«Πάντα εκκαλύπτων ο χρόνος εις το φως άγει» / «Ο χρόνος αποκαλύπτει τα πάντα και τα φέρνει στο φως» - Σοφοκλής, 496-406 π.Χ.

13/4/12

Γ. Πεταλωτής: «Το ΠΑΣΟΚ μπορεί»


Συνέντευξη στο «Ράδιο 9» και στους δημοσιογράφους Δ. Σταυρόπουλο και Δ. Βερύκιο, έδωσε ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πως «έχουμε υποχρέωση απέναντι στον ελληνικό λαό να είμαστε σοβαροί και να λέμε αλήθειες, κάτι που δεν βλέπω από την πλευρά της ΝΔ και δυστυχώς και από τα λεγόμενα αριστερά κόμματα». Παράλληλα, εκτίμησε πως «τα δύσκολα είναι μπροστά μας» κα πως «το ΠΑΣΟΚ έχει τις δυνάμεις που μπορούν να ανταποκριθούν στην επόμενη μέρα», ενώ επισήμανε ότι από τους ψηφοφόρους στις εκλογές «θα πρέπει να επιλεγούν πολιτικοί που θα εφαρμόσουν πολιτικές σοβαρότητας και σταθερότητας».

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Πεταλωτή έχει ως εξής:


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όταν ήσασταν Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και υπερασπιζόσασταν τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης, είχατε ποτέ ενοχές με τον εαυτό σας; Αν έπρεπε να λέτε αυτά που λέγατε, υπερασπιζόμενος το μνημόνιο; 

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είμαι πλήρως πεπεισμένος ότι τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν τις υπαγόρευσε μια σκληρή πραγματικότητα. Τα πράγματα τότε ήταν διαφορετικά από ότι είναι σήμερα. Τότε προσπαθούσαμε να διερευνήσουμε μια πραγματικότητα, ένα πολύ πιο θολό τοπίο από ότι σήμερα. Πίστευα σε αυτά που έλεγα, γιατί πίστευα ότι αυτοί που καλούνταν να εφαρμόσουν μια συγκεκριμένη πολιτική ήθελαν να είναι αποτελεσματική. Εκ των υστέρων, οφείλω να σας πω ότι επεξεργάζομαι την κάθε μέρα που πέρασε για να δω κυρίως τι δεν πήγε καλά, τι δεν πράξαμε σωστά, αλλά και τι σωστό πράξαμε. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε λίγες μέρες θα πάτε στην ιδιαίτερη πατρίδα σας, θα κοιτάξετε τους ψηφοφόρους σας στα μάτια και θα ζητήσετε να ψηφίσουν εσάς και το κόμμα σας. Με ποιο σύνθημα θα πάτε; Με το “μαζί τα φάγαμε”, με το “όλοι φταίμε”;

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αρχικά, σε προσωπικό επίπεδο, δεν έχω το δικαίωμα να εγκαταλείψω την προσπάθεια, τώρα στα δύσκολα. Από κει και πέρα, περιθώριο για “ταξίματα” στον κόσμο, δεν υπάρχει. Και μιλάμε για ένα κόσμο ο οποίος είναι ήδη συγχυσμένος αλλά και ώριμος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ανθρώπινα αυτά, αλλά ο κόσμος περιμένει ελπίδα, περιμένει κάποιος να του πει ότι τα χειρότερα πέρασαν ή ότι σύντομα θα περάσουν.

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Η αλήθεια όμως είναι ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Δεν έχουν περάσει, τα πάντα είναι σε αμφιβολία. Ο τόπος όμως έχει προοπτική και θα πρέπει να επιλεγούν πολιτικοί που θα εφαρμόσουν πολιτικές σοβαρότητας και σταθερότητας. Είναι στην κρίση του πολίτη να επιλέξει τους κατάλληλους, πιστεύω όμως ότι το ΠΑΣΟΚ έχει τις δυνάμεις που μπορούν να ανταποκριθούν στην επόμενη μέρα. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι Παπακωνσταντίνου και Ραγκούσης έχουν θέση σε αυτή την προσπάθεια ή πλήγωσαν το λαό, έχασαν την ευκαιρία και πρέπει να αποσυρθούν; 

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Οι Παπακωνσταντίνου και Ραγκούσης ήταν μέρος μιας συνολικής και συλλογικής πολιτικής. Έκαναν μια δουλειά υπό τρομερά αντίξοες συνθήκες, όπως την πίστευαν οι ίδιοι. Λάθη κάναμε όλοι μας, αλλά έχω θετικά να πω και για τους δύο. Δεν είναι θέμα προσώπων και οι δύο από τα πόστα τους εφάρμοζαν μια πολιτική, προϊόν συλλογικών αποφάσεων. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όσο καθόσασταν στην “ηλεκτρική καρέκλα” του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ποιοι Υπουργοί σας πλήγωσαν και ποιοι σας περιφρόνησαν;

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Δεν θα μπω σε πρόσωπα, αλλά με πλήρη ειλικρίνεια θα σας πω ότι παρά το γεγονός ότι μπήκα σε ένα πεδίο εντελώς άγνωστο για μένα, είχα πολύ καλή συνεργασία με τους συναδέλφους μου. Αυτό που μπορώ να πω εκ των υστέρων είναι πως τα προβλήματα που αντιμετώπιζα είχαν να κάνουν με τις μεταξύ Υπουργών διαφορετικές σκέψεις και πολιτικές, όπου εγώ είχα την υποχρέωση - επικοινωνιακά τουλάχιστον - να δείξω πως δεν υφίστανται αυτές οι διαφορές. Αυτές οι διαφορές όμως, σε εκείνες τις στιγμές, έβλαπταν και τη χώρα. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συναισθηματικά όμως αυτό είχε ένα κόστος για σας, βγήκατε λαβωμένος, εγώ αυτό αντιλαμβάνομαι. Ο ρόλος που υπηρετήσατε είχε τεράστιο προσωπικό κόστος. 

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Έτσι είναι η πραγματικότητα, αλλά ήταν και για μένα μια σημαντική εμπειρία. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Κυβέρνηση που υπηρετείτε σήμερα ως Υφυπουργός Δικαιοσύνης, είναι μια Κυβέρνηση που ευχαριστεί τον κόσμο; Δύο κόμματα, παρέες, προσωπικά συμφέροντα, μοιάζει με πύργο της Βαβέλ, εγώ έτσι το βλέπω. 

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Είναι σαφές ότι αυτή η Κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να συνεχίσει με αυτή τη λογική για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο Πρωθυπουργός, ο Λουκάς Παπαδήμος κάνει μία πολύ συγκεκριμένη και σοβαρή δουλειά, σύμφωνη με το ρόλο που ανέλαβε. Από κει και πέρα είναι σαφές ότι δεν θα μπορούσε να σταθεί πολύ περισσότερο μια Κυβέρνηση όπου κάθε Υπουργός, ανάλογα με την κομματική του προέλευση, εφαρμόζει και τις δικές του πολιτικές. Και δεν είναι τυχαίο ότι η όξυνση που δημιουργήθηκε και η απαράδεκτη κατάσταση με τις τροπολογίες κάποιων Υπουργών είναι η τελευταία πνοή μιας - όντως - εικόνας Βαβέλ. Ελπίζω όμως να μην είναι και μια εικόνα από το κοντινό μας μέλλον. Αυτό εξαρτάται από την απόφαση του ελληνικού λαού. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε πως αν η ΝΔ έρθει πρώτο κόμμα Πρωθυπουργός πρέπει να είναι ο Αντώνης Σαμαράς, όπως ο ίδιος ζητάει; 

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Αυτά είναι εμμονές του κ. Σαμαρά. Λίγο πριν τις εκλογές, αντί να βλέπει την ουσία της πολιτικής, την πραγματική κατάσταση της χώρας, αυτός ενδιαφέρεται - χωρίς να το πιστεύει, είμαι σίγουρος - για την αυτοδυναμία. Πετά και τα πυροτεχνήματα, περί αύξησης συντάξεων, επιδομάτων κτλ. Όλα αυτά δείχνουν ότι ο κ. Σαμαράς θα όφειλε να είναι πιο σοβαρός, ειδικά αυτή τη περίοδο. Θέλω να πιστεύω ότι έχει παρασυρθεί από το κλίμα των ημερών και πως δεν πιστεύει αυτά που λέει. Έχουμε υποχρέωση απέναντι στον ελληνικό λαό, αυτή τη δεδομένη περίοδο να είμαστε σοβαροί και να λέμε αλήθειες, κάτι που δεν βλέπω από την πλευρά της ΝΔ και δυστυχώς και από τα λεγόμενα αριστερά, αλλά πολλές φορές άκρως συντηρητικά και χωρίς καμία πρόταση, κόμματα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου