«Πάντα εκκαλύπτων ο χρόνος εις το φως άγει» / «Ο χρόνος αποκαλύπτει τα πάντα και τα φέρνει στο φως» - Σοφοκλής, 496-406 π.Χ.

23/4/12

Ελπίδα για ΕΝ.ΚΛΩ. σύμφωνα με τον Γ. Πεταλωτή


Ο οποίος συνοψίζει το διακύβευμα των εκλογών στο δίλημμα: «Πάμε για μια Ελλάδα που μπορεί να σταθεί στα πόδια της ή για μια Ελλάδα χάους».

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στον ρ/σ Ε.ΡΑ. Κομοτηνής και στη δημοσιογράφο Μαρία Νικολάου, έδωσε ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γιώργος Πεταλωτής, απαντώντας σε ερωτήσεις για την ΕΝ.ΚΛΩ., τις ΕΟΖ, την ανεργία, τους νέους αγρότες και τους επαγγελματίες, ενώ σχετικά με τις εκλογές, ρωτήθηκε και απάντησε για το διακύβευμά τους, για τους αναποφάσιστους, για το έργο του, και για το ψηφοδέλτιο του ΠαΣοΚ στη Ροδόπη, ενώ αναφέρθηκε και στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου.


Για τις εξελίξεις στο θέμα της ΕΝ.ΚΛΩ
Η περίπτωση της ΕΝ.ΚΛΩ αγγίζει όλα τα ανθρώπινα όρια αντοχής και είναι μια κλασική περίπτωση αποτυχημένης επενδυτικής και στρεβλής επιχειρηματικότητας  στη χώρα μας. Έχουν δοθεί πολλά εκατομμύρια ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο, έχουν δοθεί αφειδώς και πολλές εγγυήσεις με μη νόμιμο τρόπο από το 2007-2008, χωρίς να έχει υπάρξει  επαρκές σχέδιο για το πως αξιοποιούνται αυτά τα χρήματα. Το 2010 από τον Γ. Παπανδρέου δόθηκε μια εγγύηση, για την οποία είχαμε κατηγορηθεί τότε η οποία μετά από δύο χρόνια, μόλις πριν λίγους μήνες κρίθηκε από την Ε.Ε. ότι ήταν η μόνη νόμιμη εγγύηση. Από κει και πέρα δυστυχώς την ευθύνη την ανέλαβαν οι τράπεζες οι οποίες ουσιαστικά είναι και οι ιδιοκτήτριες από τη στιγμή που κατέχουν και τις μετοχές εδώ και μεγάλο διάστημα, μια σε μία επαγγελματική δραστηριότητα που δεν φάνταζε ελκυστική για αυτές ενώ είναι βιώσιμη η επιχείρηση και για αυτό επιμένουμε τόσο εμείς όσο και οι εργαζόμενοι.
Μόλις της περασμένη Τρίτη ήμασταν στο Υπουργείο Ανάπτυξης, όπου κάναμε μία συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και με τον διευθύνοντα σύμβουλο και με τη νέα Υπουργό Ανάπτυξης την κ. Διαμαντοπούλου η οποία γνωρίζει καλά το θέμα της ανάπτυξης, αφού διετέλεσε επίτροπος ανάπτυξης τα προηγούμενα χρόνια στην Ε.Ε. Και συζητήσαμε κάποιες θέσεις - λύσεις,  έτσι ώστε αυτή η διαδικασία της πτώχευσης που είναι σε εξέλιξη αυτά τη στιγμή να λειτουργήσει ο υπέρ της εταιρείας, να μετατραπεί σε εκκαθάριση. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε περαιτέρω αυτή τη στιγμή. Νομίζω ότι η επιχείρηση, τουλάχιστον σε ένα μέρος της είναι βιώσιμη. Και για τους εργαζομένους –«ομήρους» αυτό έχει σήμερα σημασία. Να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα προγράμματα, να μπορέσουν να βρουν δουλειά μέσα από αυτά τα προγράμματα και το Υπουργείο θέλει να τους βοηθήσει. Χάθηκε πολύς χρόνος που ήταν καταστροφικός. Το αμερικανικό ενδιαφέρον αποσύρθηκε τον Ιανουάριο γιατί ακριβώς δεν μπορούσε να τα βρει με τις τράπεζες. Γίνεται μια προσπάθεια από το Υπουργείο Ανάπτυξης να ξανακληθεί αυτός ο Αμερικάνος επενδυτής, αυτό συζητήσαμε προχθές με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και την Υπουργό Ανάπτυξης έχουμε όμως πολύ δρόμο μπροστά μας, νομίζω ότι ίσως υπάρξει μια διαχείριση που θα δώσει ελπίδα. Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που θα πρέπει να απολογηθούν στη Δικαιοσύνη για την καταστροφική πορεία της ΕΝ.ΚΛΩ. Ο Λαναράς ήταν προσωπικός φίλος του Καραμανλή και ο τέως γραμματέας του Υπουργείου που έδινε τελείως παράνομα εγγυήσεις. Σαν κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ παραλάβαμε ήδη μια κατεστραμμένη επιχείρηση, υπάρχει μια στρέβλωση για το τι έκανε ο κ. Παπανδρέου. Όταν πήγαμε στην ΕΝ.ΚΛΩ δεν υποσχεθήκαμε δουλειά σε όλους. Ήμασταν ξεκάθαροι, δεν κοροϊδέψαμε. Εγώ και την επόμενη μέρα των εκλογών, με τον οποιοδήποτε υπουργό, θα βρίσκομαι εδώ πέρα και αυτούς τους ανθρώπους, που έχουν προβλήματα μπορώ να τους κοιτάω στα μάτια.

Για την ανεργία
Αυτοί που υπέστησαν τις συνέπειες τις κρίσης είναι πάρα πολλοί. Από κει και πέρα το πρόβλημα της ανεργίας είναι πολύ μεγάλο και αγγίζει κάθε ελληνική οικογένεια. Η μαγική λέξη είναι η ανάπτυξη. Δεν υπάρχει περίπτωση να πετύχουμε ανάπτυξη εάν δεν σταθεροποιηθούμε δημοσιονομικά και αν δεν καταφέρουμε να σταθεροποιήσουμε τα τεραστία ελλείμματα και χρέη που έχουμε σαν χώρα, εάν δεν καταφέρουμε να σταθεροποιήσουμε τη χώρα μας μέσα από τη διαδικασία που ήδη κάναμε και συνεχίζουμε να κάνουμε. Και μάλιστα βρισκόμαστε στο κλείσιμο αυτής της διαδικασίας με το PSI όπου πρόσφατα διαγράφηκαν 105 δις χρέους από τις πλάτες των επόμενων γενεών. Αν δεν κλείσει αυτός ο κύκλος - που ήδη κλείνει - δεν θα μπορούμε να μιλάμε για το μέλλον και για ανάπτυξη. Να σας πω μόνο ένα παράδειγμα για τα τεραστία ελλείμματα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε και με τα οποία έχει γίνει σημαντική δουλειά. Από το 2009 όταν το πρωτογενές έλλειμμα ήταν 24,5 δις ευρώ τώρα το 2012 το έχουμε περιορίσει σε μόνο 2 δις ευρώ και το 2014 προβλέπεται να έχουμε πλεόνασμα 9 δις για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες.  Αυτό το λέω γιατί έχει άμεση σχέση με την ανάπτυξη.

Για τις ΕΟΖ και Γεωθερμία
Είναι πολύ μεγάλη κουβέντα και νομίζω ότι έχει γίνει ένα πολύ μεγάλο «τάξιμο» προεκλογικά για αυτό το θέμα. Από κάποιους είμαι παρά πολύ επιφυλακτικός. Δεν τις αρνούμαι, δεν αρνούμαι κάτι το οποίο υπάρχει περίπτωση να δημιουργήσει ελπίδα για την περιοχή μας. Είμαι πολύ επιφυλακτικός όμως γιατί πρώτον, δεν υπάρχει τίποτα ολοκληρωμένο σαν πρόταση δεύτερον, κανείς δεν εγγυάται ότι αυτές οι ΕΟΖ θα προστατευτούν πραγματικά και την τοπική οικονομία και να μην έχουν αρνητικές παρενέργειες σε αυτήν. Κατά τη δική μου εκτίμηση δεν προέρχονται από φορείς και από θεσμούς οι οποίοι είναι εγγυημένοι ως προς τη λειτουργία τους, ως προς την ανάλυση που κάνουν και ως προς τον σκοπό που έχουν. Γι’ αυτό και είμαι επιφυλακτικός και φυσικά το βασικότερο όλων είναι ότι στην περιοχή μας έχουμε να αναπτύξουμε πόρους τους οποίους δεν έχουμε αναπτύξει εδώ και δεκαετίες: γεωθερμία - που την ξεκινάμε τώρα - που είναι κρυμμένη στα έγκατα της Θρακιώτικης Γης, που μέχρι το 2010 όταν εμείς τη βγάλαμε στην επιφάνεια ως αναπτυξιακό σχέδιο, δεν συζητούσε κανένας. Ήδη έχουν δοθεί σε εργολαβίες το γεωθερμικό πεδίο της Ξάνθης και του Έβρου. Σε δεύτερη φάση θα έχουμε και τη γεωθερμία της Ροδόπης. Έχουμε πόρους έχουμε στελεχιακό δυναμικό αναξιοποίητο, συνεπώς γιατί να πάμε σε κάτι παρακινδυνευμένο το οποίο ίσως δημιουργεί ελπίδες αβάσιμες και οδηγούν σε επανάπαυση και διαγράφουν άλλους πόρους τους οποίους δεν έχουμε αξιοποιήσει;

Για τη φυγή των νέων στο εξωτερικό για επαγγελματική αποκατάσταση
Πρώτα απ όλα να μην έχουμε την ψευδαίσθηση ότι στο εξωτερικό είναι παράδεισος. Kαι το εξωτερικό τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Οι νέοι ωθούνται στο να σκέπτονται περισσότερο την φυγή στο εξωτερικό. Πραγματικά, είναι ένα μειονέκτημα όχι μόνο για την ελληνική οικονομία αλλά και για την κοινωνία διότι βλέπουν ότι δεν υπάρχει ελπίδα στην Ελλάδα. Προσωπικά πιστεύω ότι υπάρχει ελπίδα, ότι πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι αρκεί να αλλάξουμε την οργάνωση, την παιδεία, να εφαρμόσουμε την αξιοκρατία, τα οποία δεν υπάρχουν. Έχουμε ένα στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης και αν δεν αλλάξουμε δομές του κράτους δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα από αυτά. Ούτε η υγεία, ούτε η παιδεία, ούτε οι κοινωνικές ανισότητες. Για να διορθωθεί το κράτος θέλει παρά πολύ δουλειά και οργάνωση. Το μόνο επίτευγμα που είχαμε ήταν ο ΑΣΕΠ, ήταν ο νομός Πεπονή και η ΝΔ, στην ουσία, τον κατήργησε βάζοντας τη συνέντευξη. Θέλω να πω πως ότι χτίζαμε γκρεμιζόταν από τη μια ή από την άλλη κυβέρνηση και φτάσαμε στο 2009 να έχουμε μια κατάσταση ουσιαστικά “μη κράτους”. 

Για την υπόθεση Τσοχατζόπουλου
Η περίπτωση Τσοχατζόπουλου είναι μία περίπτωση που μας θλίβει όλους, διότι αυτή τη στιγμή στο πρόσωπο του Τσοχατζόπουλου περιγράφονται οι αμαρτίες ολόκληρου του πολιτικού συστήματος οι οποίες πρώτον, θα έπρεπε να μην υπάρχουν και δεύτερον, να μη θεωρούμε ότι το κάθε κομματικό στέλεχος μπορεί να δημιουργεί περιουσίες εκμεταλλευόμενο της κρατική ή κομματική του ιδιότητα και διαδρομή, διότι αυτή η νοοτροπία υπήρχε μέχρι αυτή τη στιγμή και φυσικά δεν είναι μόνο ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Σας λέω με πλήρη επίγνωση ότι τα νόμιμα χρήματα που παίρνουν οι πολιτικοί - και ειδικά οι σημερινοί - δεν δημιουργούν περιουσίες ούτε για αστείο. Άρα ως πολιτικό σύστημα θα πρέπει να δούμε πως γινόταν ή πως γίνονται οι εκλογές στη Β’ Αθηνών για παράδειγμα, σε αυτό το τεράστιο χάος με τον μισθό του βουλευτή, πως υπάρχουν κομματικές και βουλευτικές διαδρομές χρόνων, οι οποίες καθόλου δεν δικαιολογούν την απόκτηση τέτοιων περιουσιακών στοιχείων. Όλα αυτά σχετίζονται, όχι με το να πιάσουμε τον κάθε Άκη, αλλά να κάνουμε τομές στο πολιτικό σύστημα.

Για τη στήριξη των νέων αγροτών
Μέσα στα δυο χρόνια της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, προσπαθήσαμε να δούμε θεσμικά πως μπορούμε να κατοχυρώσουμε τον αγρότη ως επαγγελματία. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν υπήρχε μητρώο αγροτών εδώ και παρά πολλά χρόνια, ο καθένας δήλωνε αγρότης κάνοντας παράλληλα και κάποιες άλλες δουλειές, ο καθένας έπαιρνε επιδοτήσεις χωρίς να φαίνεται και χωρίς να υπάρχουν κριτήρια. Πολλές από αυτές τις επιδοτήσεις δεν έπρεπε να δίνονται με τον τρόπο που δινόταν. Είναι γνωστό για τις επιδοτήσεις ότι εάν βάζαμε μαζί όλα τα χωράφια της Ελλάδας θα έκαναν μαζί τρεις και τέσσερις Ελλάδας διότι υπήρχε μια αδιαφανής διαδικασία. Είχαμε έναν ΕΛΓΑ ο οποίος δεν έδινε αποζημιώσεις για πολλά χρόνια αλλά χάριζε χρήματα με αδιαφανείς τρόπους και οποίος το αμφισβητεί ας έρθει να μας το αποδείξει. Όταν είχαμε αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για ζημιές που ποτέ δεν έγιναν της τάξεως των 150.000 ευρώ. Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ο κ. Δριβελέγκας πριν από λίγες μέρες, όταν επισκέφτηκε τον Ίασμο μίλησε για αποζημίωση 700.000 ευρώ, σε μια οικογένεια. Υπήρχε ένας ΕΛΓΑ που λειτουργούσε με καθαρά κομματικά κριτήρια. Εμείς αυτό το καταργήσαμε. Τον κάναμε διαφανή. Δεν υπάρχει αμφισβήτηση επ’ αυτού.
Κάναμε έναν ΟΠΕΚΕΠΕ ο οποίος λειτουργεί προς όφελος των αγροτών, κάναμε τομές θεσμικές και περάσαμε νόμο ο οποίος καταργεί τις ενώσεις των αγροτικών συνεταιρισμών οι οποίες - διαπιστώνουμε όλοι - ότι είναι ένα ξεπερασμένο μοντέλο οργάνωσης των αγροτών και αυτές αντικαθίστανται από έναν συνεταιρισμό ανά Νομό που σημάνει ότι δημιουργούμε ένα νέο αγροτικό συνεταιριστικό κίνημα, στο οποίο οι αγρότες θα συμμετέχουν με μετοχές. Είναι δηλαδή ευκαιρία να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους για να εξυγιανθεί και ο χώρος ο οποίος βίωσε και βιώνει όλες τις συνέπειες και τα προβλήματα μιας στρεβλής αγροτικής ανάπτυξης. Όλα αυτά είναι πολύ ελπιδοφόρα για τους νέους αγρότες αλλά και για τους ήδη υπάρχοντες, ώστε να μπορούμε να μιλάμε για πραγματική και όχι εικονική αγροτική ανάπτυξη καθώς και ελκυστική για τους νέους. Μπορώ να σας δώσω στοιχεία για τις ψηφιοποιημένες επιδοτήσεις που δίνονται σήμερα για να μην υπάρχει ζήτημα αδιαφάνειας. 

Για την αγορά/ επαγγελματίες
Ας μην ξεχνάμε ότι ζούμε στο αποκορύφωμα μιας κρίσης στην οποία μπήκαμε τελείως αθωράκιστοι και μάλιστα με παραποιημένα στοιχεία. Την κρίση αρχίσαμε να την αντιλαμβανόμαστε στις αρχές του 2010 όταν μέχρι τότε μας διαβεβαίωναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ότι είμαστε θωρακισμένοι. Πηγαίναμε όμως σε αχαρτογράφητα ύδατα, δεν υπήρξε προειδοποιητικό καμπανάκι ότι πάμε ολοταχώς προς τον γκρεμό, με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται και μία επαγγελματική δραστηριότητα η οποία δεν ήταν σύμφωνη με τις ανάγκες. Ζούσαμε μία φούσκα. Χρήματα φούσκα, δάνεια φούσκα, τα οποία καλούνται τώρα οι συμπολίτες μας να πληρώσουν, χωρίς να έχουν βέβαια τα χρήματα να το κάνουν. Συνεπώς, όντως είναι πολυτέλεια το να βγει κάποιος στην αγορά και μάλιστα με μία ψυχολογία που και χρήματα να έχει στην τσέπη του δεν πάει να τα δώσει για να ψωνίσει. Όλα αυτά είναι ένας κύκλος, είναι τα αποτελέσματα μιας κρίσης. Μαγικές συνταγές και μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Όποιος πει κάτι τέτοιο λέει ψέματα. Τώρα πια ξεγυμνώνονται τα πράγματα και γιατί δεν αντέχουν και οι επαγγελματίες, για αυτό κλείνουν και μαγαζιά.
Εάν δεν κάνουμε αυτό το παραπάνω ¨κλικ¨ που υπάρχουν πλέον οι προϋποθέσεις να το κάνουμε, με τράπεζες οι οποίες μπορούν να δώσουν ξανά ρευστό στην αγορά, όχι τα γνωστά παρακαλετά δάνεια, αλλά για να κινήσουν τους επαγγελματίες και την αγορά. Οι τράπεζες πρέπει να ρίξουν χρήμα στην αγορά και υπάρχουν οι μηχανισμοί που θα τις αναγκάσουν να το κάνουν. 

Για το διακύβευμα αυτών των εκλογών
Το μεγάλο διακύβευμα στις εκλογές είναι κατά την άποψή μου, οι θυσίες που έχουν υποστεί οι πολίτες, αν θα πιάσουν τόπο ή θα πάνε στράφι. Πρέπει να συνεχίσουμε τώρα που ξέρουμε πως μπορούμε να κινηθούμε, που είδαμε ποια είναι τα λάθη που έγιναν και κλείσαμε και έναν κύκλο της δανειακής σύμβασης και το χρέος και το δημοσιονομικό έλλειμμα άρχισε να μπαίνει σε ένα ελεγχόμενο ρυθμό και μπορούμε πλέον να ελπίζουμε σε ανάπτυξη. Αυτά όλα θα πάνε στράφι αν δεν επιλέξουμε - με μια ισχυρή εντολή - τις δυνάμεις σοβαρότητας και σταθερότητας της χώρας, που πήραν και δύσκολες πολιτικές αποφάσεις, χωρίς να υπολογίζουν το πολιτικό κόστος.  Να μπορέσουμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά σαν ελληνική κοινωνία, σαν ελληνική οικονομία.
Ο καθένας - το αντιλαμβάνομαι - ανεβαίνει τον προσωπικό του γολγοθά. Ο καταστηματάρχης ο οποίος δεν κάνει τζίρο όλη μέρα ή ο μισθωτός ο οποίος βλέπει περικοπή μισθού αλλά και ο συνταξιούχος το ίδιο. Όλοι μας θα πρέπει να βλέπουμε τον εαυτό μας ενταγμένο μέσα σε ένα σύνολο το οποίο ή θα πάει μπροστά ή θα πάει πίσω. Η Ελλάδα της δραχμής και της χρεοκοπίας στην οποία κάποιοι με ανεύθυνο τρόπο επενδύουν δεν μπορεί να είναι η Ελλάδα που θέλουμε.

Για το έργο / παρουσία του στη Ροδόπη
Είχα την πολύ μεγάλη τιμή, να μου αναθέσει ο τότε Πρωθυπουργός την θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου. Μια τιμή, όχι μόνο για μένα αλλά και για την περιοχή της Θράκης. Είχα την υποχρέωση στον 1,5 χρόνο που ήμουν σε αυτή τη θέση να κάνω τη δουλειά μου με συνθήκες που όλοι γνωρίσουν πόσο δύσκολες ήταν για τη χώρα, να την κάνω με τον καλύτερο τρόπο, με ρόλο και στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό, με κυρίαρχο ρόλο και ένα πολύ μεγάλο μέρος της προσωπικής μου δουλειάς έπρεπε να αφιερώνεται αποκλειστικά σε αυτή τη θέση. Παράλληλα όμως είχα και την εποπτεία της περιοχής μου, είχα σχέση διότι, όπου και να βρισκόμουν κάθε Σαββατοκύριακο βρισκόμουν στην Κομοτηνή, άλλωστε εδώ είναι και η οικογένεια μου, που σημαίνει ότι είχα πλήρη εποπτεία και αντίληψη του τι γινόταν στην περιοχή μου. Ήταν έξω από την νοοτροπία μου να κάνω έργα βιτρίνας όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. Υποστήριζα αθόρυβα την περιοχή μου και αυτό το ξέρουν όλοι όσοι θέλησαν βοήθεια για να ξεμπλοκάρουν δημόσιες αλλά και ιδιωτικές επιχειρηματικές δουλειές, τις οποίες δυσκολίες είχαν σε Υπουργεία ή υπηρεσίες της Αθήνας. Προσπάθησα και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, που είχα περισσότερο χρόνο, να παρακολουθώ περισσότερο την περιοχή μου. Από την πρώτη στιγμή λειτουργώ πάντα ως βουλευτής Ροδόπης και αυτό δεν το ξέχασα ποτέ.

Για τους αναποφάσιστους πολίτες
Ο κόσμος είναι απογοητευμένος και οργισμένος. Τις περισσότερες φορές δικαιολογημένα κάποιες αδικαιολόγητα. Υπάρχει κόσμος που ήθελε να γίνεται η δουλειά του με συγκεκριμένους τρόπους και δεν γινόταν. Εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι ο κόσμος είναι παρά πολύ ώριμος. Είναι ώριμος στο να ακούσει την αλήθεια. Ο ίδιος ο πολίτης κάθεται και αναλογίζεται τι δεν έγινε σωστά όλα αυτά τα χρόνια, γιατί έφτασαν σε αυτό το σημείο τα πράγματα. Αυτό που μπορώ να σας πω ως διαπίστωση, είναι ότι βλέπω ώριμους ανθρώπους που πλέον βλέπουν την αλήθεια και έχουν απαίτηση να τους πούμε την αλήθεια. Αυτό το εκτιμούν. Πιστεύω ότι πηγαίνοντας προς την κάλπη ο πολίτης θα το εκτιμήσει αυτό, έστω και την τελευταία στιγμή. Δεν υπάρχουν πλέον κομματικοί φίλοι και οπαδοί, αντίθετα υπάρχουν πολίτες σκεπτόμενοι. Και την ημέρα των εκλογών υπάρχουν πολίτες που θα αποφασίσουν μπροστά στην κάλπη.
Η εκτίμηση που έχω από τις επαφές που κάνω είναι ότι στο τέλος εκείνο που θα σκεφτούν είναι τι μέλλον έχουμε ως χώρα, εάν οι θυσίες που κάναμε μπορούν να πάνε στράφι με μια ψήφο διαμαρτυρίας ή οργής. Το πρόβλημα δεν είναι στους 300 αλλά είναι θέμα δομών της ελληνικής κοινωνίας, οικονομίας και το ελληνικού πολιτικού συστήματος. Στην ψήφο θα μετρήσει το εάν θέλουμε να έχουμε μια Ελλάδα με προοπτική με αποτέλεσμα των θυσιών που έκανε απότομα ο ελληνικός λαός ή αν θα πάμε απλώς να διαμαρτυρηθούμε στέλνοντας στη βουλή ανθρώπους των άκρων οι οποίοι το μόνο που κάνουν είναι να κατακρίνουν. Να εμπορεύονται την θλίψη του κόσμου, να απαξιώνουν όλη την πολιτική διαδικασία και να μη συμβάλλουν σε τίποτα θετικό για τη χώρα μας. Πάμε για μια Ελλάδα που μπορεί να σταθεί στα πόδια της ή για μια Ελλάδα χάους.

Για το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στη Ροδόπη
Στο ΠΑΣΟΚ τουλάχιστον τα ψηφοδέλτια δεν τα καθορίζουμε εμείς οι υποψήφιοι αυτό είναι ξεκάθαρο. Εμείς θέτουμε τον εαυτό μας στη διάθεση του πολιτικού χώρου στον οποίο ανήκουμε. Είναι ένα ψηφοδέλτιο που αντανακλά τη σημερινή πραγματικότητα και αποτελείται από ανθρώπους οι οποίοι έχουν δείξει ότι ξέρουν να αγωνίζονται, είναι έντιμοι, ζουν στην κοινωνία και έχουν να προσφέρουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου