«Πάντα εκκαλύπτων ο χρόνος εις το φως άγει» / «Ο χρόνος αποκαλύπτει τα πάντα και τα φέρνει στο φως» - Σοφοκλής, 496-406 π.Χ.

7/4/12

Η ιστορία του κτιρίου της Λέσχης Κομοτηναίων και ο συμβολισμός της ονομασίας του συλλόγου της, «Η Ένωσις»


Το κτίριο της Λέσχης Κομοτηναίων «Η Ένωσις», ήταν το σημείο αναφοράς της πολιτικής και πολιτιστικής ζωής της Κομοτηνής.

Ένα εξαιρετικό δείγμα νεοκλασσικής αρχιτεκτονικής, χτισμένο στα τελευταία χρόνια της τουρκοκρατίας...
...κηρυγμένο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, που μαρτυρά την ιστορία της πόλης.

Ο σύλλογος «Ένωσις» αποτελεί τεκμήριο της ιστορίας της Κομοτηνής, που κατόρθωσε παρά τις όσες εχθρικές επιδρομές και κατακτήσεις, να επιζήσει έως και σήμερα.

Η ιστορία του συλλόγου ξεκινά το 1885 όταν ιδρύθηκε με το όνομα «Ομόνοια». Ο πολιτιστικός χαρακτήρας και οι ευεργεσίες του είχαν ως στόχο τη συσπείρωση και την εξύψωση του φρονήματος και του μορφωτικού επιπέδου των κατοίκων της πόλης.

Όταν κατά το 1908 άρχισαν οι πιέσεις για διείσδυση του βουλγαρικού στοιχείου στη Θράκη, ο σύλλογος μετατρέπεται σε πολιτική λέσχη με το όνομα «Ένωσις», λέξη φορτισμένη, με προσδοκία για την Ένωση με την Μητέρα Πατρίδα

Την περίοδο 1912-1919, με τη συνθήκη του Βουκουρεστίου, η Κομοτηνή καθώς και όλη η Δυτική Θράκη, παραδίδεται στο βουλγαρικό ζυγό, οι κάτοικοι διώκονται, και ο σύλλογος διαλύεται.

Το 1921 πραγματοποιείται η επανίδρυσή του με το ίδιο όνομα, «Ένωσις».

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του συλλόγου Δ. Κοτσάκης, μιλώντας για την ανακαίνιση του κτιρίου, έχει δηλώσει: «Το οφείλαμε αυτό στους πατεράδες μας, δηλαδή να μην γκρεμισθεί, και μαζί με αυτό μια ολόκληρη εποχή». Ενώ για τη νέα εποχή που ξεκινά, είπε: «Θέλουμε οι Κομοτηναίοι να αγκαλιάσουν ξανά το κτίριο της Λέσχης, και να αποτελέσει  πάλι το σημείο αναφοράς της πόλης για θέματα πολιτιστικών συναντήσεων». 

1 σχόλιο:

  1. Καλησπέρα και συγχαρητήρια για τις παραπάνω πληροφορίες!!!Όλοι οι Κομοτηναίοι οφείλουμε να γνωρίζουμε το παρελθόν της πόλης που ζούμε και αγαπάμε.Απο που προέρχονται όμως αυτές πο πληροφορίες???εννοώ κάποιον οδηγό της πόλης παλιό?προφορικές μαρτυρίες Κομοτηναίων?είναι έγκυρες?Όπως και να έχει πάλι μπράβο σας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή