«Πάντα εκκαλύπτων ο χρόνος εις το φως άγει» / «Ο χρόνος αποκαλύπτει τα πάντα και τα φέρνει στο φως» - Σοφοκλής, 496-406 π.Χ.

30/3/12

Εξοικονόμηση 2 εκ. ευρώ στον οικονομικό απολογισμό του Δήμου Κομοτηνής

Γ. Πετρίδης: «Στο τέλος της τετραετίας θέλουμε να κυκλοφορούμε άνετα στην πλατεία»

Ο οικονομικός απολογισμός του Δήμου Κομοτηνής για το 2011, παρουσιάστηκε στο δημοτικό συμβούλιο, με το δήμαρχο Γιώργο Πετρίδη να τονίζει με έμφαση ότι στη χειρότερη χρονιά των τελευταίων ετών από πλευράς χρηματοδήσεων από την κεντρική διοίκηση, η δημοτική αρχή κατάφερε να εξοικονομήσει πόρους και να περιορίσει τις «τρύπες» που κληρονόμησε χωρίς να απομειώσει τις κοινωνικές δαπάνες.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, ο κ. Πετρίδης υπογράμμισε:

«Κάναμε τον οικονομικό μας απολογισμό και στόχος μας ήταν όχι να ρίξουμε ευθύνες αλλά να αποδείξουμε ότι τη χρονιά που πέρασε διαχειριστήκαμε με σεβασμό τα οικονομικά του Δήμου, έτσι όπως οφείλει να κάνει ο κάθε Δήμαρχος και η κάθε διοίκηση η οποία σέβεται τον εαυτό της. Τα στοιχεία τα οποία καταθέσαμε και τα έχουν όλες οι παρατάξεις, αποδεικνύουν ότι σε μία χρονιά στην οποία ο Δήμος είχε ουσιαστικά υποχρηματοδότηση περίπου 3,5 εκ. ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, στη χειρότερη χρηματοδοτική χρονιά του Δήμου τουλάχιστον από τότε που τον θυμάμαι εγώ τα τελευταία 14 χρόνια, καταφέραμε και κλείσαμε και τα χρέη και τις οφειλές του Δήμου σε ένα ποσό το οποίο υπερβαίνει τα 2 εκ. ευρώ. Δεν χρεώσαμε τον Δήμο αλλά καταφέραμε και κάναμε και μία σημαντική εξοικονόμηση».

Ακόμη ο δήμαρχος επισήμανε ότι η δημοτική αρχή δεν μπήκε στον πειρασμό να προβεί σε ψηφοθηρικές εκταμιεύσεις. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «περικόψαμε πράγματα τα οποία δίνουν ψήφους στους Δημάρχους, όπως είναι οι εκδηλώσεις, ο εξωραϊσμός κτιρίων και παιδικών χαρών, αλλά δεν μειώσαμε, αντίθετα αυξήσαμε, τις κοινωνικές δαπάνες».

Αναφερόμενος και στην ΔΕΥΑΚ, τόνισε: «Στη χειρότερη επίσης χρηματοδοτική χρονιά για την επιχείρηση, εκεί που ακόμα και οι θεσμοθετημένοι πόροι δεν ήρθαν από το κράτος, καταφέραμε με μία πολύ καλή διαχείριση και χωρίς να αυξήσουμε καθόλου το νερό, να εξοικονομήσουμε περίπου 2 εκ. ευρώ. Αυτά είναι λίγα σε σχέση με τα χρέη και ανοίγματα του Δήμου, ωστόσο είναι πάρα πολλά σε σχέση με τις δυνατότητες που είχαμε μέσα σε μία άσχημη οικονομική χρονιά».

Ο κ. Πετρίδης, επιτέθηκε στον δημοτικό σύμβουλο της μείζονος αντιπολίτευσης και πρώην αντιδήμαρχο οικονομικών Χρήστο Μέτιο: «Υπήρξε μία προσπάθεια, όχι από το σύνολο της μείζονος αντιπολίτευσης και αυτό οφείλω να το πιστώσω στον κ. Κοτσάκη και στην παράταξή του, αλλά από ένα μέλος μόνο, που επέλεξε ως τακτική να «πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα». Νομίζω όμως ότι όποια προσπάθεια υποτίμησης και των ΜΜΕ και του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά κυρίως των δημοτών μας και αν επιχειρήθηκε απόψε, τα στοιχεία είναι τέτοια που είναι αδιαμφισβήτητα».

Τέλος, ως απώτερο στόχο του, ο κ. Πετρίδης, ανέφερε: «Στο κλείσιμο της θητείας μας να αφήσουμε ένα έργο στον Δήμο και μία παρουσία και μία διαδρομή τέτοια, που άσχετα με το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών, ο υποφαινόμενος αλλά και η παράταξή του να μπορούν να κυκλοφορούν στην πλατεία άνετα, να μιλάνε με τους συνδημότες τους και να αισθάνονται περήφανοι για το έργο τους και πολύ εντάξει με τη συνείδησή τους. Την πρώτη χρονιά το καταφέραμε, ελπίζω να συνεχίσουμε έτσι και να το καταφέρουμε και τις επόμενες χρονιές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου