίπου δολάρια η ουγγιά χρυσού. Μέχρι τα στάδια της υγρής λειοτρίβισης και της κυάνωσης, οι οποίες απαιτούν λιγότερο κόστος, βγαίνει ένα κόστος 150 δολάρια η ουγγιά σε χρυσό ντορέ, αυτός δηλαδή που θα παράγεται εδώ. Ο χρυσός ντορέ θα χαθεί από την περιοχή, και κάντε έναν υπολογισμό να δείτε τι μένει για το δημόσιο. Μηδέν.

Τόλης Παπαγεωργίου: «Ούτε γραμμάριο χρυσού δεν βγήκε στην Ολυμπιάδα»

Ο πρόεδρος του παρατηρητηρίου μεταλλευμάτων και επικεφαλής της επιτροπής κατά του χρυσού Χαλκιδικής σημειώνοντας ότι «στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής μέχρι σήμερα ούτε ένα γραμμάριο χρυσού δεν έχει εξορυχθεί ενώ έχουν γίνει οι εξορύξεις των μεταλλευμάτων», συμπλήρωσε: «Η αναλογία αρσενικού σε όλα τα νερά της περιοχής της Ολυμπιάδας είναι 5.000 ppm. Από τα υπόγεια νερά αντλούνται 24.000 κυβικά μέτρου νερού καθημερινά, και η Ολυμπιάδα δεν έχει νερό να πιει. Όλη η έκταση και η χαβούζα της Ολυμπιάδας έχει 12 εκατομμύρια κυβικά μέτρα τοξικών αποβλήτων, με περιεκτικότητες αρσενικού πάνω από 12%!» Συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι «ενώ η θάλασσα που βρίσκεται στο 1,5 χιλιόμετρο, έχει διεισδύσει στην περιοχή εξαιτίας της εξόρυξης σε βάθος 316 μέτρων, πλέον θα φτάσουν στα 600 μέτρα!». Τέλος, επισήμανε, πως «η εταιρεία ενώ μιλάει για 9,4 εκατομμύρια τόνους εξόρυξης, στους μετόχους της κάνει λόγο για 31 εκατομμύρια τόνους»! «Κάποιον λοιπόν εξαπατούν, και σίγουρα όχι τους μετόχους τους…» κατέληξε ο κ. Παπαγεωργίου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου