«Πάντα εκκαλύπτων ο χρόνος εις το φως άγει» / «Ο χρόνος αποκαλύπτει τα πάντα και τα φέρνει στο φως» - Σοφοκλής, 496-406 π.Χ.

16/11/11

Ξεκινά η κατασκευή του δημοτικού βιοαγροκτήματος Αλεξανδρούπολης.


Από τα τέλη Ιανουαρίου του ερχόμενου έτους, αναμένεται να λειτουργήσει στην Αλεξανδρούπολη, το πρώτο στην Ελλάδα πλήρως οργανωμένο δημοτικό βιοαγρόκτημα.


Συνολικά θα διαθέτει 272 λαχανόκηπους βιολογικής καλλιέργειας (50, 70, 80 και 100 τ.μ.), οι οποίοι θα δοθούν δωρεάν προς χρήση σε ισάριθμους απόρους, ανέργους, πολύτεκνους, χαμηλοσυνταξιούχους και μονογονεϊκές οικογένειες.

Ο κάθε χρήστης θα καρπώνεται ότι παράγει, με μόνη υποχρέωση να παραχωρεί το 10% της παραγωγής του στο κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου. Το ετήσιο όφελός του, εκτιμάται πως θα είναι της τάξης των 1.500-2.000 ευρώ.

Στους χρήστες θα διατίθενται δωρεάν όλα όσα χρειάζονται (γεωργικά μηχανήματα και εργαλεία, σπόροι, φυτά, κ.λπ.), ενώ στους χώρους του αγροκτήματος, καθημερινά, θα λειτουργεί Γραφείο Γεωπόνου απ’ όπου οι χρήστες θα λαμβάνουν πληροφορίες και συμβουλές.

Ακόμη, η όλη εγκατάσταση, θα διαθέτει και τουαλέτες, και βιολογικό καθαρισμό, και κυλικείο, και πάρκινγκ, καθώς και θερμοκήπιο, για την παραγωγή φυτών και λουλουδιών, τόσο για την τροφοδοσία των χρηστών όσο και για τις ανάγκες πρασίνου και καλλωπισμού της πόλης της Αλεξανδρούπολης.


Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι υπολογίζεται να φτάσουν τους χίλιους, λήγει στις 31 Δεκεμβρίου, και η επιλογή των 272 τελικών δικαιούχων θα γίνει με κλήρωση. 

Η δημοτική αρχή έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες ανάδειξης αναδόχου του έργου, το κόστος κατασκευής του οποίου έχει προϋπολογιστεί στις 300.000 ευρώ, και εντός των επόμενων ημερών πρόκειται να ξεκινήσουν οι εργασίες διαμόρφωσής του.

Η έκταση που έχει επιλεγεί είναι δημοτική, είκοσι επτά στρεμμάτων, στις βορειοανατολικές παρυφές της πόλης, μόλις δέκα τρία λεπτά με τα πόδια από το κέντρο της.

«Πιστεύουμε ότι είναι μια εύστοχη κοινωνική παροχή του Δήμου, που θα δώσει τη δυνατότητα σε οικονομικά αδύναμους συνδημότες μας να καλύψουν μέρος των καθημερινών τους διατροφικών αναγκών, εξοικονομώντας τμήμα από τα πενιχρά εισοδήματά τους», σημειώνει σχετικά ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης.

Για τους δρόμους μάλιστα του βιοαγροκτήματος, μια και αυτό θα είναι σαν ένα μικρό χωριό, έχουν προβλεφθεί και…συναφείς ονομασίες, όπως «οδός ντομάτας», «οδός πιπεριάς», κ.ο.κ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου