«Πάντα εκκαλύπτων ο χρόνος εις το φως άγει» / «Ο χρόνος αποκαλύπτει τα πάντα και τα φέρνει στο φως» - Σοφοκλής, 496-406 π.Χ.

19/4/12

«Επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης η κατάργηση της επιδότησης του ενοικίου και του επιτοκίου στεγαστικών δανείων του ΟΕΚ», σύμφωνα με τον Όλι Ρεν


Τη στιγμή που στην Ελλάδα ο αριθμός των αστέγων εκτοξεύεται, η ανεργία καλπάζει και οι μισθοί των εργαζομένων δεν επαρκούν ούτε να εξυπηρετήσουν τις στεγαστικές τους ανάγκες, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν, απαντώντας στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή, δήλωσε με σαφήνεια ότι το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου και επιδότησης επιτοκίου για στεγαστικά δάνεια σταματούν οριστικά.


Στην ερώτησή του ο κ. Χουντής, έκανε λόγο για τις «δραματικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην Ελλάδα λόγω του Μνημονίου», τόνισε ότι «το κεφάλαιο του ΟΕΚ προέρχεται αποκλειστικά από εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών», και σημείωσε ότι « ο ΟΕΚ έχει δεσμευθεί συμβατικά να επιδοτεί το επιτόκιο στεγαστικών δανείων απέναντι στις τράπεζες και τους δικαιούχους».

Τούτων δοθέντων, ζήτησε από την Κομισιόν την ανάκληση της μνημονιακού πλαισίου απόφασης που καταργεί τον ΟΕΚ, ρωτώντας αν θα υπάρξει συνέχεια των προγραμμάτων επιδότησης ενοικίου και επιτοκίων δανείου από κάποιον φορέα.

Στην απάντησή του ο Όλι Ρεν, αφού σημειώνει ότι «στόχος ήταν να μειωθούν οι έμμεσες μισθολογικές επιβαρύνσεις μέσω της μείωσης των συντελεστών των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης (κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες)», τονίζει ότι μεν ότι «θα τηρηθούν οι υφιστάμενες συμβατικές υποχρεώσεις», όμως προσθέτει πως «δεν θα υπάρξουν νέες αναλήψεις υποχρεώσεων, και η σχετική δαπάνη θα εξοικονομηθεί».

Συνεχίζοντας, και για να μην μείνει καμία αμφιβολία ότι μπορεί να υπάρξουν νέα προγράμματα στεγαστικής βοήθειας, τονίζει ότι «ο ΟΑΕΔ που θα αναλάβει την ευθύνη της διαχείρισης των υφιστάμενων συμβατικών υποχρεώσεων από τους ΟΕΕ και ΟΕΚ, δεν μπορεί να αποφασίσει για την ανάληψη νέων υποχρεώσεων παρόμοιων με τις δραστηριότητες που διενεργούσαν οι δυο οργανισμοί».

Καταλήγοντας, δε, κρατά σαφείς αποστάσεις από την απόφαση για κατάργηση του επιδόματος ενοικίου και επιδότησης δανείων, ρίχνοντας την ευθύνη στην ελληνική κυβέρνηση: «Η λύση αυτή αντικατοπτρίζει τις προτεραιότητες της Ελληνικής Κυβέρνησης σχετικά με το ποια κοινωνικά επιδόματα θα διατηρηθούν», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Με αφορμή τα παραπάνω, ο Ν. Χουντής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η απάντηση του κ. Ρεν είναι εντελώς ξεκάθαρη: καταργείται κάθε στεγαστική πολιτική υπέρ των ασθενέστερων, τη στιγμή που οι φτωχοί και οι άστεγοι πολλαπλασιάζονται.  Ακόμα και ο κ. Ρεν παίρνει  αποστάσεις από τις ανάλγητες αυτές πολιτικές “δείχνοντας” την ελληνική κυβέρνηση ως εμπνευστή αυτών των αποφάσεων. Οι εισφορές στον ΟΕΚ είναι περιουσία των εργαζομένων και όχι χρήματα του κράτους που μπορούν κατά το δοκούν να “κουρεύονται”».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου