«Πάντα εκκαλύπτων ο χρόνος εις το φως άγει» / «Ο χρόνος αποκαλύπτει τα πάντα και τα φέρνει στο φως» - Σοφοκλής, 496-406 π.Χ.

15/11/11

Mια εντυπωσιακή παραγωγή της Μητροπολιτικής Όπερας Ν. Υόρκης η οποία θα μεταδοθεί ζωντανά το Σάββατο 19 Νοεμβρίου στις 19:55 στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής.


Την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011 στις 11:00, στο ξενοδοχείο «Astir Egnatia» στην Αλεξανδρούπολη, θα δοθεί συνέντευξη Τύπου για τη μοναδική όπερα του Φίλιπ Γκλας «Satyagraha», μια εντυπωσιακή παραγωγή της Μητροπολιτικής Όπερας Ν. Υόρκης η οποία θα μεταδοθεί ζωντανά το Σάββατο 19 Νοεμβρίου στις 19:55 στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής.

Για τις μεταδόσεις και τη συνεργασία με τον Αντέννα θα μιλήσουν ο γενικός διευθυντής της Αναπτυξιακής Ροδόπης η οποία υλοποιεί το πρόγραμμα Στάθης Κεφαλίδης, ο πρόεδρος Γιάννης Νικολαϊδης, ο σύμβουλος σε πολιτιστικά θέματα της Αναπτυξιακής Γιώργος Μηνόπουλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής Ανέστης Βακιάνης και ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του ΔΠΘ Γιώργος Τσομής.
Η συνέντευξη θα γίνει στην Αλεξανδρούπολη, σε μια προσπάθεια να κοινωνήσουν οι διοργανωτές ένα σπουδαίο πολιτιστικό γεγονός γνωριμίας με την όπερα μέσα από 11 παραστάσεις σε κοινό από όλες τις πόλεις της Θράκης που ήδη δείχνει θετική ανταπόκριση.

● «Satyagraha»  

Ο μεγάλος αμερικανός καλλιτέχνης Φίλιπ Γκλας με σημαντική επιρροή από τον σπουδαίο Ραβί Σανκάρ ήταν από τους πρωτοπόρους του κινήματος του μινιμαλισμού στη μουσική. Για την όπερα που θα «ζωντανέψει» σε κοινό 55 χωρών από όλο τον κόσμο το βράδυ του Σαββάτου έχει μιλήσει ο ίδιος: «Στην όπερα «Satyagraha» χρησιμοποίησα σαν κείμενο τη Μπαγκαβάτ Γκίτα (ιερό κείμενο της Αρχαίας Ινδίας) και το έκανα στα Σανσκριτικά (αρχαία Ινδική γλώσσα). Δεν μου αρέσει να χρησιμοποιώ τη γλώσσα για να μεταβιβάσω ένα μήνυμα. Προτιμώ να χρησιμοποιώ τη μουσική και εικόνες». Μ’ αυτό τον τρόπο ο διάσημος συνθέτης μεταβιβάζει στους ακροατές του το μήνυμα των αρχαίων αυτών πολιτισμών και τη φιλοσοφία τους, τον τρόπο που έβλεπαν τον κόσμο και τον άνθρωπο, τις δοξασίες τους για τη ζωή. Πολιτισμούς πολύ παλιούς, που ήξεραν να ζουν σε συμφωνία με το σύμπαν και να οδηγούν τον άνθρωπο στο να γνωρίσει τον εαυτό του και την ευτυχία. Στην ίδια συνέντευξη ο Γκλας αναφέρει: «Η όπερα «Satyagraha» σημαίνει «αληθινός» και είναι ένα όνομα με το οποίο ο Γκάντι συνήθιζε να περιγράφει την κίνηση της πολιτικής του ανυπακοής. Η όπερα αναφέρεται στα 20 χρόνια που ο Μαχάτμα Γκάντι πέρασε στην Νότια Αφρική… Νιώθω ότι τα πιο σημαντικά, δημιουργικά γεγονότα της ζωής του συνέβησαν εκεί. Πολλές ιδέες του διαμορφώθηκαν εκεί… Έτσι έχω πάρει επτά στιγμές από τη ζωή του και τις έχω κάνει επτά σκηνές. Και τι μπορώ εγώ να πω γι’ αυτό;».

Την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου στις 19:00 στο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής θα λάβουν προάγωνες για την όπερα του Φίλιπ Γκλας «Satyagraha» από τον κ. Τσομή ο οποίος θα μυήσει το κοινό στον ιδιαίτερο κόσμο της μουσικής του Φίλιπ Γκλας. Η είσοδος είναι ανοιχτή για το κοινό, με την προϋπόθεση να δηλώσουν συμμετοχή στην Αναπτυξιακή, στο 2531034071

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου