Με ομιλία προς νεολαίους του κόμματός της, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Κομοτηνής, ολοκλήρωσε την επίσκεψή της στον νομό Ροδόπης η Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη.
Η κ. Μπακογιάννη ξεκαθάρισε πως η ΔΗΣΥ «δεν είναι κόμμα διαμαρτυρίας», εξέφρασε την άποψη ότι «το Κράτος έχει τρεις μεγάλες υποχρεώσεις: την Ασφάλεια (εσωτερικά και εξωτερικά), την Υγεία και την παιδεία, και το ελληνικό κράτος δεν πέτυχε σε καμία», ενώ μιλώντας για τη αναγκαία ανάπτυξη της Ελλάδας, τάχθηκε υπέρ της μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων, λέγοντας: «Η ανάπτυξη έρχεται με επενδύσεις. Η Ελλάδα χρειάζεται επενδύσεις. Πως όμως θα είναι ανταγωνιστική όταν στη Βουλγαρία και στην Τουρκία έχουν φορολογία 10-15 %;».
«Είχαμε μεγαλώσει τους νέους μας με το όνειρο να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι»
«Η γενιά μου, η γενιά της μεταπολίτευσης, απέτυχε», τόνισε στην ομιλία της η κ. Μπακογιάννη περιγράφοντας την Ελλάδα των προηγούμενων ετών: «Δημιουργήσαμε μια πλαστή ευημερία που στηριζόταν στα δανεικά. Χτίσαμε μια καταναλωτική Ελλάδα με ένα λάθος μοντέλο. Αντί να παράγουμε καταναλώναμε. Μεγαλώσαμε δυο γενιές που είχαν το όνειρο να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι. Μετά το ’81 οι πολιτικές ηγεσίες μπήκαν στη λογική που ξεκίνησε ο Ανδρέας Παπανδρέου, των ελλειμματικών προϋπολογισμών, και η πολιτική ταυτίστηκε με τις παροχές». Αποδεχόμενη μεν ότι η ίδια δεν έχει άλλοθι άγνοιας αλλά αντιθέτως φέρει μερίδιο της συλλογικής ευθύνης για όσα συνέβησαν, εντούτοις πρόσθεσε: «Κάποιοι έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου, όμως εξοβελίστηκαν. Διαχρονικά είχα καταθέσει πολλές προτάσεις στη ΝΔ, αλλά δεν είχαν γίνει αποδεκτές». Όπως συμπλήρωσε μάλιστα, αυτές οι προτάσεις της αποτελούν τα θεμέλια της ΔΗΣΥ: «Με αυτές τις προτάσεις ξεκίνησε η ΔΗΣΥ να δημιουργήσει κάτι καινούριο που θα φέρει την πλήρη ανατροπή στην πράξη του συστήματος που δημιουργήσαμε. Και η ανατροπή στην πράξη πρέπει να ξεκινήσει από την Παιδεία».
«Ελπίζουμε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να σοβαρευτούν και να πετύχει η κυβέρνηση Παπαδήμου»
Αναφερόμενη στην κυβέρνηση Παπαδήμου επισήμανε οτι «υπήρξε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση», τόνισε με έμφαση ότι «η ΔΗΣΥ τη στηρίζει χωρίς να συμμετέχει, με απόλυτη ανιδιοτέλεια», και ευχήθηκε να πετύχει, αν και εξέφρασε την ανησυχία ότι μπορεί να μην πετύχει, διότι όπως είπε «τα παλιά κόμματα δεν έχουν βάλει μυαλό». Και εξήγησε: «οι μεν ξεκινάνε τον αγώνα της διαδοχής, και οι δε, δεν έχουν αποφασίσει αν είναι συμπολίτευση ή αντιπολίτευση. Θέλουν να είναι και τα δύο. Μετέχουν με πέντε στελέχη και λένε δεν έχουν συνευθύνη. Ελπίζουμε πάντως να επικρατήσει η κοινή λογική και η κυβέρνηση Παπαδήμου να πετύχει».
«Ελπιδοφόρο και νικηφόρο το DNA του Έλληνα»
Αρνούμενη να δεχτεί τις απόψεις που θέλουν τα κακώς κείμενα να συνιστούν έμφυτα στοιχεία της ψυχοσύνθεσης του Έλληνα, υπογράμμισε: «Είμαι σίγουρη ότι ο ελληνικός λαός θα βγει από αυτή τη δοκιμασία ισχυρότερος. Αλλιώς δεν θα είχα μπει σε αυτόν τον αγώνα. Ο ελληνικός λαός έχει τεράστιες δυνάμεις. Και δεν είναι το DNA του προβληματικό. Δεν υπάρχει στο DNA του Έλληνα η φοροδιαφυγή. Γιατί δεν είναι φοροφυγάς στην Αμερική, στην Αυστραλία, στη Γερμανία; Το κράτος που χτίσαμε είναι αυτό που δυστυχώς λειτουργεί με αυτή τη λογική. Μπορούμε να την ξαναχτίσουμε, διαφορετικά, αλλά πριν, πρέπει να ανατρέψουμε στην πράξη αυτή που έχουμε σήμερα».
«Κρίσιμες οι μέρες για το ευρώ και τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη»
Όσο για τη σχέση Ελλάδας – Ευρώπης, η κ. Μπακογιάννη τόνισε την αναπόφευκτη συνύπαρξή της χώρας μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση: «Είμαι φανατικά Ευρωπαία. Η μεγαλύτερη ασφάλεια για την Ελλάδα είναι μέσα σε αυτήν την ευρωπαϊκή οικογένεια. Και η Ευρώπη περνάει κρίση: ταυτότητας, πολιτική, οικονομική. Ευρώπη χωρίς Ελλάδα δε νοείται, όπως δε νοείται και Ελλάδα χωρίς Ευρώπη. Για μας δεν υπάρχει δίλημμα. Η Ελλάδα πρέπει να μείνει στο ευρώ και το ευρώ πρέπει να σωθεί από την Ευρώπη. Ο κρίσιμος χρόνος είναι τώρα, το επόμενο δεκαπενθήμερο».
«Υπήρξα κι εγώ πολιτικός μετανάστης»
Στη συζήτηση που είχε με τους νέους, ρωτήθηκε και για το θέμα της λαθρομετανάστευσης. Απαντώντας υποστήριξε ότι ως Υπουργός Εξωτερικών είχε προκαλέσει τη σύσταση της Frontex: «Η Ελλάδα πρέπει αυτή τη στιγμή να είναι σαφέστατη και να στείλει ένα μήνυμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το έκανα εγώ όταν ήμουν Υπουργός Εξωτερικών γι’ αυτό και δημιουργήθηκε η Frontex που όμως δεν είναι επαρκής. Τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά. Κι ο ελληνικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να τα φυλάξει. Άρα χρειαζόμαστε μια κοινή μεταναστευτική πολιτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι μετανάστες δεν έρχονται στην Ελλάδα για να μείνουν αλλά για να πάνε στην Ευρώπη. Και οι φίλοι μας οι Ευρωπαίοι κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν. Κι επειδή υπάρχει το Δουβλίνο ΙΙ που κατά τη γνώμη μου κακώς υπεγράφη και χρειάζεται να ξανανοίξει ως θέμα, οι κεντροευρωπαϊκές χώρες βολεύονται με το να αφήνουν τους μετανάστες σε μας. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Κι από την άλλη μεριά κάτι πρέπει να γίνει και με αυτούς που είναι εδώ. Είχαμε πει ξεκάθαρα ότι πρέπει να επαναπατριστούν με συμφωνίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να μπορέσουν με τους ευρωπαϊκούς πόρους οι οποίοι τους δίνονται να ξαναγυρίσουν στις χώρες τους να ξαναχτίσουν τις ζωές τους.
Εάν έχεις πολιτικούς μετανάστες, γιατί υπάρχουν και οι πολιτικά διωκόμενοι, αυτοί είναι τελείως διαφορετική περίπτωση, παίρνουν πολιτικό άσυλο, οφείλει η Ελλάδα να τους δώσει πολιτικό άσυλο, ώστε να μπορούν να ταξιδέψουν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Όμως άλλο ο οικονομικός κι άλλο ο πολιτικός μετανάστης. Εγώ έχω υπάρξει στη ζωή μου εξόριστη, και έχω υπάρξει πολιτικός μετανάστης, δηλαδή πολιτικός εξόριστος. Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο μια τέτοια επιβάρυνση».
«Συνεργασίας, οι επόμενες κυβερνήσεις»
Τέλος, η κ. Μπακογιάννη, ερωτηθείσα και για τις εκλογές, προέβλεψε ότι οι μελλοντικές κυβερνήσεις θα είναι κυβερνήσεις συνεργασίας: «Εκλογές θα γίνουν και πρέπει να γίνουν αμέσως μόλις διασφαλιστεί η χρηματοδότηση (σ.σ. της 6ης δόσης). Και τότε θα μιλήσει ο ελληνικός λαός. Και κατά τη γνώμη μου θα βάλει οριστικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τη μεταπολίτευση. Και θα υπάρξουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα κυβερνήσεις συνεργασίας από διάφορα κόμματα, όπου εκεί πλέον οι νέες πολιτικές δυνάμεις θα μπορούν καταλυτικά να επιβάλλουν μια διαφορετική πολιτική λογική από αυτή του χτες».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου