«Πάντα εκκαλύπτων ο χρόνος εις το φως άγει» / «Ο χρόνος αποκαλύπτει τα πάντα και τα φέρνει στο φως» - Σοφοκλής, 496-406 π.Χ.

8/4/12

10.000 φυτά μοίρασαν μαθητές στην 11η γιορτή διάσωσης ντόπιων ποικιλιών κηπευτικών


Για 11η συνεχόμενη χρονιά, με πρωτοβουλία του 9ου δημοτικού σχολείου και τη συμμετοχή 14 ακόμη σχολείων, διοργανώθηκε στην Κομοτηνή η «Γιορτή διάσωσης και διάδοσης ντόπιων ποικιλιών κηπευτικών».

«Στόχος μας είναι η ευαισθητοποίηση των παιδιών και η διάσωση των ποικιλιών από γενιά σε γενιά»...
...τόνισε ο δ/ντής του 9ου δημοτικού Γιώργος Γούλας, ενώ ο υπεύθυνος σχολικών δραστηριοτήτων Α΄θμιας εκπ/σης Ροδόπης Γιώργος Ιωαννίδης υπογράμμισε: «Ανέκαθεν, ιστορικά, γνωρίζουμε ότι η θρακιώτικη γη είναι εξαιρετικά εύφορη και αυτό πρέπει να το αξιοποιήσουμε, μπορούμε να παράγουμε σχεδόν τα πάντα».

Και φέτος, οι μαθητές μοίρασαν στον κόσμο φυτά που καλλιέργησαν στα σχολεία τους. Τα παιδιά με την καθοδήγηση των δασκάλων τους συμμετέχουν κάθε χρόνο στην προσπάθεια με περίσσιο ζήλο και μεράκι.

«Σκοπός μας είναι να διαδοθούν οι ντόπιες ποικιλίες και ταυτόχρονα να μάθουν οι μαθητές πώς να καλλιεργούν. Το πώς δηλαδή ένα άψυχο πράγμα, ο σπόρος, φυτεύεται στο χώμα και μετά από λίγο καιρό γίνεται το θαύμα και ζωντανεύει ένα φυτό. Τα παιδιά παρακολουθούν όλον αυτόν τον κύκλο μέχρι την παραγωγή των καρπών. Υπάρχουν ποικιλίες που είχαν χαθεί και τις ξαναβρίσκουμε», τόνισε ο εμπνευστής δάσκαλος της δράσης Νίκος Δομπάζης.

Στην καθιερωμένη πλέον κάθε Σάββατο του Λαζάρου εκδήλωση που πραγματοποιείται στο προαύλιο του 9ου δημοτικού, γίνεται και ευρύτερη ενημέρωση του κοινού για το πώς μπορεί κανείς να καλλιεργήσει ακόμη και στο διαμέρισμά του. «Η συλλογιστική είναι να σώσουμε τις ντόπιες ποικιλίες και να τις διαδώσουμε ώστε ο κόσμος να ξαναδοκιμάσει γεύσεις που είχαν εκλείψει. Είμαστε ενάντια στα υβρίδια. Ο καθένας μας, ακόμη και σε μεγάλες γλάστρες μπορεί να καλλιεργήσει ντομάτες, πιπεριές ή αρωματικά φυτά, χωρίς λιπάσματα και φάρμακα», επισήμανε η δασκάλα του 9ου δημοτικού Ξανθούλα Παρασκευά.

Τη δράση, η οποία έχει και κοινωνικό χαρακτήρα, αφού τα φυτά διανέμονται δωρεάν προ της Μεγάλης Εβδομάδας, υποστηρίζει και η οικολογική οργάνωση «Βελανιδιά», που αποτελεί το παράρτημα Κομοτηνής του «Πελίτι», της οποίας η εκπρόσωπος Σούλα Δραγουμάνη, σημείωσε: «Μιλάμε για ποικιλίες που είχαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας και τις οποίες αναπαράγουμε και διαδίδουμε. Είναι και θέμα αυτάρκειας, με τον καθένα μας να καλλιεργεί και να εξασφαλίζει την τροφή του».

Η εκδήλωση κάθε χρόνο τελείται υπό την αιγίδα του Δήμου Κομοτηνής. «Θα είναι ευχής έργο να μπορέσουμε από γενιά σε γενιά να διασώσουμε τους παραδοσιακούς σπόρους και να δημιουργήσουμε οικολογικά συνειδητοποιημένους πολίτες», τόνισε ο εκπρόσωπος του δημάρχου Μανώλης Ταπατζάς.

Την πρωτοβουλία συνδράμουν και τοπικοί παραγωγοί. Συνολικά φέτος διανεμήθηκαν περίπου 10.000 φυτά, με τον κάθε ενδιαφερόμενο και παίρνει από δέκα φυτά.

«Το μέλλον της Ελλάδας είναι να καλλιεργήσει τη γη της και οι Έλληνες να τραφούν με ντόπια προϊόντα», επισημάνθηκε από πολύ κόσμο ο οποίος συνεχάρη τα παιδιά και τους δασκάλους τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου