«Πάντα εκκαλύπτων ο χρόνος εις το φως άγει» / «Ο χρόνος αποκαλύπτει τα πάντα και τα φέρνει στο φως» - Σοφοκλής, 496-406 π.Χ.

19/4/12

Ε. Στυλιανίδης: «Να αποκτήσει ξανά η Ροδόπη παρουσία εκεί που θα διαμορφώνεται το γίγνεσθαι της Ελλάδας»

Την ψήφο των πολιτών της Ροδόπης με στόχο την «επιστροφή της στο μέλλον», ζήτησε ο γραμματέας προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας και υποψήφιος βουλευτής Ευριπίδης Στυλιανίδης, κατά την εναρκτήρια της προεκλογικής του εκστρατείας συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.


«Έδωσα τον καλύτερο εαυτό μου για τη Ροδόπη»
«Αυτό το οποίο με συνδέει ευθέως με την πολιτική διαδικασία, είναι η αίσθηση χρέους προς αυτόν τον τόπο και τους ανθρώπους του»...
...τόνισε ο κ. Στυλιανίδης, και επισήμανε πως το «διαβατήριο αξιοπιστίας» που έχει τη δυνατότητα αυτή τη στιγμή να καταθέσει ενώπιον την τοπικής κοινωνίας, είναι η προηγούμενη διαδρομή του ως κοινοβουλευτικού και ως ασκούντος χρέη κυβερνητικού στελέχους από τρία υπουργεία. «Όταν μου δόθηκε η εμπιστοσύνη από τους συμπολίτες μου, έδωσα τον καλύτερό μου εαυτό για να μπορέσω να βοηθήσω τον τόπο να πάει μπροστά», τόνισε ταυτόχρονα, και συμπλήρωσε: «Αυτό το μέτρησα με συγκεκριμένα έργα. Τα τελευταία δυόμισι χρόνια δυστυχώς δεν έχουμε δει ούτε ένα έργο στο νομό Ροδόπης να ολοκληρώνεται έξω από απευθείας αναθέσεις μελετών. Εγώ θα ευχόμουν όλοι να αγωνίζονται με τον ίδιο τρόπο και να συγκρίνονται με τον ίδιο τρόπο. Δηλαδή μέσα από τα αποτελέσματα της δουλειάς τους. Η αποτελεσματικότητα που επέδειξα τότε είναι και το σημερινό μου επιχείρημα, είναι η απάντησή μου και είναι αυτό που θα επιδείξω κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στους συμπολίτες μου».

«Είμαι έτοιμος να ξαναπιάσω το τιμόνι της περιοχής»
Θέτοντας εαυτόν στην κρίση των πολιτών, και τους τελευταίους προ της σημαντικότητας των εκλογών, σημείωσε με νόημα: «Εάν οι συμπολίτες μου θέλουν να έχουν στο τιμόνι της περιοχής έναν εκπρόσωπο ο οποίος έχει δοκιμαστεί και έχει βαθμολογηθεί, αν θέλουν να αξιοποιήσουν την εμπειρία, την προσβασιμότητα, τη δύναμη ισχύος της φωνής και των επιχειρημάτων μου όπως αυτά έχουν μετρηθεί στο αθηναϊκό κέντρο ή στο εξωτερικό, τότε εγώ είμαι στη διάθεσή τους. Είμαι έτοιμος να ξαναμπώ στη μάχη, να παλέψω για την αντιμετώπιση της κρίσης, να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό για να βοηθήσω τους συμπατριώτες μου να επιβιώσουν και να ξαναχαμογελάσουν, να καταστήσουμε τη Ροδόπη πραγματικά πρωταγωνίστρια, να ξαναφέρουμε τη Ροδόπη στο μέλλον. Αυτό είναι και το κεντρικό μου μήνυμα, «επιστροφή στο μέλλον». Επιστροφή στο μέλλον για μας, επιστροφή στο μέλλον για την ιδιαίτερή μας πατρίδα τη Ροδόπη, επιστροφή στο μέλλον για τη μεγάλη μας πατρίδα την Ελλάδα. Έχουμε χρέος να το κάνουμε και θα το κάνουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Κανείς δεν θα γυρίσει να δει αυτόν τον τόπο αν εμείς οι ίδιοι δεν φροντίσουμε γι’ αυτόν. Αν θέλουμε λοιπόν την επόμενη μέρα να έχουμε παρουσία εκεί που θα διαμορφώνεται το γίγνεσθαι της Ελλάδας, εάν θέλουμε να έχουμε ανθρώπους που θα μιλούν για τα συμφέροντα της περιοχής μας χωρίς να φοβούνται και που ο λόγος τους θα ακούγεται, αν θέλουμε να μην είμαστε εμείς τα εξιλαστήρια θύματα αυτής της κρίσης αλλά να ψάξουμε να βρούμε λύσεις και τρόπους για να στηρίξουμε τους ανθρώπους μας και να ξαναφέρουμε την πραγματική ανάπτυξη στην περιοχή, τότε θα πρέπει να προβληματιστούμε και να δούμε ποιοι όταν είχαν τη δυνατότητα φρόντισαν τον τόπο, ποιοι παρήγαγαν έργο, ποιοι μέτρησαν αποτελέσματα, ποιοι στήριξαν την τοπική οικονομία».


«Αφιλόξενο πολιτικό κατεστημένο»
Δεν παρέλειψε δε, να μιλήσει και για δυσκολίες και εμπόδια που συνάντησε: «Δεν ήταν εύκολη για μένα αυτή η διαδρομή όλα αυτά τα χρόνια που είμαι στο κοινοβούλιο. Δεν με απεδέχθη ποτέ με ανοιχτές τις πόρτες το πολιτικό κατεστημένο. Έφαγα λάσπη, έφαγα βρωμιά, υπήρξαν πισώπλατα μαχαιρώματα, ακόμα και συντροφικά, Τα αντιμετώπισα όλα αυτά όμως και βγαίνω με το κεφάλι ψηλά και μπορώ να περπατώ στην αγορά και στα χωριά χωρίς πρόβλημα, πρώτον διότι ποτέ, ούτε εγώ ούτε οι συνεργάτες μου είπαμε ψέματα στους συμπολίτες μας, δεύτερον, διότι όλοι είδαν ότι με τις μικρές μας δυνάμεις κάνουμε μια προσπάθεια για να φέρουμε αποτελέσματα στον τόπο, και τρίτον, διότι όταν χρειάστηκε να ιεραρχήσουμε το συμφέρον της περιοχής μας ή της πατρίδας μας πάνω από το κομματικό συμφέρον, εμείς το κάναμε πράξη. Δε βγήκαμε να υπερασπιζόμαστε παράλογα πράγματα, ούτε φυλακιστήκαμε στον κομματικό φανατισμό. Μιλήσαμε για τα συμφέροντα της περιοχής μας και συγκρουστήκαμε όποτε χρειάστηκε. Νομίζω ότι αυτό το πράγμα πρέπει τώρα να φανεί και γι’ αυτούς που εύκολα μπορεί να το ξεχνούν γιατί τώρα θέλουν να μπουν στη βουλή και να γίνουν κι αυτοί βουλευτές ή παράγοντες του τόπου, θα πρέπει να ξέρουν ότι αυτή η διαδρομή δεν είναι μια εύκολη διαδρομή. Έχει πολύ μεγάλη ευθύνη. Δεν κουβαλάς μόνο τον εαυτό σου. Κουβαλάς μια ολόκληρη κοινωνία από πίσω και χρειάζεται ορισμένες φορές να παίρνεις δύσκολες αποφάσεις της στιγμής που θα επηρεάσουν τα επόμενα χρόνια για έναν ολόκληρο λαό».

Απολογισμός
Πάντως, όπως υπογράμμισε, «προσπάθησα να κάνω ότι περνούσε από το χέρι μου για να μπορέσω να βοηθήσω τον τόπο αυτόν να ακουστεί, να δυναμώσει, να αναδειχθεί, και νομίζω ότι αυτό μετρήθηκε με έργα», και απαρίθμησε:

Απασχόληση – Θέσεις εργασίας
«Εκείνα τα πεντέμισι χρόνια της άσκησης κυβερνητικών ρόλων, δόθηκε η δυνατότητα να στηρίξουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής και να μείνουν όρθιες και οι τζίροι των μαγαζιών να τα κρατούν ζωντανά. Θυμίζω ότι η βιομηχανία μας είχε προβλήματα, αλλά απασχολούνταν πάνω από 20.000 εργάτες στη βιομηχανική περιοχή Κομοτηνής και στο βιοτεχνικό πάρκο Σαπών. Λειτουργούσαν πάνω από 70 βιομηχανίες. Σήμερα δυστυχώς, στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι φορείς, έχουν κλείσει περίπου 500 επιχειρήσεις το 2010 και άλλες 500 το 2011. Στον τομέα της βιομηχανικής απασχόλησης έχουν απομείνει όρθιες περίπου 10 βιομηχανίες και οι εργαζόμενοι από 20.000 έγιναν 1.613. Η ανεργία την περίοδο εκείνη είχε μειωθεί από το 18% που ήταν το 2003, στο 8%».

Στήριξη Δ.Π.Θ.
«Εμείς δώσαμε δύναμη στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Το καταστήσαμε τρίτο ισχυρότερο και ποιοτικότερο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, και αυξήσαμε κατά 30% περίπου τον φοιτητικό πληθυσμό σ’ όλα τα περιφερειακά πανεπιστήμια της χώρας, σε βάρος των κεντρικών πανεπιστημίων, και δώσαμε δύναμη στην περιφέρεια. Αυτή τη δύναμη τη γεύτηκε η περιοχή μας. Αυξήθηκαν οι φοιτητές, ενδυναμώθηκε ο ρόλος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, τονώθηκε η οικοδομή, νοικιάστηκαν τα ανοίκιαστα σπίτια, κινήθηκε η αγορά, η περιοχή διαφημίστηκε τουριστικά και πολιτιστικά, όλοι αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι σπούδασαν εδώ έφυγαν με τις καλύτερες αναμνήσεις και έγιναν κήρυκες της ομορφιάς και των δυνατοτήτων της Θράκης και της Ροδόπης. Δυστυχώς φέτος είναι η πρώτη χρονιά που μειώνονται οι φοιτητές. Ξεκίνησε από πέρυσι αυτό και δυστυχώς συνεχίζεται, και βεβαίως καθηλώθηκαν και οι επιδοτήσεις του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, οδηγώντας το κι αυτό σε αποδυνάμωση».

Αγροτικά
«Τα προηγούμενα χρόνια, όταν εμείς είχαμε την ευθύνη, το αγροτικό εισόδημα ενισχύονταν συνεχώς. Οι αποζημιώσεις έρχονταν ταχύτατα, όπως και οι επιδοτήσεις, και σημαντικά έργα υδροοικονομίας προχώρησαν στην περιοχή. Φράγματα ή ταμιευτήρες, είχαν μια πορεία υλοποίησης σημαντική. Τα πράγματα στην πορεία, μετά το 2009, άλλαξαν σημαντικά».

Τουρισμός
«Επίσης για πρώτη φορά, πριν το 2009, η Ροδόπη μπήκε στον τουριστικό χάρτη της χώρας. Διαφημίστηκε σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό. Οι επισκέψεις στην περιοχή μας είχαν αυξηθεί κατακόρυφα. Κοινωνικός τουρισμός μερικές δεκάδες χιλιάδες, μαθητικός τουρισμός εξαιτίας του κέντρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στον Ίασμο, μερικές χιλιάδες μαθητές απ’ όλη την Ελλάδα σε ένα μικρό χωριό της περιοχής μας τόνωσαν την τοπική κοινωνία και διαφήμισαν τις πραγματικές δυνατότητες της περιοχής, φοιτητικός τουρισμός, δηλαδή τα παιδιά και οι γονείς τους, διερχόμενος τουρισμός, διότι υπήρξε συμφωνία με τους μεγάλους tour operators οι διανυκτερεύσεις των Ελλήνων τουριστών που πάνε προς την Πόλη να γίνονται στη Ροδόπη και όχι στη Ραιδεστό, κι αυτό τόνωσε το τοπικό εισόδημα, και βεβαίως και εναλλακτικός τουρισμός με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησης και της παράκτιας ζώνης το οποίο δεν ξεκίνησε δυστυχώς να υλοποιείται μετά το 2009 παρότι είχαν διασφαλιστεί κάποιες χρηματοδοτήσεις, θυμίζω γύρω στα 2,5 εκατομμύρια για το κάμπινγκ Φαναρίου, με ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης των ακινήτων, και βεβαίως και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και για τον ορεινό όγκο με αξιοποίηση πλήρως των δυνατοτήτων  του ορειβατικού και του εναλλακτικού τουρισμού».

Έργα πολιτισμού, παιδείας, αθλητισμού, υποδομών
«Σημαντικά έργα τα οποία είχαν ξεκινήσει, πάγωσαν. Κάποια άλλα αναβλήθηκαν και κάποια άλλα ακυρώθηκαν. Ολοκληρώθηκε ότι προλάβαμε να ολοκληρώσουμε. Θυμίζω την ανασκαφή και ανάπλαση του αρχαίου θεάτρου με τις εξαιρετικές εκδηλώσεις που γινόντουσαν επί δυο χρόνια με το Φεστιβάλ της Μαρώνειας, θυμίζω το Μέγαρο Μουσικής, που είμαστε η τρίτη πόλη στην Ελλάδα μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη που απέκτησε μια τέτοια εγκατάσταση που θα μπορούσε να τονώσει την πολιτιστική κίνηση και το οποίο τώρα δεν το διαχειριζόμαστε θετικά όπως θα έπρεπε να το διαχειριστούμε, θυμίζω τον Κάθετο άξονα που έμεινε εκεί που τον αφήσαμε, που χρηματοδοτήσαμε και έπρεπε να έχει παραδοθεί τέλος Φεβρουαρίου του 2010 και δυστυχώς παραμένει ακόμα ανολοκλήρωτος από αστοχίες και λάθη που έγιναν, θυμίζω τις εργατικές κατοικίες που δεν παραδόθηκαν ακόμα αν και έχουν ολοκληρωθεί, και στον Ίασμο που δεν προλάβανε να ξεκινήσουν ούτε ξεκίνησαν. Θυμίζω τα 82 εκατομμύρια για σχολειά της πόλης και τα μειονοτικά και τα δημόσια σχολεία, τα οποία όσα απορροφήθηκαν έγιναν έργο. Από το 2009 και μετά όλες οι απορροφήσεις παγώσαν, κι αυτό ήταν άδικο για την περιοχή. Ήταν να γίνει εδώ η Διαβαλκανική βιβλιοθήκη, πάγωσε, παρότι υπήρχε εγκεκριμένη θα έλεγα και η κατασκευή της και η μελέτη της, στο πρόσφατο βιβλίο που κυκλοφόρησα με τον τίτλο «Όλα είναι θέμα παιδείας» μπορείτε να δείτε τη μελέτη ολοκληρωμένη σε τρισδιάστατα σχέδια και είχε εγκριθεί και από το Εθνικό Συμβούλιο Βιβλιοθηκών. Πάγωσε το Campus, πάγωσε η αναστήλωση της Τσανακλείου, πάγωσαν μια σειρά από έργα που ήταν να γίνουν για της εκπαιδευτικές υποδομές, πάγωσε η ολοκλήρωση του Πανθρακικού Σταδίου. Εμείς είχαμε τελειώσει το Δημοτικό Στάδιο. Πάγωσε ουσιαστικά μια πολιτική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με πρόσθετη ρευστότητα στην περιοχή από προσέλκυση κόσμου και φοιτητών, πάγωσαν οι χρηματοδοτήσεις του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, μεταφέρθηκαν κονδύλια που είχαν εγκριθεί για το Αεραθλητικό κέντρο της Αιγείρου, μεταφέρθηκαν στην Αρκαδία, μεταφέρθηκαν κονδύλια που είχαν εγκριθεί μετά από την ένταξη του φράγματος του Ιάσμου σε μικροφράγματα της Κορίνθου ή της Κρήτης. Ουσιαστικά η περιοχή έχασε σημαντικές ευκαιρίες».

«Δεν είμαστε όλοι το ίδιο»
Ο κ. Στυλιανίδης αποδέχτηκε ότι η κρίση επηρέασε αρνητικά τις χρηματοδοτήσεις, όμως όπως υπογράμμισε, «δυστυχώς υπάρχουν έργα τα οποία δεν έγιναν, όχι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αλλά από την αδιαφορία, την προχειρότητα, και ίσως και την αμέλεια των κυβερνώντων. Πιστεύω ότι αυτοί που είχαν την ευθύνη αυτά τα δυόμισι χρόνια θα πρέπει να λογοδοτήσουν γι’ αυτό. Δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Σε όλους μας δόθηκε η ευκαιρία να ασκήσουμε μιας μορφής επιρροή, μιας μορφής εξουσία. Κάποιοι αξιοποίησαν αυτή την ευκαιρία προς όφελος της περιοχής τους και προς όφελος των κατοίκων οι οποίοι μας εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους. Κάποιοι όχι. Νομίζω ότι τώρα ήρθε η ώρα της κρίσης. Ο καθένας μας θα πρέπει να κριθεί από το πρόσωπο που έδειξε στην πράξη. Απέναντι στους συνανθρώπους του, τους συμπολίτες του, στην ιδιαίτερή του πατρίδα».


Πέντε προγραμματικές θέσεις αιχμής
Ο γραμματέας προγράμματος της ΝΔ, κατέθεσε και πέντε προτάσεις για το νομό Ροδόπης. «Κάποιες είναι άμεσης παρέμβασης, και θα έλεγα μηδενικού δημοσιονομικού κόστους, και κάποιες ενδεχομένως χρειάζονται έναν πιο επιμελή αναπτυξιακό σχεδιασμό και μια επιμονή όσον αφορά την εκτέλεση των πολιτικών», διευκρίνισε, και εξήγησε:

1. Άμεση ενίσχυση του Δ.Π.Θ.
«Δοκιμασμένη συνταγή την οποία τη βιώσαμε. Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο αποτελεί όχι μόνο την πνευματική θωράκιση της περιοχής μας, αλλά με την αύξηση των φοιτητών του μπορεί να συμβάλλει στη δημογραφική τόνωση, στην οικιστική ανάπτυξη με την ανοικοδόμηση της περιοχής και στην οικονομική ανάπτυξη με την τόνωση της εμπορικής αγοράς. Επειδή η χώρα έχει περιορισμένες δυνατότητες για να εισάγει νέους φοιτητές στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, μια μάχη που πιστεύω ότι πρέπει να δώσουμε όλοι μαζί, με τους τοπικούς φορείς, είναι στον υφιστάμενο αριθμό εισακτέων να διεκδικήσουμε ο αριθμός φοιτητών στα μεγάλα αστικά κέντρα να μειωθεί, προς όφελος της περιφέρειας και δει προς όφελος της ακριτικής μας περιφέρειας. Γιατί και για έναν γονιό που ζει στην Κρήτη με τα παιδιά του και τα στέλνει να σπουδάσουν, πιο φθηνά βγαίνει να σπουδάσουν στην Κομοτηνή, παρά να σπουδάσουν στη Θεσσαλονίκη ή στην Αθήνα. Είναι απολύτως λογικό, είναι μια διοικητική απόφαση την οποία μπορούμε να διεκδικήσουμε όλοι μαζί, μαζί με παράλληλη χρηματοδότηση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου και είναι κάτι το οποίο θα έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για την περιοχή. Το έζησε η Ροδόπη δυο χρόνια με τις δικές μου αποφάσεις, καθυστερήσαμε δυο χρόνια την οικονομική κρίση εξαιτίας της τόνωσης που περιήλθε μέσα από την ενίσχυση του Δημοκριτείου».

2. Αύξηση του τουρισμού
«Αφού δεν μπορούμε να αυξήσουμε την καταναλωτική δύναμη του υφιστάμενου πληθυσμού, να αυξήσουμε τους καταναλωτές. Αυτό πώς μπορεί να γίνει; Με επιθετική και συντονισμένη τουριστική προβολή, όπως είχε ξεκινήσει παλιά, με άμεση ολοκλήρωση του κάθετου άξονα για να μπορέσουμε να κατεβάσουμε δυο εκατομμύρια ευρωπαίους πολίτες το καλοκαίρι και το χειμώνα στην περιοχή μας και βεβαίως με διευκόλυνση της διαδικασίας της βίζας από την Τουρκία, διότι στα σύνορά μας υπάρχουν πάνω από 17 εκατομμύρια καταναλωτές, εμείς πηγαίνουμε εκεί, αφήνουμε τα λεφτά μας, πρέπει να τους επιτρέψουμε και να τους διευκολύνουμε και αυτοί να έρθουν μέσα να αφήσουν τα λεφτά τους και να διευκολυνθεί η τοπική κοινωνία από αυτό. Και βεβαίως με επιθετικές κινήσεις διμερών τουριστικών συνεργασιών, όπως π.χ. με τη Ρωσία, κάτι το οποίο είχαμε επιδιώξει παλαιότερα και τώρα φαίνεται ότι θα ξεκινήσει από το Μάιο και μετά. Έτσι θα αυξηθεί το καταναλωτικό κοινό της περιοχής, έτσι νομίζω ότι θα μπορέσουν να κρατηθούν μια σειρά από επαγγέλματα που βασίζονται σ’ αυτό».

3. Δημιουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης
«Μια πιο μεσοπρόθεσμη πολιτική είναι η πρότασή μας για ειδική οικονομική ζώνη. Μια ειδική οικονομική ζώνη, όμως που δε θα ακουμπάει πουθενά τα εργασιακά δικαιώματα γιατί ακούστηκε κι αυτό από κάποιους που πήγαν να συκοφαντήσουν αυτή την προσπάθεια, ώστε να μην ευνοηθεί η ακριτική περιφέρεια, και να ευνοηθούν πάλι τα μεγάλα αστικά κέντρα. Η ειδική οικονομική ζώνη με απόλυτο σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα, μπορεί να είναι ελκυστική εφόσον πάρει την έγκριση της Κομισιόν, διότι θα παρέχει σταθερό και χαμηλό φορολογικό συντελεστή, χρηματοοικονομικές διευκολύνσεις από συμπράξεις χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων ελληνικών και ευρωπαϊκών, και βεβαίως ταχείες αδειοδοτήσεις από τη διοίκηση της ειδικής οικονομικής ζώνης παρακάμπτοντας με μια διαδικασία fast truck όλη τη γραφειοκρατία που πολλές φορές ταυτίζεται και με τη διαφθορά που κανείς όταν έρχεται να επενδύσει στην Ελλάδα συναντά στο αθηναϊκό κέντρο. Στα υπουργεία. Εδώ θα γίνεται καθετοποιημένα η αδειοδότηση και η εξέταση όλων των όρων για μια καινούργια επένδυση η οποία θα φέρει και θέσεις εργασίας και βεβαίως οι επιχειρήσεις που θα έρθουν ελληνικές ή ξένες, θα πρέπει να στοχεύουν όχι στην ελληνική εσωτερική αγορά, αλλά στις γειτονικές μεγάλες αγορές, δηλαδή να αναπτύσσονται εξαγωγικά».

4. Επένδυση στον πρωτογενή τομέα
«Σε αυτή την κατεύθυνση έχω κάνει ήδη επαφές και με τους γερμανούς συναδέλφους, με τους επιτελείς της γερμανικής κυβέρνησης που ασχολούνται σήμερα με το πρόβλημα της Ελλάδας, και με τους αντίστοιχους της γαλλικής κυβέρνησης για την ανάπτυξη της γεωθερμίας στην περιοχή, και βεβαίως την ανάπτυξη μικρών υδροοικονομικών έργων υδροοικονομίας που μπορούν να πολλαπλασιάσουν τα οφέλη του πρωτογενούς τομέα, τα έσοδα δηλαδή των αγροτών μας, μέσα από διαδικασίες συμβολαιακής γεωργίας. Πριν από λίγες μέρες είχαμε δυο τέτοια μοντέλα τα οποία συζητήθηκαν και στη βουλή. Το ένα είναι η υπόθεση συμβολαιακής γεωργίας για τσάι του βουνού και το δεύτερο είναι η συμβολαιακή γεωργία για το βιοκαύσιμο. Εάν λοιπόν πάμε σε τέτοιου είδους καλλιέργειες, οι οποίες δίνουν στους αγρότες προκαθορισμένες εμπορικές τιμές και ελέγχεται με αυτό τον τρόπο και η ποιότητα της παραγωγής τους, έχουμε οικονομία κλίμακος όσον αφορά την παραγωγή, έχουμε σίγουρη προώθηση του προϊόντος, έχουμε ποιοτικό προϊόν και έχουμε προϊόν με όνομα προέλευσης το οποίο αναδεικνύει και την περιοχή μας ως μια γόνιμη παραγωγική περιοχή ολοκλήρου της Ευρώπης. Επομένως ο πρωτογενής τομέας μπορεί να αναπτυχθεί με την ανάπτυξη της γεωθερμίας και την εξαγωγή οπωροκηπευτικών ή άλλων ειδών στις γειτονικές αγορές της Ευρώπης, της Ρωσίας και της Τουρκίας και βεβαίως η συμβολαιακή γεωργία με τα έργα υδροοικονομίας που μπορούν να πολλαπλασιάσουν τα οφέλη της περιοχής».

5. Κοινωνική προστασία
«Θα πρέπει να αναπτύξουμε μια σειρά από επιθετικές κοινωνικές πολιτικές προστασίας, όχι μόνο των ειδικών πληθυσμιακών ομάδων, όπως είναι η μειονότητα, οι παλιννοστούντες ομογενείς, οι ρομά κ.λπ. αλλά και του συνόλου του πληθυσμού το οποίο δοκιμάζεται οικονομικά. Υπάρχουν τέτοιου είδους πολιτικές, τις έχουμε εισηγηθεί και στο κεντρικό μας πρόγραμμα. Όπως γνωρίζετε εγώ ήμουν ο συντονιστής όλων των εργασιών για την προετοιμασία του κυβερνητικού προγράμματος. Προχθές είχα ανακοινώσει στα ΜΜΕ τα Αθηναϊκά μια τέτοια πολιτική για τη δικαστική περαίωση των φορολογικών υποθέσεων. Υπάρχουν περίπου 170.000 εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις που θα μπορούσαν με έναν συμβιβασμό να αποφέρου άμεσα έσοδα στο κράτος, λύτρωση του ιδιωτικού τομέα από μια δεκαετή ταλαιπωρία στα δικαστήρια, και βεβαίως αποφόρτιση της δικαιοσύνης. Αυτή είναι μια πρόταση. Υπάρχουν πάρα πολλές τέτοιες προτάσεις οι οποίες έχουν κατατεθεί στο πρόγραμμά μας. πιστεύω ότι έχουμε χρέος όμως να αναπτύξουμε και τοπικά πολιτικές που θα στηρίξουν τις κοινωνικές ομάδες εκείνες που πραγματικά δοκιμάζονται από την κρίση».

«Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε αυτούς
που μας έλεγαν “λεφτά υπάρχουν”»
Παράλληλα, ο κ. Στυλιανίδης, αναφερόμενος στις προσεχείς εκλογές, σημείωσε πως το αποτέλεσμά τους θα καθορίσει το μέλλον της χώρας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Βρισκόμαστε ενώπιον μιας πολύ δύσκολης εκλογικής μάχης η οποία πιστεύω θα προσδιορίσει την πορεία του τόπου αλλά και της πατρίδος για τις επόμενες δεκαετίες. Μια μάχη η οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ψυχραιμία από τις πολιτικές δυνάμεις οι οποίες έχουν χρέος να λάβουν υπ’ όψιν την κοινωνική πραγματικότητα όπως έχει διαμορφωθεί. Είμαι βέβαιος φίλες και φίλοι, ότι δεν υπάρχει σήμερα οικογένεια η οποία να μην υποφέρει. Βεβαίως κυρίως έχουν πληγεί τα μεσαία και φτωχά εισοδήματα, από τις εξελίξεις των τελευταίων δυόμισι ετών, αλλά έχει διαμορφωθεί και μια νέα τάξη εξαθλιωμένων Ελλήνων οι οποίοι κινούνται κάτω από τα όρια της φτώχειας. Επίσης έχει εφευρεθεί μια νέα κοινωνική ομάδα, οι «φτωχοί εργαζόμενοι». Αυτοί δηλαδή που παρότι εργάζονται, τα έσοδά τους δεν τους επαρκούν για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις του μήνα. Θεωρώ επίσης ότι μεγάλο πλήγμα αυτή τη στιγμή της κοινωνίας μας είναι το γεγονός ότι χιλιάδες νέοι, υπολογίζεται ότι πάνω από 130.000 είναι αυτοί, και κυρίως νέοι πτυχιούχοι, το τελευταίο διάστημα, τα δυο δυόμισι χρόνια, έχουν φύγει στο εξωτερικό αναζητώντας μια καλύτερη μοίρα. Η Ελλάδα αιμορραγεί και η Ελλάδα βέβαια βρίσκεται ενώπιον μιας δύσκολη απόφασης η οποί θα προσδιορίσει τη μοίρα της. Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε αυτούς που μας έλεγαν «λεφτά υπάρχουν», για να κάνουν τα εντελώς αντίθετα την επόμενη μέρα. Ούτε βέβαια μπορούμε να χάσουμε την ευκαιρία να δώσουμε στον τόπο κυβέρνηση ψηφίζοντας μικρά κόμματα τα οποία ουσιαστικά χρησιμοποιούν ως επιχείρημα τη δυσαρέσκεια του κόσμου, αλλά δεν αντιπροτείνουν λύσεις. Εκτιμώ ότι ο τόπος την επόμενη μέρα πρέπει να έχει κυβέρνηση. Πρώτον για να μη χαθούν οι θυσίες που έκαναν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες το προηγούμενο διάστημα. Δεύτερον, για να παρθούν οι απαιτούμενες αποφάσεις ώστε να βγούμε από την κατάσταση του μνημονίου και την ύφεση την οποία βιώνουμε, όσο το δυνατόν γρηγορότερα». 

1 σχόλιο: