«Πάντα εκκαλύπτων ο χρόνος εις το φως άγει» / «Ο χρόνος αποκαλύπτει τα πάντα και τα φέρνει στο φως» - Σοφοκλής, 496-406 π.Χ.

28/4/12

Συνέντευξη Πεταλωτή στο Anzilikca


Συνέντευξη στο διαδικτυακό ενημερωτικό site Αnzilikca έδωσε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης και υποψήφιος βουλευτής Ροδόπης Γ. Πεταλωτής.

Αναφερόμενος στους τρόπους με τους οποίους η περιοχή μπορεί να αποκτήσει αναπτυξιακή προοπτική, επισήμανε και τη σημαντικότητα του πρωτογενούς τομέα, και της ενίσχυσης του τουριστικού ρεύματος από την Τουρκία μέσω της διευκόλυνσης της έκδοσης βίζας.

Η συνέντευξη έχει ως εξής:



Anzilikca: Όπως είναι γνωστό όλη χώρα περνάει από μια δύσκολη συγκυρία. Η ανεργία καλπάζει σε όλη την χώρα και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι από τις περιοχές που έχει τα ποιο υψηλά ποσοστά ανεργίας. Τα εργοστάσια κλείνουν συνεχώς. Ποια μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν για την αναζωογόνηση της τοπικής οικονομίας;
Γ. Πεταλωτής: Οι υπέρογκες, αλόγιστες δαπάνες του δημοσίου τομέα, η αναξιοκρατία, οι καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης, η σαθρή κρατικοδίαιτη ανάπτυξη μας οδήγησαν εδώ. Τώρα πρέπει να στηριχτούμε αλλού, όχι στα ίδια που μας έφεραν στην κρίση. Πρέπει να στηριχτούμε στη διαφάνεια, στην εξάλειψη της γραφειοκρατίας με τη χρήση της τεχνολογίας και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, το σαφές, ξεκάθαρο και δίκαιο φορολογικό περιβάλλον, με κίνητρα αλλά και αποτελεσματικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς. Δεν μπορούμε να επενδύουμε πλέον σε τομείς που απλά εισάγουν και μεταπωλούν αγαθά, οφείλουμε να επενδύσουμε στην Παιδεία, την δημιουργικότητα και την εξωστρέφεια. Δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό, υπάρχει και η τεχνογνωσία και πλήθος παραδείγματα, πρέπει όμως να υπάρξει και η πολιτική βούληση, η τόλμη  και αυτό είναι κάτι που το ΠΑΣΟΚ απέδειξε ότι διαθέτει.
Η πορεία της Ροδόπης ήταν παρόμοια με αυτή της χώρας. Είχαμε ένα στρεβλό αναπτυξιακό μοντέλο, οι αδυναμίες του οποίου αποκαλύφτηκαν εν μία νυκτί. Πρέπει πλέον να βασιστούμε στα πλεονεκτήματα του τόπου μας και των ανθρώπων του που έχουν μάθει να δουλεύουν. Πρέπει να αναζωογονήσουμε τον πρωτογενή τομέα παραγωγής και να εκμεταλλευτούμε τον δυναμισμό της αγροτοκτηνοτροφικής μας παράδοσης. Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τους συνεταιρισμούς θα προσφέρει μια νέα βάση ανάπτυξης για την περιοχή οδηγώντας σε καλύτερη, ποιοτικότερη παραγωγή και μεταποίηση προϊόντων. Πεποίθησή μου είναι ότι οι νέες και κυρίως οι βιολογικές καλλιέργειες είναι το μέλλον και τις υποστηρίζω ανεπιφύλακτα όπως και η συμβολαιακή γεωργία και η σύνδεσή της με ντόπιες βιομηχανικές επιχειρήσεις. Πιστεύω στη συνέχιση των αναδασμών, στην ολοκλήρωση φραγμάτων, στην προώθηση της γεωθερμίας για θέρμανση, θέμα που ήδη προωθεί η Κυβέρνηση.
Πρέπει να εκμεταλλευτούμε την βιομηχανική μας παράδοση. Διαθέτουμε εκπαιδευμένο και άριστο εργατικό δυναμικό στης Περιφέρεια. Στο βαθμό που θα κατορθώσουμε να συνδέσουμε)  με τη βιομηχανία την εξαιρετική γεωγραφική μας θέση και τις μεταφορικές μας υποδομές (όπως ο κάθετος άξονας με τη Βουλγαρία) και τα κίνητρα που θα προέρχονται είτε από αναπτυξιακό νόμο είτε από την καλή εφαρμογή ειδικών ζωνών οικονομικής δραστηριότητας, πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Οδηγός μας για το μέλλον οι έως τώρα αποφάσεις της Πολιτείας όπως η πρόνοια για παράταση των εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου για τα δάνεια επιχειρήσεων της Περιφέρειας, ο αναπτυξιακός νόμος και οι συνεχείς βελτιώσεις του, η σύνδεση ΒΙΠΕ – Κομοτηνής και Εγνατίας που εντάσσεται στο ΕΣΠΑ και η άδεια διεύρυνσης των προϊόντων των ντόπιων επιχειρήσεων εμφιαλώσεως, αποδεικνύουν το έμπρακτο ενδιαφέρον μας για να υποστηρίξουμε και στο μέλλον την υγιή επιχειρηματική δραστηριότητα.
Έχουμε δυνατότητες ανάπτυξης του τουρισμού της περιοχής χάρη στη γεωγραφική μας θέση, τις καλές αν και υπολειτουργούσες υποδομές μας, τα αξιοθέατά μας, τις παραδόσεις του τόπου μας, τους διαφορετικούς πολιτισμούς που συνυπάρχουν στη Θράκη και το φυσικό μας περιβάλλον. Τα περιθώρια ανάπτυξης του τομέα αυτού είναι πολλά και είμαι πολύ αισιόδοξος. Τα μέτρα υποστήριξης του τουρισμού είναι εκείνα που προβάλλουν σωστά τα πλεονεκτήματά μας και καθιστούν ελκυστική την περιοχή. Ήδη πρότεινα στο Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Τουρισμού την ίδρυση VISA centers και την Περιφέρειά μας, μια νέα υπηρεσία που πρόκειται να διευκολύνει κυρίως την έκδοση τουριστικής βίζας, από τους Τούρκους γείτονές μας, για να ξεπεράσουμε τη δέσμευσή μας από τη συνθήκη Σέγκεν. Το δοκιμάσαμε με τη Ρωσία και ήδη έχουμε πολύ καλό αποτέλεσμα. Επίσης για την ανάπτυξη αξιοθέατων διότι πολλά από τα μνημεία μας και γενικότερα περιοχές ειδικού ενδιαφέροντος, δεν έχουν τύχει παρεμβάσεων που να τα καθιστούν τουριστικά εκμεταλλεύσιμα.
Έχουμε ένα σπουδαίο Πανεπιστήμιο που οφείλουμε να αναπτυξουμε.  Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το ΤΕΙ Καβάλας, με καλή λειτουργία του νέου νόμου για τα ΑΕΙ,  θα απεγκλωβίσει τις δυνάμεις της δημιουργίας, της έρευνας και της παραγωγής καλών επιστημόνων. Υποστηρίζω σθεναρά τη διεθνοποίησή τους για να έρθει από το εξωτερικό νέο φοιτητικό ρεύμα που θα τονώσει πολλαπλώς την τοπική οικονομία και θα συμβάλλω μαζί με τα τμήματά τους στην κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων που να τα καθιστούν ελκυστικά. Δυνάμεις ακαδημαϊκές από την Τουρκία και τις Βαλκανικές χώρες μπορούν αν δώσουν νέα πνοή στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Anzilikca: Ποια είναι η γνώμη σας για την δημιουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης στη περιοχή;
Γ. Πεταλωτής: Αν μελετηθεί, χωροθετηθεί και θεσπιστεί σωστά δεν έχω κανένα λόγο να είμαι αρνητικός. Με ενδιαφέρει να μην ασκείται αθέμιτος εργασιακός και επιχειρηματικός ανταγωνισμός και αντί να ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις, τελικά αποτύχουν. Δεν έχουμε την πολυτέλεια αποτυχιών. Δεν έχουμε την πολυτέλεια πειραματισμών. Και κυρίως να αναπτύξουμε πρώτα τα πολλά πλεονεκτήματα της περιοχής μας.

Anzilikca: Στην περιοχή η καπνοκαλλιέργεια καταλαμβάνει σημαντική θέση και όπως  ξέρετε οι επιδοτήσεις της Ε.Ε. θα μειωθούν δραστικά μετά από το 2013. Πρόσφατα ξεκίνησε και η διαδικασία της πρόωρης συνταξιοδότησης των καπνοπαραγωγών. Υπάρχει μέλλον για την καπνοκαλλιέργεια;
Γ. Πεταλωτής: Υπάρχει μέλλον αφού υπάρχει διεθνής ζήτηση. Μόνο που οι επιτυχίες θα έρθουν μετά από συστηματική, επιχειρηματικού τύπου, προσπάθεια και όχι με τις εύκολες επιδοτήσεις. Με όρους ποιότητας και καινοτόμου μάρκετινγκ. Με όρους διασύνδεσης με τις αγορές σε ρεαλιστικές βάσεις. Κάτι που όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν έγινε, οφείλουμε να το συζητήσουμε και να το υλοποιήσουμε άμεσα.

Anzilikca: Τι πρέπει να γίνει για την αύξηση του τουρισμού στην περιοχή;
Γ. Πεταλωτής: Σας ανέφερα προηγουμένως την πρωτοβουλία μου για την ίδρυση των Visa centers. Αν όμως πραγματικά θέλουμε να αναπτύξουμε τον τουρισμό στην περιοχής μας πρέπει να βρούμε τρόπους και πρακτικές καλής προώθησης του τουριστικού προϊόντος που έχουμε, αλλά ταυτόχρονα και συστηματική προσπάθεια αναβάθμισής του. Οφείλουμε να δώσουμε μεγάλη προσοχή στην τουριστική εκπαίδευση και στην κατανόηση βασικών στοιχείων τουριστικής ανάπτυξης από κάθε κάτοικο της περιοχής μας. Είμαστε τόπος φιλόξενος με ζεστούς και πρόθυμους ανθρώπους και πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτό το πλεονέκτημα.

Anzilikca: Ποιο μήνυμα θέλετε να δώσετε στους κατοίκους της Θράκης;
Γ. Πεταλωτής: Ο Γιώργος Παπανδρέου με τίμησε με την εμπιστοσύνη του και μου ανέθεσε κρίσιμες θέσεις αυτά τα χρόνια. Στο δικό μου πρόσωπο, εμπιστεύτηκε τη Θράκη και τους Θρακιώτες πολίτες, τίμησε την περιοχή μας. Εγώ θέλω να στείλω στους συμπολίτες μου ένα μήνυμα αισιοδοξίας, ελπίδας και δημιουργικότητας. Υπάρχει οργή, υπάρχει δικαιολογημένος θυμός και απογοήτευση, στην κάλπη όμως καλούμαστε, εμείς οι πολίτες να σκεφτούμε. Θα βαδίσουμε σε ένα δρόμο δύσβατο μεν αλλά χαρτογραφημένο, ευρωπαϊκό και ασφαλή ή θα πορευτούμε με όρους παρελθόντος, διάλυσης και εθνικής απομόνωσης; Εδώ και δυόμισι χρόνια πετύχαμε την επιβίωσή μας. Στις ερχόμενες εκλογές διεκδικούμε την συνέχιση των προσπαθειών μας, διασφαλίζουμε πλέον την ζωή μας, όχι απλά την επιβίωσή μας. Ενωμένοι όλοι μαζί, με περιφερειακή συνείδηση, με συναίσθηση των κρίσιμων στιγμών και με μεγάλες απαιτήσεις από τους πολιτικούς, η ακριτική μας Περιφέρεια μπορεί να ξεπεράσει κάθε προσδοκία να αποτελέσει το καλύτερο παράδειγμα οικονομικής επιτυχίας και ποιότητας ζωής. Οι εκλογές που έρχονται δεν πρέπει να είναι το τέλος του πολιτικού συστήματος, αλλά να είναι μια νέα αρχή για τον τόπο. Είναι μια ευκαιρία  συνεργασίας και υπερπροσπάθειας για το μέλλον. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της Θράκης είναι οι κάτοικοί της και αυτό πρέπει να το αξιοποιήσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου