«Πάντα εκκαλύπτων ο χρόνος εις το φως άγει» / «Ο χρόνος αποκαλύπτει τα πάντα και τα φέρνει στο φως» - Σοφοκλής, 496-406 π.Χ.

27/6/12

Φωτορεπορτάζ: Ο αρχηγός των Γκρίζων Λύκων στο Μεγάλο Δέρειο

Mειονοτικοί δημοσιογράφοι έσπευδαν να του φιλήσουν το χέρι!


«Αγαπητοί μου ομογενείς, η μητέρα πατρίδα και το μεγάλο τουρκικό έθνος είναι μαζί σας»!

Το Μεγάλο Δέρειο ήταν ο πρώτος σταθμός...
...της περιοδείας στη Β. Ελλάδα του αρχηγού του κόμματος ΜΗΡ των Γκρίζων Λύκων της Τουρκίας Ντεβλέτ Μπαχτσελί.


Εκεί κατευθύνθηκε φυσικά στον κάτω μαχαλά που είναι η συνοικία των Σουνιτών. Ακόμη κι εκεί όμως όλοι κι όλοι τον περίμεναν εκατό νοματαίοι. Οι αστυνομικοί, οι της ΕΥΠ και οι δημοσιογράφοι, σίγουρα ήταν πιο πολλοί!

Το νούμερο των εκατό ατόμων είναι μικρό δεδομένου πως η συνοικία των Σουνιτών έχει περίπου τετρακόσιους κατοίκους, αλλά και με δεδομένη την έκκληση που είχε απευθύνει ο πρόεδρος του συλλόγου Χίλια Αλή Πεντζάλ προς όλους τους μειονοτικούς του Έβρου να προσέλθουν.

Επομένως, μάλλον μια τρύπα στο νερό ήταν η ανταπόκριση.

Φυσικά δεν έλειπαν οι οργανωτές της εκεί επίσκεψης. Δηλαδή ο Μορφωτικός_Πολιτιστικός Σύλλογος Χίλια με επικεφαλής τον πρόεδρό του Αλή Πεντζάλ, και η εκφωνήτρια της εκδήλωσης (και εκφωνήτρια στο πανηγύρι του Χίλια) Γκιονούλ Μπεκήρουστα.

Η τελετή της υποδοχής έγινε στο ταβερνάκι της κυρίας Ινσταμπόλ Χαμτιέ, που όπως είδαμε επιδοτήθηκε από το ΠΕΠ Αν. Μακεδονίας - Θράκης, ενδεικτικό κι αυτό της «καταπίεσης»…

Στην προσφώνησή του ο Πεντζάλ μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Αισθανόμαστε περηφάνια και ενθουσιασμό για την επίσκεψη του κυρίου προέδρου μας. Επιτρέψτε μου να σας παρουσιάσω την περιοχή μας. Η Δυτική Θράκη έχει τρεις νομούς: τον νομό Ξάνθης, τον νομό Ροδόπης και τον νομό Έβρου στον οποίο βρισκόμαστε τώρα. Ο πληθυσμός του Έβρου είναι περίπου 145.000, και εξ αυτού η τουρκική μειονότητα είναι περίπου το 6%, κάτι που σημαίνει πως είναι περίπου 7.000 άτομα.

Η Ελλάδα όμως δυστυχώς, παρά το ότι είναι μέλος της Ε.Ε., ακόμη κανένα κόμμα δεν έχει υποδείξει υποψήφιο στον Έβρο από εμάς. Το Μεγάλο Δέρειο έχει πάρει το όνομα του από την εποχή των Οθωμανών, τότε που πρωτεύουσα ήταν η Ανδριανούπολη, και από τότε μέχρι σήμερα διαφυλάττει αυτό το όνομα. Όλα τα χωριά εδώ στην περιοχή μας πήραν τα ονόματα τους από την Οθωμανική εποχή. Στην περιοχή μας υπάρχουν 12 μειονοτικά χωριά και εξ αυτών το μεγαλύτερο και θεωρούμενο ως κέντρο είναι το Μεγάλο Δέρειο.

Στον νομό Έβρου έχουμε δύο μεγάλα ιστορικά μας μνημεία. Το ένα εξ αυτών είναι το τζαμί του Σουλτάνου Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο, το οποίο όμως δυστυχώς δεν έχει ανοίξει έως σήμερα. Ένα άλλο επίσης με μεγάλη ιστορική σημασία μνημείο είναι ο τάφος-τεκκές του Κιζιλντελί Σαγίντ Σουλτάν που πέθανε εκεί γύρω στα 1.400, μετά από την κατάκτηση της περιοχής, και το οποίο μέχρι σήμερα λειτουργεί κανονικά.

Ως πρόεδρος του Μορφωτικού-Πολιτιστικού Συλλόγου Χίλια τον ευχαριστώ για μια ακόμη φορά που μας επισκέφθηκε σήμερα και τον καλώ να μας έρθει καις στις εκδηλώσεις του Χίλια. Οι εκδηλώσεις του Χίλια είναι ίδιες με αυτές του Κιρκπινάρ και γίνονται εδώ. Και εμείς εδώ επί επτά αιώνες συνεχίζουμε αυτό το έθιμο και το οργανώνουμε κατά την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου. Επιτρέψτε μου ευχαριστώντας σας για την παρουσία σας εδώ να σας προσφέρω μια πλακέτα…».


Από την πλευρά του ο Μπαχτσελί ανέφερε:

«Αγαπητοί μου ομογενείς, σας χαιρετίζω όλους με σεβασμό και αγάπη. Σας ευχαριστώ και σας ευγνωμονώ για το ενδιαφέρον που δείχνετε κατά την πρώτη μου εδώ επίσκεψη. Πρώτη στάση του βαλκανικού ταξιδιού που κάνουμε μαζί με τους συντρόφους μας, αποτέλεσε το Μεγάλο Δέρειο. Είναι πολύ σημαντικό για μένα ότι αρχίζουμε το ταξίδι μας από εδώ, μια περιοχή όπου οι ομογενείς μας διατηρούν επί αιώνες όλα τους τα χαρακτηριστικά, και για αυτό και εκφράζοντας τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μου, επιθυμώ να πω πως σας μεταφέρω αγάπη και σεβασμό από τη μητέρα πατρίδα.


Αγαπητοί μου ομογενείς, ζείτε εδώ με βάσανα, καταπιέσεις και προβλήματα. Οι ομογενείς σας στην Τουρκία, τα υπόλοιπα μέλη του μεγάλου τουρκικού έθνους είναι μαζί σας, σας στηρίζουν και σας βοηθάνε. Καταβάλλοντας μάλιστα προσπάθεια για την ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια έγιναν πιο συστηματικές και οργανωμένες προσπάθειες και βήματα στον πολιτικό, πολιτιστικό και οικονομικό τομέα, και πέρα από τα αποτελέσματα είχαμε και την ευκαιρία σε αυτές τις επαφές να θέσουμε τα αιτήματα και τις προσδοκίες σας. Ξέρουμε το εκπαιδευτικό και το βακουφικό σας θέμα. Ξέρουμε το θέμα με τους 60.000 ανθρώπους που δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια. Ξέρουμε επίσης και για την ανεργία. Θέλω όμως να ξέρετε το εξής. Δεν είστε μόνοι. Σήμερα, έστω και μετά από 150 χρόνια, μαζί με βουλευτές, βρισκόμαστε εδώ, και υπό το φως της ενημέρωσης από τον πρόεδρό σας θα προσπαθήσουμε για τα θέματα σας στην Τουρκία, κάτι το οποίο το βλέπουμε ως χρέος μας. Σας χαιρετίζω πάλι με αγάπη και σεβασμό. Δεν είστε μόνοι σας. Πίσω σας είναι η μητέρα πατρίδα και το μεγάλο τουρκικό έθνος».


Δεν είδαμε κανένα Έλληνα επίσημο. Πάλι καλά…

Μεταξύ άλλων στους παρευρισκόμενους διακρίναμε τον γνωστό Μουχαρέμ Τζαφέρογλου, την γυναίκα του Κασάικα (που είχε χτυπήσει την Χαρά Νικοπούλου), τον κύριο Αμέτ Τσιλιγκήρ (όπου ενίοτε πάει ο στρατός οχήματα του για επισκευή), τον Χασάν Μπεκήρουστα, Κουρού Ιλμή, Κουρού Χιλμή κ.ά.

Να σημειώσουμε πως εκτός από τους «σεσημασμένους», κανένας αλεβίτης του χωριού δεν ήρθε εκεί…

Από τα κλου της εκδήλωσης ήταν όταν ο δημοσιογράφος-ιδιοκτήτης της εφημερίδας Μπιρλίκ Ιλχάν Ταχσίν, πήγε και φίλησε (!) το χέρι του Μπαχτσελί!


Εν ολίγοις, αποτυχία επιφύλαξε το Δέρειο για τον αρχιφασίστα Μπαχτσελί. Τόσα χιλιόμετρα και μάλιστα από τέτοιο δρόμο για να σε δεχτούν εκατό άτομα…

Πηγή: tourkikanea.gr
Επιμέλεια: komotinipress.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου